Door zuivel- en vleesprijzen

Opnieuw recordjaar voor landbouwexport

19 Januari 2018 - Esther de Snoo - 1 reactie

De Nederlandse landbouwsector heeft in 2017 opnieuw voor meer geld landbouwproducten naar het buitenland geëxporteerd (ten opzichte van 2016). Dat blijkt uit cijfers van het CBS en Wageningen Economic Research. 

De exportwaarde van Nederlandse landbouwproducten steeg in 2017 naar €91,7 miljard. Dat is 7% meer dan in 2016 en een nieuw record. Deze toename wordt voornamelijk veroorzaakt door de groei van de exportwaarde, met name van  zuivel en vlees, en dus niet door een verhoging van het exportvolume.

91,7

miljard

euro in 2017 is een nieuw record

De exportwaarde van zuivel nam in 2017 met 21% toe. De hogere melk- en boterprijzen zorgden in de zuivelmarkt voor een groei van de exportwaarde. Ook de vleesprijzen lagen in 2017 hoger en dat zorgt voor een toename van de exportwaarde (+6%).

Daarbij zijn zuivelproducten het vlees gepasseerd op de ranglijst van het CBS en staan de producten respectievelijk op de tweede en derde plaats. De lijst wordt aangevoerd door de sierteeltsector. Het verschil met de zuivel is echter nog minimaal.

Minder export naar VK
De meeste export vindt plaats naar Duitsland (€10,4 miljard), België (€8,6 miljard) en Frankrijk (€8 miljard). De export naar deze landen is in 2017 gestegen, ten opzichte van 2016. De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk (VK) is nauwelijks toegenomen. De naderende brexit en, als gevolg daarvan, de ongunstige wisselkoers hebben hier mogelijk mee te maken. De Nederlandse exporteurs lijken hun posities in andere Europese landen te versterken, ten koste van die in het VK.

Het CBS en Wageningen Economic Research hebben dit onderzoek gezamenlijk gedaan, in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Minister Carola Schouten presenteert de cijfers op de Grune Woche in Berlijn. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Westbrabander 19 Januari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10877262/opnieuw-recordjaar-voor-landbouwexport][/url]
Niets van gemerkt
Ton Westgeest 20 Januari 2018
In 2017 is voor een bedrag aan € 91,7 miljard geëxporteerd aan landbouwgoederen. Daarnaast exporteerde Nederland vorig jaar € 9,1 miljard aan landbouw gerelateerde goederen.

Ruim €100 miljard export van de landbouw. Tweede inde wereld na de USA. Ondanks alle vuiligheid die continue over de landbouw gespuid wordt. Ondanks alle valse cijfers van de onderzoeksinstituten waar de politiek ons mee om de oren slaat.
Ondanks de achterlijke regels waar wij dagelijks mee te maken hebben. Ondanks de tegenwerking van allerlei instanties,

en dan, Carola, gaan we op de Grühne Woche lopen pochen dat Nederland het zo goed doet .....
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox