Inside: Voermarkt

Reststromen brood reageren op lagere tarweprijs

16 Januari 2018 - Wouter Baan

Op de brijvoermarkt zijn al langere tijd weinig prijsmutaties te bespeuren. Met de start van het nieuwe jaar ontspannen de reststromen uit de broodindustrie. Voor de rest is de stemming vrij stabiel.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bij leverancier Duynie zijn de prijzen van Robiscopellets, Broodmeel, Power FE met €0,25 per 100 kilo naar beneden toe bijgesteld, terwijl de prijs van Brood nat met €0,20 is gedaald. Hiermee reageren deze stromen op de lagere tarweprijs. Die staat, als gevolg van hoge eindvoorraden in de wereld, onder druk. Zo is het maartcontract op de Matif in Parijs deze week onder de €160 per ton gedoken.

Ruim aanbod van feedmelk en soyfeed

Markt in balans
In algemene zin zijn vraag en aanbod bij de meeste productgroepen redelijk in balans. De 'break' rondom Kerst en Nieuwjaar heeft de markt nauwelijks uit balans gebracht. De afzet van biergist, waar november vorig jaar nog een tekort aan was, is in de afgelopen weken beter in balans gekomen.

Hier en daar zijn er wat uitzonderingen op de regel. Zo is het aanbod van feedmelk en soyfeed een fractie ruimer dan de vraag. Dit terwijl er een licht tekort is aan enkele tarwezetmelen (Amidyn en Corami).

Verwachtingen 
De verwachting is dat het aanbod van aardappelreststromen oploopt, wanneer de winter vordert. Zoals gebruikelijk neemt de schildikte toe, naarmate de aardappelen langer in bewaring hebben gelegen. Dit leidt nu nog niet tot lagere stoomschilprijzen. Dat zou wel kunnen gebeuren.

Deze verwachting geldt ook voor diverse tarwezetmelen en -gistconcentraten. In elk geval is er weinig aanleiding voor opwaartse prijsmutaties. Dit komt mede door de relatief stabiele grondstofkoersen (soja, maïs).  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden