Beëdiging minister van LNV

Wat verwachten boeren van Schouten?

26 Oktober 2017 - 3 reacties

Het nieuwe kabinet van Mark Rutte wordt vandaag, donderdag 26 oktober, beëdigd. Voor het eerst in 7 jaar heeft de landbouw weer een eigen departement en eigen minister, namelijk Carola Schouten van ChristenUnie. Wat verwachten boeren van haar en met welke landbouwitems moet Schouten als eerste aan de slag?

De sectororganisaties reageerden zeer verheugd. De agrarische sector snakte naar een bewindspersoon met een boerenhart en kreeg deze. Schouten is boerendochter en beschikt volgens ingewijden over een grote dossierkennis. Met welke onderwerpen moet zij als eerste aan de slag nu ze beëdigd is? 

Mooi dat ze een boerenachtergrond heeft

Positieve reacties
Eline Vedder, melkveehouder uit Ruinerwold (Drenthe): "Ik ben positief over haar. Ik ken haar nog niet, maar ik vind het heel positief dat ze van de ChristenUnie is. En het is natuurlijk mooi dat ze een boerenachtergrond heeft. De ChristenUnie heeft het op landbouw goed gedaan de laatste tijd. Dat is een goede basis van waaruit ze verder kan."

Meer verbinden
Ze hoopt dat Carola Schouten meer gaat uitdragen hoe ze tegen de sector aankijkt en dat ze de Nederlandse agrosector positief zal benadrukken. "Dat heb ik gemist bij Van Dam". Ze hoopt ook dat ze meer gaat verbinden. "We zien de laatste tijd dat debatten steeds meer op de spits worden gedreven. Ik hoop dat ze meer kan verbinden, dat zorgt voor betere debatten."

Warm hart
Ook John Hogenkamp, varkenshouder in Dalfsen (Overijssel) vindt Carola Schouten nu al een goede minister. "Ze heeft een goede landbouwachtergrond en draagt de sector een warm hart toe. Ze is rechtlijnig en consequent”, zegt Hogenkamp. "Dat moet ze voortzetten. Anders dan voormalig staatssecretaris Sharon Dijksma, die is gestart met een rem op de fosfaatproductie. Als het gaat om vliegveld Lelystad, daar wordt geen rem opgezet. Dat is tegenstrijdig beleid."

Eigen ministerie is noodzakelijk
Vedder: "De sector heeft een eigen ministerie nodig. Het is geen gewone sector en het hoort daarom niet bij Economische Zaken (EZ). Bij landbouw moeten beslissingen op een andere basis worden genomen dan geld. Sommige dingen moet je niet aan de markt overlaten. Dan ga je voorbij aan een aantal belangrijke vraagstukken, zoals milieu en dierwelzijn. Het gaat niet alleen om het product, maar ook hoe het tot stand komt”. 

Hogenkamp vindt een ministerie noodzakelijk. Hij vindt voedselproductie een belangrijke tak van sport. "Voedsel is een primaire levensbehoefte en dat komt niet zomaar uit de lucht vallen, het verdient goed gedragen beleid", zegt Hogenkamp "Niemand kan een week zonder voedsel, wel zonder defensie."

Stage lopen
"Als deze minister aantreedt, moet ze eerst een week stage lopen bij verschillende boeren", vindt Eline Vedder. "Daarna moet ze gaan onderhandelen over de nieuwe derogatie. Dat heeft echt haast, we moeten zo snel mogelijk zorgen dat deze wordt binnengehaald."

"Ook de fipronil-affaire moet haar aandacht krijgen", meent Vedder. "Ik ben benieuwd hoe zij hiernaar kijkt en hoe we de pluimveesector gaan helpen”, zegt Vedder. Ze verwacht wel een ander standpunt als de VVD, die het als bedrijfsrisico bestempelde.

Blij met extra geld voor jonge boeren

Familiebedrijven
Tot slot is Vedder heel blij met het extra geld dat de jonge boeren toegezegd krijgen. Vedder hoopt dat er veel aandacht wordt besteed aan bedrijfsoverdrachten. "Het fenomeen familiebedrijven, dat is uniek voor deze sector en dat past bij Nederland. Het zou zonde zijn als dat verdwijnt en we grote Amerikaanse situaties krijgen."

Luisteren naar de boeren
Mestverwerker Gerard Oude Lenferink in Fleringen (Overijssel) wil dat Schouten klankbordgroepen met boeren en agribusiness op gaat richten, zodat de sector zich gehoord voelt. "Ze moet niet meer regel op regel stapelen, maar met echt oplossingen komen. Dat moet Schouten samen met mensen uit de landbouw doen." 

Daarnaast vindt hij dat de afschaffing van de POR-regeling zo snel mogelijk moet worden teruggedraaid. Oude Lenferink zou ook graag zien dat boeren meer grip krijgen op de markt. "De positie van de boer in de keten moet sterker worden. Daar moet Schouten heel snel mee aan de slag."

Warme sanering
Hogenkamp noemt nog de warme sanering van de varkenshouderij, waar het kabinet €200 miljoen voor uit trekt. “Ze moet moeilijke dossiers eerst afwerken, denk daarbij aan het fosfaatbeleid en derogatie binnenhalen. Ook moet ze werken aan een goede besteding van het geld, dat beschikbaar komt voor de warme sanering van de varkenshouderij. Deze lopende zaken moet ze eerst goed afronden en dan moet ze werk maken van innovatie en vitalisering in de landbouw. Carola moet dit oppakken en afmaken."

Mede-auteur is Esther de Snoo

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Ton Westgeest 26 Oktober 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkvee/artikel/10876341/wat-verwachten-boeren-van-schouten][/url]
Ik hoop dat deze minister lukt wat al haar voorgangers, doordat ze veel te veel met hun eigen toekomst bezig waren, niet lukte. Hoe belangrijk de agrarische sector is! Niet alleen economisch maar ook voor de natuur en voor het milieu. Niemand kon in het verleden verwoorden dat we heel hard nodig zijn, niet alleen voor voedsel maar ook om alle restafval van de levensmiddelen industrie op te ruimen. Je zou eens uit moeten rekenen wat dat aan CO2 en broeikasgas scheelt. Wij maken van niets/afval iets, als dat geen economie is weet ik het niet meer!
Ik hoop dat ze de negatieve spiraal waar we in zitten om kan buigen, Carola succes!!!
Abonnee
Kjol 27 Oktober 2017
Ben bang dat ze te zacht is, ze wordt verpulverd in de politieke arena. Landbouw is een slangenkuil wbt dossiers.
geert 28 Oktober 2017
Het oplossen van het fosfaatreductieplan wordt wel een heel lastige klus ,met alleen maar verliezers.
gj 2 November 2017
wat ik van haar verwacht? Dat ze oog heeft voor alle takken van landbouw. En dat ze tegen die kip van de PvdD zegt: ik ben ook tegen (het woord) bio-industrie, maar ik heb principieel niets tegen grootschalige dierhouderij.

Verder hoop ik dat ze alle problemen niet op de landbouw laat afschuiven. Zoals CO2, landbouw vangt juist veel CO2 weg en zet het om in O2 (bijv suikerbietenteelt). Veroorzaker is vooral auto's en industrie, maar daar durven veel partijen niet over te praten, want dat kost te veel kiezers. Schoon oppervlakte- en drinkwater: belasting door landbouw is al sterk gereduceerd. Grote probleem is al die medicijnen die in riool komen. Van de meeste is nooit onderzocht wat het effect op het milieu is!!!
Terugloop biodiversiteit: oorzaak is momenteel vooral toenemende bebouwing en verkeer.
Ik heb nog nooit insecten zich zien voeden en vermeerderen op een snelweg. Wel in mijn graan en bieten.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Aangeboden door Rabobank

Zet in op een gezond verdienmodel voor de boer

Nieuws Kabinet

Ministers: '30 procent krimp mogelijk, maar geen doel'

Nieuws Stikstof

25 kilometergrens kwam beleidsmakers beste uit

Politiek Kabinet Rutte IV

BBB juicht niet voor keuze Staghouwer tot minister

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief