Voordelen voor graantelers

Vanggewas hoeft niet meer te blijven staan

19 Januari 2018 - Bart-Jan van Zandwijk

Om te voldoen aan de vergroeningseisen hoeven vanggewassen niet meer 8 of 10 weken te staan, nadat het hoofdgewas is geoogst. Dat is een van de wijzigingen die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) meldt op haar website.

Om de vergroeningspremie uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) te ontvangen, moeten akkerbouwers voldoen aan de eis van een Ecologisch Aandachtsgebied. Dit kan worden ingevuld met het telen van een vanggewas.

Vanggewassen telen 
De wijziging geldt alleen voor de vanggewassen die direct met het hoofdgewas worden ingezaaid (vanggewas categorie 3). Dit vanggewas, dat geteeld wordt voor het Ecologisch Aandachtsgebied en met het hoofdgewas is ingezaaid, hoeft nu niet meer 8 of 10 weken op het land te staan. Echter, als het vanggewas pas na de hoofdteelt is ingezaaid, moet het vanggewas wel voor de betreffende periode op het land blijven.

In praktijk betekent dit dat een groenbemester, die onder het hoofdgewas is gezaaid, meteen een vervolggewas mag krijgen. Coen Knook, agrarisch bedrijfsadviseur bij De Dijken: "Dat heeft met name voordelen voor de boeren die graan telen op zware kleigronden. Zij kunnen dan direct verder met het volgende gewas, zonder dat zij eerst 10 weken moeten wachten."

Inzaaidatum later
Als een vanggewas na de hoofdteelt wordt ingezaaid, is de uiterste datum voor de inzaai van een vanggewas verlengd van 30 september naar 15 oktober. Dit sluit beter aan bij de weersomstandigheden van dat moment. Dit moet dan wel digitaal worden gemeld op uiterlijk de dag van inzaai.

Verder mogen er op vanggewassen, dat gebruikt wordt voor het Ecologisch Aandachtsgebied, geen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Daarnaast mogen, bij onderzaai van de vanggewassen, nu ook vlinderbloemigen (zoals rode wikke en klaver) worden ingezaaid.

Mestruimte
Deze wijziging is een voorwaarde om te kunnen voldoen aan de vergroeningseisen vanuit het GLB. Om aanspraak te kunnen maken op extra stikstofruimte moet het gewas wel tot tenminste 15 oktober blijven staan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Interview Johan Mostert

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden