EU-commissaris Günther Oettinger

'Europees budget voor landbouw omlaag'

9 Januari 2018 - Sarah Burgers - 1 reactie

De Europese Unie (EU) moet in de toekomstige meerjarenbegroting flink reorganiseren. "Door de brexit en de veranderde samenleving is er niet genoeg geld. Dat zou betekenen dat Europese lidstaten meer moeten betalen", zo laat Jean-Claude Junker, voorzitter van de Europese Commissie (EC), weten.

Met de brexit valt er vanaf 2020 €12 tot €13 miljard per jaar weg uit de begroting. Daarnaast zorgt de financiering van migratie, het defensiebeleid en de extra grensbewaking voor druk op het budget.

Huidige percentage niet voldoende
Juncker trekt de conclusie dat de huidige bijdrage van 1% van het BBP per lidstaat onvoldoende is om de ambities en uitdagingen van Europa te bekostigen. "Het continent kost de Europese belastingbetaler 1 kop koffie per dag, ik denk dat de Europese Unie (EU) meer waard is", zei Juncker maandag 8 januari op de conferentie over de Europese begroting.

Eurocommissaris Günther Oettinger sluit zich aan bij Juncker. Oettinger stelt voor het gat in de begroting te dichten met 50% besparingen en 50% extra inkomsten vanuit de lidstaten. Volgens Oettinger moet het budget voor de landbouw na 2020 omlaag naar 30% van het totaalbudget, waar dat nu nog 38% is.

Nederlands Europarlementslid Tom Vandenkendelaere, lid van de Europese landbouwcommissie, verwacht dat het landbouwbudget eraan zal moeten geloven. Hij stelt dat het noodzakelijk is om het subsidiebeleid in de landbouwsector aan te passen om de verlaging in budget op te vangen.

Concreet voorstel
De EC zal in mei van dit jaar komen met het concrete budgetvoorstel. Dan zal er meer duidelijkheid komen over wat er, onder andere met het landbouwbudget, gaat gebeuren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
hans 9 Januari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkvee/artikel/10877152/europees-budget-voor-landbouw-omlaag][/url]
Brexit, we want our money back, heeft geen invloed op de tekorten van de EU. Wel de wil de macht te willen overnemen van de lid-staten, door om defensie en migratie te willen regelen. Dit kan betaald worden door de landelijke departementen te ontmantelen, dus zeker budget neutraal in het geheel gezien.
peter 9 Januari 2018
1000% eens met hans
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden