Verbod per oktober 2019

Ctgb stelt traject intrekken RUB-toelatingen vast

31 Oktober 2017 - Clarisse van der Woude - 1 reactie

Het College voor toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft vorige week ingestemd met het traject om 'RUB-middelen' onder de Europese wetgeving te brengen.

Het verdwijnen van de Regeling uitzondering bestrijdingsmiddelen (RUB) leidt ertoe dat huis-, tuin- en keukenmiddelen moeten worden goedgekeurd via de officiële toelatingsprocedures.

Aanvragers kunnen RUB-middelen, die ze op de markt willen houden, tussen 1 januari 2018 en 15 februari 2018 aanmelden bij het Ctgb. Het Ctgb spreekt dan met hen een termijn af voor dossiervorming en beoordeling. Begin april 2018 publiceert het Ctgb een aangepaste RUB-lijst met daarop de aangemelde middelen.

Vanaf 1 oktober 2019 mogen ze niet meer worden gebruikt

Niet aangemelde RUB-middelen moeten na 1 oktober 2018 van de markt gehaald worden en mogen na 1 oktober 2019 ook niet meer gebruikt worden. Naar aanleiding van reacties op het conceptplan heeft het Ctgb deze perioden met 3 maanden verruimd, zodat ze steeds een volledig teeltseizoen beslaan.

Europese harmonisatie
Alle gewasbeschermingsmiddelen en biociden moeten op basis van Europese verordeningen zijn beoordeeld. Nederland kent nog een aantal uitzonderingen. Dat zijn stoffen met bijbehorende toepassingen, die op basis van de oude Regeling op de markt waren. In 2012 is afgesproken dat voor deze zogenaamde RUB-middelen geldt dat ze óf op basis van de Europese verordening worden toegelaten, óf van de markt verdwijnen.

De RUB-middelen hebben soms gedurende lange tijd hun Nederlandse uitzonderingspositie gehad. Daarom zegt het Ctgb alles in het werk te stellen om de aanvragers zo goed mogelijk te begeleiden bij het indienen van een reguliere aanvraag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Bertus Buizer 31 Oktober 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/algemeen/artikel/10876381/ctgb-stelt-traject-intrekken-rub-toelatingen-vast][/url]
Het Ctgb maakt de toelating van groene middelen extra duur en omslachtig want die hebben vaak meerdere werkzame stoffen. Daardoor komen bestaande en nieuwe middelen te laat beschikbaar of helemaal niet meer. Want aanvragen van een dure toelating op werkzame stoffen die vrij in de natuur voorkomen, bijvoorbeeld in melk, zal niet gouw gebeuren.
Ik vind het onderhand stuitend, dat CTGB voor in Europa geen vuist maakt om deze natuurlijke middelen versneld en gratis toe te laten.
Zie ook: http://www.sustainablefoodsupply.org/het-ctgb-zou-de-toelating-van-groene-middelen-eenvoudiger-en-goedkoper-moeten-maken/
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden