Onzorgvuldig in fipronilaffaire

LTO Nederland sleept NVWA voor de rechter

14 December 2017 - Kimberly Bakker

LTO Nederland sleept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor de rechter. "De NVWA heeft nalatig en onzorgvuldig gehandeld en had de enorme schade kunnen voorkomen." Dat laat LTO Nederland woensdag 13 december weten.

Volgens LTO Nederland was de schade voor pluimveehouders uitgebleven als de NVWA haar taken als toezichthouder naar behoren had vervuld. "Zo was de NVWA op de hoogte van het gebruik van fipronil, maar heeft zij de sector niet de kans gegeven zich daartegen te wapenen", laat Roeland de Mol, advocaat bij BarentsKrans advocaten en notarissen, weten.

Er waren concrete meldingen over het gebruik van fipronil

Onvoldoende actie
Daarnaast meldt LTO Nederland dat de NVWA onrechtmatig heeft gehandeld door in november 2016 onvoldoende actie te ondernemen, terwijl er concrete meldingen waren over mogelijk grootschalig gebruik van fipronil door ChickFriend. "De NVWA wist van het gebruik van fipronil en heeft daar onvoldoende mee gedaan", aldus Eric Hubers, voorzitter vakgroep Pluimveehouderij van LTO Nederland/NOP.

Uitspraken in Nieuwsuur
Ook de uitspraken van de NVWA in de uitzending van Nieuwsuur (1 augustus 2017) om voorlopig geen eieren te eten, heeft de schade alleen maar vergroot. "De uitlatingen van de toezichthouder verhouden zich niet tot de publiekswaarschuwing die een dag eerder gepubliceerd was. Daarnaast is deze compleet uit zijn verband getrokken en wekte het de indruk dat er meer risico’s waren. Dat was funest voor de sector", aldus Hubers.

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) is het met LTO Nederland eens en participeert daarom ook in deze rechtsgang.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden