Na brexit

Theresa May sluit uit dat VK in douane-unie blijft

7 Februari 2018 - Redactie Boerenbusiness

De Britse premier Theresa May sluit uit dat het Verenigd Koninkrijk (VK) na de brexit in de douane-unie met de Europese Unie (EU) blijft. May wil hiermee een einde maken aan de groeiende verdeeldheid binnen haar regering. Dat meldt Business Insider.

Eerder leek May open te staan voor het behoud van iets wat lijkt op de huidige douane-unie, die essentiële zaken rondom de handel reguleert. Echter, een bron bij de Britse regering stelde zondagavond: "Om rust te scheppen, zeggen we duidelijk dat we de douane-unie verlaten. Het doel is niet om in de douane-unie te blijven."

Een groep brexiteers suggereerde afgelopen vrijdag dat May aan de kant moet worden gezet door een 'dream team', onder leiding van Boris Johnson, Michael Gove en Jacob Rees-Mogg. Althans, als ze zou niet kiezen voor een harde brexit, zo meldde de krant The Sunday Times.

Onderzoek naar of ze in de douane-unie kunnen blijven

Binnen douane-unie blijven
Afgelopen week meldde de krant The Financial Times dat de Britse regering bezig was met een onderzoek of ze, na een transitieperiode van 2 jaar, toch binnen de douane-unie kan blijven. Dit zou voorkomen dat handelsstromen tussen het VK en de EU ontregeld zou raken en het zou de lastige kwestie van de nieuwe grens met Ierland beter behapbaar maken. De ontwikkeling heeft argwaan gewekt bij de conservatieve parlementariërs, die liever een volledige breuk zien met de EU. Dit zodat het VK meer speelruimte krijgt om handelsovereenkomsten met niet-EU landen te sluiten.

Volgens The Sunday Timers hebben de conservatieve parlementsleden afgelopen vrijdag Boris Johnson (minister van Buitenlandse Zaken) benaderd. Ze zouden hem gevraagd hebben een 'coup' te plegen met mede-brexiteers Gove en Rees-Mogg. Johnson zou dan premier kunnen worden, Gove vice-premier en Rees-Mogg minister van Financiën. Binnen de Conservatieve Partij worden het drietal de 'The three brexiteers' genoemd.

Steunen van May
Johnson heeft naar verluidt tegen de opstandige parlementariërs gezegd dat ze premier May moeten steunen, maar dat hij 'klaar zou staan' als een discussie over het leiderschap van de Conservatieve Partij noodzakelijk is. Naar verluidt heeft hij ook aangegeven dat er steun komt om het plan (behouden van de douane-unie) te blokkeren.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken (Amber Rudd) probeerde zondag sussend op te treden. Zij stelde in gesprek met de BBC dat de regering sterker op 1 lijn zit, dan critici beweren. "Ik heb een verrassing voor de brexiteers. De werkgroep die deze beslissingen voorbereidt zit veel meer op 1 lijn dan gedacht. We zullen uitkomen op iets dat voor iedereen aanvaardbaar is. Daarbij moeten er keuzes worden gemaakt, maar we willen allemaal hetzelfde: een deal die goed uitpakt voor het Verenigd Koninkrijk."

Lees ook op Business Insider:
Een ‘dream team’ van fervente brexiteers moet wijfelende May aan de kant zetten.

De brexit-kosten die de Britse regering liever geheim wilde houden.

Dit zijn de belangrijkste gezichten in de brexit-onderhandelingen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden