Peenacademie goed bezocht

Peenteelt biedt diverse uitdagingen

31 Januari 2018 - Anne Jan Doorn

De eerste Peenacademie, georganiseerd door Delphy, ging dinsdag 30 januari van start. Niek Vedelaar, teeltadviseur bij Delphy, ging tijdens de bijeenkomst in op de cijfers van de peenteelt. "Er is 65.000 hectare peen geteeld, verdeeld over 900 bedrijven." Hij benadrukt dat nu het praktijkonderzoek is weggevallen telers zelf aan de slag moeten. Dat brengt uitdagingen met zich mee.

Volgens Vedelaar is het voor de markt belangrijk dat er minder emissie op de peen wordt gevonden en dat de peen onder het milieukeurmerk blijft. "Dit is vooral bij de supermarkten een eis", aldus Vedelaar. Telers lieten blijken dat de peenmarkt op het moment voornamelijk een markt van aanbod is. Echter, gaat het dan wel om aanbod van slechte kwaliteit. Telers verwachten dat er nog goede kwaliteit te vinden is, maar dat er nog gewacht wordt met de verkoop ervan.

Voordeel is een gelijkmatigere opkomst

Innovatie in de sector
Marc Versprille, eveneens teeltadviseur bij Delphy, ging vooral in op de innovaties in de peenteelt. "In Denemarken wordt papierzaai op grote schaal toegepast, wat als voordeel een gelijkmatigere opkomst en minder handwieduren kan opleveren. Misschien is dat ook iets voor hier." Daarnaast keek Versprille vooruit naar het komende seizoen. "Doordat de winterperiode vooral nat was, is de kans aanwezig dat de uitspoeling van nutriënten groot is."

Bewaring blijft belangrijk
Ook de bewaring van peen is belangrijk, laat een adviseur van Dijksma Koudetechniek weten. "Met name telers die de oude bewaartechniek gebruiken, kunnen op korte termijn een probleem hebben. Dit omdat bepaalde koudemiddelen op korte termijn steeds duurder, of zelfs helemaal niet meer beschikbaar, worden. Dit heeft onder meer te maken met de wetgeving." Daarnaast liet de adviseur weten dat een iets mindere bewaring een behoorlijk lager rendement kan opleveren.

Ook Harry de With, adviseur inkoop bij Hagranop, ging kort in op de bewaring. Hij deed een simpele bewaarbaarheidstest uit de doeken, waar de peen onder slechte bewaaromstandigheden geplaagd wordt. "Als die peen kwaliteitsproblemen begint te vertonen, moet de partij die onder goede bewaaromstandigheden bewaard is weg."

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden