Suikergehaltes zeer hoog

Duitse bietenoogst vlot verlopen

28 November 2017 - Niels van der Boom

In tegenstelling tot Nederland is de Duitse oogst van suikerbieten voor een groot gedeelte afgerond. In Oost-Duitsland is het rooiwerk zelfs bijna klaar. Ook onze oosterburen halen veel kilo’s van 1 hectare. De bieten zijn ongekend zoet.

De Pfeifer & Langen fabriek in Könnern, Oost-Duitsland, heeft het rooiwerk bijna afgesloten. Van het areaal moet nog 2% worden geoogst en ligt 35% in opslag. Dik 60% is al verwerkt. Langs de Nederlandse grens moet meer rooiwerk plaatsvinden; tussen de 15% en 20%. Dat was de situatie halverwege week 47. Daarnaast ligt een kwart tot ruim een derde in opslag bij boeren.

In Nedersaksen spreekt men over een catastrofe

Nedersaksen extreem nat
Het noordwesten van Duitsland is, net als Nederland, zeer nat. Er wordt gesproken over een catastrofe. Naast suikerbieten moeten ook nog aardappelen worden gerooid en maïs gehakseld. Veelal wordt tarwe na de bieten en aardappelen gezaaid. Ook dat is nu niet mogelijk. De akkers zijn verzadigd.

Verder naar het zuiden, in het Rijnland, zijn de omstandigheden gunstiger. Daar is de bodem nog relatief droog en moet het rooien geen problemen opleveren, zo denken de verwerkers. Wat verder opvalt, is het suikerpercentage van de bieten. In Könnern is die met 22,6% gemiddeld zeer hoog. Ook op andere locaties in het zuidwesten worden gemiddelden rond de 21% behaald.

Vorstschade reëel probleem
Verder naar het oosten, in Polen, moeten nog meer suikerbieten worden gerooid. De weersverwachtingen voorspellen vorst in de tweede helft van deze week. Vooral in het zuiden en oosten van het land komt de temperatuur overdag nog amper boven 0 graden Celsius uit.

Loonwerkers zijn met man en macht bezig om bieten te rooien, maar dit werk wordt door de natte omstandigheden ernstig bemoeilijkt, zo laten insiders weten. Bovendien ondervindt het komend seizoen ook hinder van de omstandigheden. Wintergraan kan niet op tijd gezaaid worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden