Door lagere boterprijs

Melkverwaarding daalt onder 40 euro

31 Oktober 2017 - Wouter Baan

De verwaarding van rauwe melk heeft in oktober een veer gelaten. Op basis van 4% vet en 3,4% eiwit komt de waarde uit op €39,30 per 100 kilo melk, een teruggang van €2,80. Zo is berekend door het Instituut voor Levensmiddelen in Kiel (Duitsland).

De daling is een gevolg van lagere boter- en melkpoederprijzen in oktober. Doordat de interventieregeling sinds oktober is gestopt, is de prijs van magere melkpoeder met 6,7% gedaald tot €1.505 per ton. De gemiddelde boterprijs in oktober bedroeg €6.566 per ton. Dit is een teruggang van 5,5% tegenover september.

Tast uitbetalingsprijs niet aan 

Dalende trend zet door
De grondstofwaarde van melk is hierdoor in oktober onder de psychologische grens van €40 per 100 kilo gedoken. Het instituut voorziet voor november eveneens een dalende trend. Een verwachting die onder meer wordt gebaseerd op de termijnmarkt voor boter, die genoteerd staat op de EEX in Leipzig. Vergeleken met 1 jaar geleden bedraagt de grondstofwaarde van melk 15%, oftewel €5,10 per 100 kilo melk, hoger.

Ondanks dat de verwaarding van melk op papier onder de €40 is gedoken, blijven de uitbetalingsprijzen naar melkveehouders gewoon overeind. Zo maakte FrieslandCampina maandag 31 oktober bekend dat de garantieprijs in november stabiel blijft op €41,75 per 100 kilo melk. Ook Arla houdt de uitbetalingsprijs gelijk. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Franse melkaanvoer daalt minder hard

Achtergrond melk

Duitse melkveehouders missen begrip voor positie

Nieuws Melk

Rabobank voorziet betere marge voor melkveehouder

Analyse Melk

Melkveehouder wacht met verwerker grote keuzes

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden