Inside: Zuivelmarkt

Fosfaatrechten blijven lastige vragen opleveren

2 November 2017 - Herma van den Pol

Het einde van 2017 komt in zicht, maar de invulling van het stelsel is nog verre van af. Ook de rol van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) wordt daarbij onder de loep genomen, want even geduld alstublieft lijkt het standaard antwoord geworden te zijn. Dit en meer kwam naar voren op de Rundvee en Mechanisatie Vakdagen (RMV) beurs in Hardenberg.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkveehouders trokken aan het kortste eind in het hoger beroep, dat voormalig staatssecretaris Martijn van Dam aanspande. Onderwerp van gesprek op de beurs, want komt er nu minder melk? De circa 400 veehouders moeten immers alsnog met terugwerkende kracht vee van de hand doen en een boete betalen.

Heeft uitstel van de boete iets opgeleverd?

Ook vrijstelling lichte toets ongedaan
"Met de uitslag van de rechter komt er weer een stukje rust in een verdeelde sector", zo oordelen veel melkveehouders op de beurs. Een enkele biologische veehouder is teleurgesteld, waar andere aangeven niet gegroeid te zijn rondom 2015, maar evengoed gekort te worden. Alleen omdat ze niet volledig grondgebonden zijn. Een korting van 8,3% doet zeer. Of nu gaat om een kudde van 50 dieren of om een kudde van bijna 200.

"Met terugwerkende kracht krijgen degenen die vrijstelling hadden, op basis van de lichte toets, weer te maken met een boete", zo laten de advocaten van Benthem Gratama weten. Voor degenen die eerder de boete terugkregen is het een hard gelag. Bij Farmel weten ze dat dit geld ingezet is om vee te kopen. Nu moet het geld weer vrijgemaakt worden. Het is nog maar de vraag of uitstel van de boete de veehouders iets opgeleverd heeft.

Minder melk?
De veehandel rekende erop dat er bij een negatieve uitspraak voor de veehouders meer aanbod van exportvee zou komen. Of die verwachting uitkomt, moet nog blijken. Ook is het de vraag of er minder melk komt. Aangezien veel veehouders minder goed vee inruilden voor melkgevende vaarzen uit Duitsland.

Juist dit ingevoerde vee blijkt een eigenaardigde administratie mee te brengen. Zo zegt een bezoeker dat vaarzen, die een kalf kregen in Duitsland, in Nederland worden geregistreerd als jongvee (categorie 102). Dat ondersteunt wat de handel al eerder meldde. Melkgevende vaarzen uit Duitsland vallen onder de noemer jongvee. Het is van belang dit zelf te controleren en een wijziging door te geven aan RVO.nl, zo laat de dienst bij navraag weten.

Duitse vaarzen vaak geregistreerd als jongvee

Wachten op uitvoeringsregeling
Het is 1 van de onduidelijkheden. "Nu is het wachten op de uitvoeringsregeling", aldus de advocaten. "Maar die regeling laat op zich wachten tot er zicht is op de derogatie. In november vinden de volgende gesprekken plaats. Vervolgens moet RVO.nl komen met een referentie voor de melkveehouders en pas dan weet een veehouder waar hij staat. "Die komt in februari of maart. Januari redden zij niet."

Dat hier nog de nodige haken en ogen zijn, blijkt wanneer gevraagd wordt hoe een koe van het ras 'Fleckvieh' meetelt. Een zogenaamd dubbeldoel en daarmee een koe die niet in een vakje past. "Even geduld alstublieft", dit is het antwoord wat de advocaten krijgen van RVO.nl. "Maar hoe komen ze dan achter de melkproductie per koe voor 2018?", klinkt het uit de zaal. Het antwoord hebben de advocaten niet. Net zoals niet bekend is hoe de vaststelling plaats gaat vinden, wanneer veehouders niet meedoen aan de monstername.

Geen derogatie dan verlenging regeling
Wel is het zo dat wanneer er geen derogatie is de regeling fosfaatreductie verlengd wordt. Ook wanneer er bijvoorbeeld pas in 2018 derogatie komt, gaat dit gevolgen hebben voor het tijdspad van het stelsel van fosfaatrechten. 

Ook is er nog de afroming van de rechten voor de fosfaatbank. Wat inbreuk is op het eigendom, wanneer de fosfaatproductie onder het plafond zit. De min van 10% staat in de regeling, maar de discussie is nog gaande. Aldus de advocaten. 

Er is nog veel werk te verzetten en opnieuw moet het leeuwendeel door RVO.nl uitgevoerd worden. "Wij weten nu ook niet of RVO prioriteit geeft aan het innen van de boetes of de vaststelling van de referentie. Het antwoord is de laatste weken steeds 'even geduld alstublieft'."

Op het Nationaal Economisch Landbouw Congres zal Lubbert van Dellen ook ingaan op de impact van fosfaatrechten op de bedrijfsvoering van melkveehouders. Abonnees kunnen gratis naar het congres. Klik hier voor meer informatie.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden