Schouten waarschuwt

'We gaan het ook weleens oneens zijn'

15 December 2017 - Sjoerd Hofstee - 18 reacties

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), waarschuwt de agrarische sector voor te veel optimisme rond haar persoon. "Ik ga de komende jaren ook besluiten nemen die jullie niet leuk vinden." Dat laat ze donderdag 14 december weten op de ledendag van LTO Noord.

De minister zei de eerste weken van haar ambtstermijn tegen grote en veel dilemma’s aan te lopen. "Ik geloof niet dat ik eerder in een functie ben geconfronteerd met een situatie waarin zoveel grote dilemma’s spelen. Ik moet besluiten nemen waarvan ik heel goed zie dat die voor individuen of de gehele sector pijnlijk zijn."

Met de sector een langetermijnvisie ontwikkelen

Langetermijnvisie
Tijdens de ledendag in Drachten sprak Schouten de hoop uit om in de komende jaren, samen met de sector, een langetermijnvisie te ontwikkelen. De minister zegt goed te begrijpen dat die wens sterk leeft in een sector waar zoveel onzekerheid heerst.

De minister werd daarbij op haar wenken bediend door regiovoorzitter Trienke Elshof (LTO Noord). Zij bood een handreiking aan, waarin staat beschreven dat Noord-Nederland een proeftuin wil worden voor duurzame, grondgebonden landbouw. Voor de zomer van 2018 moet er een gezamenlijk gedragen agro-akkoord liggen, welke doelen in 2030 gerealiseerd moeten zijn.

Concrete doelen
De concrete doelen van de Agro-agenda moeten nog gerealiseerd worden. Eén van de aspecten die echter al benoemd is, is het aanpakken van boeren die niet mee willen werken aan groen, gezond en gewaardeerd worden. Hoe realiseer je dat? Elshof: "Dat moeten we via de ketenpartijen regelen. Wie niet meegaat, krijgt geen financiering of vergunning meer en/of producten worden niet meer afgenomen. Zo hard zullen we moeten zijn om als sector stappen vooruit te kunnen zetten."

Een ander aspect is de inzet op biodiversiteit. Schouten zegt toe dat voor projecten die de biodiversiteit vergroten geld beschikbaar is. "We moeten af van de redenatie dat natuur en boer los van elkaar staan. Boeren kunnen niet zonder de natuur en de Nederlandse natuur kan niet zonder boeren. Dit omdat boeren 80% van ons totale oppervlakte op een bepaalde wijze beheren. De tegenstelling tussen boer en natuur is iets wat er niet is en wat ook niet zo gezien moet worden. Daar ga ik mij de komende jaren hard voor maken."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
18 reacties
Piet 15 December 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkvee/artikel/10876913/we-gaan-het-ook-weleens-oneens-zijn][/url]
Noord-Nederland wil een proeftuin worden en boeren die niet mee willen werken aan groen, gezond en gewaardeerd worden gaan aangepakt worden. We gaan het op de voet volgen!!
Ton Westgeest 15 December 2017
Hebben ze er bij LTO noord een van milieu-defensie bijgehaald??? Waar praat dat mens over! We hebben van de minister alleen duidelijkheid nodig en geen onbehoorlijk bestuur. Dat we niet allemaal ons zin niet krijgen dat weten we allang. Ga geen vergunningen geven als je ze weer in gaat trekken, ga geen valse beloftes geven die niet waargemaakt kunnen worden, wees duidelijk.!
En over de natuur...wij boeren zijn de natuur; 24/7 zijn we met de natuur bezig. Als we het niet goed doen met de natuur straffen we onszelf, dus????
Trienke ga eens iets positiefs uitdragen, ga eens vertellen hoeveel CO2 wij afvangen, vertel ze eens hoeveel afval/eindproducten wij opruimen van de consumptie maatschappij, doe eens iets nuttigs, kap er anders mee!
De laatste keer dat de LTO waarschuwde was dat ze zeiden dat een boer van tachtig koeien niet meer mee zouden tellen in de toekomst.....En hoe is het gelopen?
piet 15 December 2017
100000 hectare bos goed voor de natuur en dan niet bijhouden zeker .schouten als je daar mee wilt onderhandelen sorry maar dat draagt niet uit naar duurzaam .Hoe wij melkveehouders het bijhouden kan niet beter dus kap er mee met ANTi boer.Ben je voor of tegen ons
Spieker 16 December 2017
Alsof de gemiddelde (melk)veehouderij in Nederland duurzaam is...
Schepen vol sojaschroot en andere krachtvoeders uit (zuid)Amerika importeren, daar melk & vlees van maken, en dan de melk en het vlees weer exporteren naar o.a. China... Lekker duurzaam hoor!
hans 16 December 2017
Alsof de landbouw in Nederland duurzaam is ...
Slechts door bakken subsidie en fiscale voordelen wordt er een boerenstand in leven gehouden. Lekker duurzaam hoor!
Greuste kartoffel 16 December 2017
hans schreef:
Alsof de landbouw in Nederland duurzaam is ...
Slechts door bakken subsidie en fiscale voordelen wordt er een boerenstand in leven gehouden. Lekker duurzaam hoor!

En jij je lekker vrijwel gratis rond eten. Wordt toch tijd, ook al is het heel erg, dat er weer een hongerwinter komt, dan krijgt de gewone man weer respect voor de boer van stand, die dan wel een wapenvergunning moet hebben. Hongerwinter zal er sneller zijn dan we denken. 95% van de boeren houdt DIT nooit vol.
hans 16 December 2017
95% van de boeren houd dit nooit vol, maar toch met z'n ALLEN in dit systeem volharden. Jullie doen het ZELF.
petatje 16 December 2017
hans schreef:
Alsof de landbouw in Nederland duurzaam is ...
Slechts door bakken subsidie en fiscale voordelen wordt er een boerenstand in leven gehouden. Lekker duurzaam hoor!

Nou Hans ik zou maar stoppen met eten!
Jouw eten wordt van voor tot achter laag in prijs gehouden door alle landbouwsubsidies WERELDWIJD!
Als je het goed wil doen ga je het rechtstreeks halen bij de boer, reken eens na hoeveel onduurzame kilometers je dan moet afleggen om je kostje bij elkaar te krijgen! Ja want voor die absurde lage prijzen die je als consument gewend kun je alleen op grote schaal produceren of je overleeft het niet, daarom zijn er ook nauwelijks boerderijwinkels meer!
Johan 16 December 2017
Beste spieker lees je eerst eens in voor je ee reactie plaatst. Soja en andere krachtvoer wat in gevoed wordt is een afval product van de olie industrie die eerst de oliën er uit gehaald hebben voor jou shampoo en je sojadrankjes enz. Net zo als het afval van je niet patat groenten en fruit met een plekje en ga zo maar door.en ja natuurlijk krijgen wij subsidies maar het meeste geld blijft hangen bij de handelaren en groten bedrijven zelfs Schiphol en Heineken ondvangen die.die subsidies zijn nodig voor ons om in leven te blijven en jou eten betaalbaar
petatje 16 December 2017
Met subsidies : mijn eten goedkoop, maar mijn belasting te hoog. Maar door het subsidieren van jullie, betaal ik deels jullie productie, zelfs als ik goedkoper buitenlands geproduceerd kwaliteits product wil eten. Op grote schaal produceren geeft niet automatisch een lagere kostprijs, zoals je suggereert. Maar daar kom je nog wel achter.
hans 16 December 2017
Pardon, vorige reactie was van mij, niet van petatje.
petatje 17 December 2017
petatje schreef:
Met subsidies : mijn eten goedkoop, maar mijn belasting te hoog. Maar door het subsidieren van jullie, betaal ik deels jullie productie, zelfs als ik goedkoper buitenlands geproduceerd kwaliteits product wil eten. Op grote schaal produceren geeft niet automatisch een lagere kostprijs, zoals je suggereert. Maar daar kom je nog wel achter.
Zeg Hans,
Hoe wil jij goedkoper buitenlands kwaliteitsvoedsel eten? Betere kwaliteit met minder residue is er sowieso statistisch bewezen, nauwelijks in het buitenland en als het nog goedkoper moet, dan moet jij je schamen, kolonialist!!!
hans 17 December 2017
Nou petatje, er zijn nog heel veel landen op onze planeet waar GGM niet in komt, ook niet als veevoer, en waar men werkt zoals men al generaties werkte. Jou beeld van "wij zijn de besten" is al lang verbleekt. Jij, en met jou heel de westerse maatschappij loopt aan de hand van de multinationals. Zij die half Z Amerika en Afrika opeisen(!) om hun GGM-soya en tarwe/mais te telen en te verkopen met giga winsten (kolonialisten?). En wij maar denken dat het geweldig is. Weet je wel welk percentage van de mensen in het westen ziek zijn ? Alleen al in Nederland lopen meer als 10 miljoen mensen aan de hand van de dokter. Nee, natuurlijk niet door jou geweldige "kwaliteitsvoeding".
peter 17 December 2017
Goed zo hans de Grens sluiten voor alles van buiten en niks meer exporteren! Zullen de mensen in de haven Rotterdam blij mee zijn. Jij weet hoe het werkt!! Hoe je mensen in opstand brengt, goed bezig van jouw soort hebben we er meer nodig. Werk jezelf uberhaubt of KRIJG je geld?
hans 17 December 2017
Inderdaad grenzen sluiten en aan het werk. Weet je wel wat er allemaal uit lage lonen landen ingevoerd wordt, en hoeveel, nee hoe weinig wij nog zelf produceren? Geen gesleep, geen vervuiling, volop werk, alleen de multinationals die hun gouden bergen zien verdwijnen. Maar dat snap jij toch niet petertje.
petatje 17 December 2017
Zeg Hans heb je je al eens afgevraagd wat het effect van antibioticagebruik door onze huisartsen op de darmflora van de betreffende patienten heeft. En ook wat dit voor uitwerking heeft op het afweersysteem van die groep mensen die ooit antibiotica kreeg toegediend?
Is daar wellicht niet voor een aanzienlijk deel uit te verklaren dat er zoveel enge ziektes voorkomen en er zoveel mensen aan de hand van de doktor lopen?
Dit gebeurde in de landbouw ook, het een bestrijdt je en het ander werk je in de hand. Volgens mij gebeurt dit in onze medische wereld ook aan de hand van dezelfde chemiereuzen!
Abonnee
vrijbuiter 18 December 2017
Ja Hans, en nooit meer op vakantie, want die 8000 vliegtuigen die permanent in de lucht hangen zijn ECHT de grootste vervuilers!
Abonnee
drent 18 December 2017
En als je dan ziet dat er hier in de winkel nieuw zeelandse uien liggen terwijl er hier genoeg zijn, dat is lekker duurzaam. Deze zijn vervolgens ook nog eens peperduur terwijl wij het maar moeizaam kwijt kunnen tegen een lage prijs
hans 18 December 2017
petatje, ik denk met jou dat inderdaad de chemiereuzen ons als melkkoe beschouwen. Genezen ho maar, behandelen als geen ander. Wat is de eerste ingang om mensen te bereiken? Via de voeding. En daar heeft inderdaad Bayer/Monsanto onze westerse landbouw mooi beet.
Vrijbuiter, ik heb vliegangst, en daarbij geen tijd voor vakantie.
Drent, dat is precies wat de multinationals doen, plaatselijke productie uitroken door te goedkoop aan te bieden, wat hun kunnen door goede afzet elders zonder belastingafdracht te incaseren.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden