vanggewas

Agrifoto groenbemester

Ruwvoertour week 10

Vanggewas voor levering stikstof in bemestingsplan

Voor de melkveehouders staat langzaam aan weer de teelt van snijmaïs voor de deur. De torenhoge kosten voor bijvoorbeeld kunstmest stemmen echter niet vrolijk. Deze hoge prijzen werken door in het nieuwe teeltseizoen. Vanggewassen, groenbemesters of gescheurd grasland kunnen echter meehelpen in het leveren van stikstof. Hoe doen de melkveehouders die deelnemen aan de Ruwvoertour dit?
11 Maart 2022
KWS

Aangeboden door KWS

Uitstel inzaaien vanggewas op zand- en lössgrond

Demissioniar minister Schouten heeft de uiterste inzaaidatum voor een vanggewas na de oogst van maïs als silomaïs (op zand- en lössgrond) voor dit seizoen naar 31 oktober verschoven. Voorwaarde is wel dat het vanggewas binnen drie etmalen na de oogst moet worden gezaaid.
4 Oktober 2021
hakselen maisoogst kuilmais

Nieuws Landbouw

4 weken extra voor oogst maïs en zaai vanggewas

Agrarische ondernemers krijgen tot 31 oktober de tijd om gewassen als maïs te oogsten en vervolgens een vanggewas in te zaaien. Demissionair minister van LNV Carola Schouten strijkt, met het oog op de praktijksituatie, met de hand over het hart.
30 September 2021
hakselen hakselaar maisoogst snijmais

Nieuws NMV

Zaaidatum vanggewas na maïs vaak onhaalbaar

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) slaat alarm over de verplichte teelt van een vanggewas na maïs op zand- of lössgronden. Door de relatief koud en nat verlopen lente en zomer is veel maïs op 1 oktober -de datum dat het vanggewas gezaaid moet zijn- nog niet rijp en komen telers met het vanggewas in de knel.
30 Augustus 2021
KWS

Aangeboden door KWS

Het beste vanggewas na maïs? Snelle Lente Rogge!

Snelle Lente Rogge vormt de unieke combinatie van vanggewas en eiwitproducent. Kijk naar de voordelen voor uw bedrijf in de video. 
17 Juli 2020
erosie perceelafspoeling

Nieuws Mest

Belangrijke wijzigingen in mestbeleid voor akkerbouw

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), heeft de Tweede Kamer maandag 18 mei middels een Kamerbrief ingelicht over de actualiteiten rondom het mestbeleid. Hierin is belangrijk nieuws voor de akkerbouw opgenomen. Zo is een verplichte groenbemester na de aardappelteelt op zandgrond niet langer verplicht. Telers op klei moeten maatregelen nemen tegen afspoeling.
18 Mei 2020
limagrain

Aangeboden door Limagrain

Wanneer kunnen we maïs zaaien?

Na een neerslagperiode waar geen einde aan leek te komen is het nu volop voorjaar. Het land is snel opgedroogd, er zit nauwelijks neerslag in de voorspellingen en de temperatuur loopt op. Natuurlijk leidt dit tot zaaikriebels bij sommige maistelers. Wat zijn de optimale omstandigheden voor maisinzaai?
7 April 2020
mais

Nieuws Onderzaai

Autoriteiten coulant met deadline vanggewas

Maïstelers die de onderzaai zagen mislukken, mogen ook na 1 oktober opnieuw een vanggewas inzaaien. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft dat samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland besloten.
20 September 2019

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief