Tegen verstedelijking

Is stedelijke landbouw de toekomst?

13 Februari 2018 - Sarah Burgers

Ongeveer de helft van de totale wereldbevolking woont sinds 2014 in stedelijke gebieden. De verwachting is zelfs dat deze migratie nog verder toe gaat nemen, tot 66% in 2050. Welke gevolgen heeft dit, en is stedelijke landbouw een oplossing?

Een gevolg van de verstedelijking is dat de vraag naar hulpbronnen toeneemt, terwijl de voedselzekerheid minder wordt. Vandaar dat de transformatie van stedelijke voedselsystemen, door het gebruik van technologische innovaties, een integraal onderdeel is van een duurzaam ontwikkelingspad voor steden.

Stedelijke landbouw
In het algemeen verwijst stedelijke landbouw naar de praktijk van het cultiveren, verwerken en distribueren van voedsel in en rondom steden. Het meest opvallende kenmerk van stedelijke landbouw is dat het is geïntegreerd in het stedelijk economische en ecologische systeem.

Het is een vorm van klimaatslimme landbouw

Het kan verschillende niveaus van sociale betrokkenheid en economische prikkels voor duurzame ontwikkeling weerspiegelen. Landbouw in de stad is een vorm van klimaatslimme landbouw. Het verminderen van de aantal kilometers die landbouwproducten af leggen voordat ze de bevolking bereiken en de vermindering van watergebruik dragen bij een klimaatbewuste landbouw.

Milieu-oplossing?
De stedelijke landbouwprojecten combineren de beheersing van milieuaspecten met stedelijke architectuur of groene infrastructuur. Methoden zoals verticale landbouw en/of hemelkwekerijen lossen het probleem van beperkte ruimte en onvoorspelbaar zonlicht op. Beide methoden zijn gebaseerd op het gebruik van hydrologische of op water gebaseerde voedingsstoffenrijke oplossingen als substituut voor bodem. Aangezien extra watertoevoer als energie-intensief wordt beschouwd, kan gerecycled afvalwater zorgen voor de benodigde irrigatie en bemesting voor het telen van voedsel.

Op het gebied van energiebesparing werd vastgesteld dat groene daken de temperatuur van het gebouw aanzienlijk regelen. Bovendien gebruiken daktuinen 75% minder water dan conventionele boerderijen. Stadslandbouw vereist ongeveer 1/3 van het totale mondiale stedelijke gebied om tegemoet te komen aan de groenteconsumptie van stadsbewoners.

Uitdagingen
Aangezien stadslandbouw onder specifieke omstandigheden wordt uitgevoerd, zijn technologieën nodig voor stedelijke boeren. Dit om de bijbehorende uitdagingen het hoofd te bieden. Tools om systemen te implementeren, zijn de levering van natuurlijk en kunstmatig licht, gezondheidsrisicoverminderingspraktijken, geïntegreerd pest- en ziektebeheer, en ecologisch bodemvruchtbaarheidsbeheer kunnen controleren en beheersen.

Verbetering van de transparantie

Het project ‘Internet of Things’ van de Europese Unie, dat de fysieke en de virtuele wereld samenvoegt, kan hierbij helpen. Dit innovatieve landbouwbeheersysteem gaat over efficiënt gebruik van pesticiden, meststoffen en energie. De slimme combinatie van gegevens verbetert ook de transparantie en voedselveiligheid langs de voedselketen.

Nieuwe technologieën
De meeste beschikbare landbouwtechnologieën moeten worden aangepast voor gebruik in deze omstandigheden en nieuwe technologieën moeten worden ontwikkeld om te beantwoorden aan specifieke stedelijke vereisten. Daarom moeten onderzoek en innovatie worden gestimuleerd om kwesties in verband met stedelijke landbouw naast de dialoog tussen belanghebbenden over de agenda's van de gemeenten te plaatsen.

Stadsboerderijen gebruiken de ruimte niet alleen efficiënt, ze brengen ook verschillende secundaire voordelen met zich mee, zoals het verminderen van vervuiling en koolstofemissies die samenhangen met voedselproductie en transport, het bieden van kansen op werk en het bevorderen van goede voeding. Bovendien bieden ze een antwoord op de verwachte trend van ontvolking van het platteland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond melk

Voor Bovaer dreigt het lot van Buckler

Opinie Kasper Walet

Aarde gaat niet ten onder aan klimaatverandering

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden