Voor agrarische sector

Eerste schatting stormschade: 20 miljoen euro

19 Januari 2018 - Bart-Jan van Zandwijk

De tweede storm van dit jaar (donderdag 18 januari) is inmiddels gaan liggen en voorzichtig kan begonnen worden met het opmaken van de schade. Boerenbusiness deed een belronde langs een aantal verzekeraars.

Adri Witlox, hoofd agrarische verzekeringen bij Interpolis, geeft aan dat er ongeveer 1.200 schademeldingen zijn binnengekomen. Echter, dit aantal loopt nog steeds op en is dus nog niet definitief.

20

miljoen

euro is de eerste schatting van de schade

Schade voornamelijk uit veehouderij
Witlox geeft aan dat ongeveer 75% van de schade afkomstig is uit de veehouderijsector. Zo’n 25% is afkomstig uit de glastuinbouw. In die sector gaat het vooral om het Westland en het Rivierengebied.

"De eerste schade wordt geschat op €20 miljoen voor de agrarische sector. Het is echter nog moeilijk te zeggen, omdat er veel open eindjes zijn. Zo is het bijvoorbeeld in de kassen nog onduidelijk wat de schade is, omdat dit afhankelijk is van het klimaat; is dat overeind gebleven? Vandaag en dit weekend zullen de klanten worden bezocht om te kijken naar de schade en wordt bepaald welke maatregelen genomen moeten worden", aldus Witlox.

Schades bezorgen veel werk
Bij Topteam zijn in totaal tussen de 200 en 300 schademeldingen binnengekomen. Dit varieert van €500 tot €3.000. Jaap Roskam, directeur van Topteam Agrarische Verzekeringen: "Het gaat niet om hele grote schades, maar ze bezorgen even goed veel werk." 

Enkele grote schades zijn ook gemeld. Dit betreft voornamelijk schade aan daken en kopgevels van stallen. Roskam geeft tevens aan dat het herstel hiervan vaak wordt bemoeilijkt door asbest op het dak. Er moet op dat moment namelijk een gecertificeerde aannemer in de arm worden genomen, en dat maakt het duur.

Voorkom erger
Roskam adviseert om er eerst voor te zorgen dat verdere schade voorkomen wordt. "Ik heb het dan over waterschade of vervolgschade door een eventuele nieuwe storm. Veel boeren wachten af totdat de schade-expert langskomt, maar het is belangrijker dat zij direct aan de slag gaan. Hiermee kunnen we een grote slag slaan in de beperking van de schade."

Hoofdfoto: Twitter (@dukkie6).

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden