Onderzoek WUR

'Nederlandse export lijdt onder harde brexit'

2 Maart 2018 - Kimberly Bakker - 1 reactie

Ook na de brexit zal het Verenigd Koninkrijk (VK) een belangrijke afzetmarkt blijven voor de Nederlandse landbouwsector. Echter, een harde brexit heeft wel degelijk gevolgen voor de Nederlandse export. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research (WUR).

In het rapport van de WUR komt naar voren dat het VK een belangrijke afzetmarkt is voor Nederlandse landbouwproducten. Daarnaast worden behoorlijk wat geïmporteerde grondstoffen, na verwerking in Nederland, verkocht aan Britse afnemers. Uit het onderzoek blijkt dat het VK in 2017 goed was voor ongeveer 9% van de totale Nederlandse agrarische export.

Impact van de brexit
In het onderzoek maakt de WUR een schatting van de impact van de brexit op de agrarische handelspositie van Nederland. Bij een zogenaamde 'zachte brexit' zal de impact niet zo groot zijn, omdat er dan geen importtarieven ingevoerd worden. De Nederlandse exportvolumes naar het VK en naar de rest van de wereld zullen daarom in dit scenario weinig veranderen.

Harde brexit heeft wel gevolgen voor Nederland

Daarentegen zal een zogenaamde 'harde brexit' wel degelijk gevolgen hebben voor Nederland. In dit scenario moet namelijk worden teruggevallen op de afspraken binnen de WTO (Wereldhandelsorganisatie) en zal de handel worden belemmerd door importtarieven en hogere handelskosten. Uit het onderzoek blijkt dat de export vanuit Nederland naar het VK dan flink zal afnemen.

Echter, niet voor alle sectoren is de brexit zeer negatief. Zo zal de uitvoer van varkensvlees naar het VK bij een harde brexit juist toenemen. Dit heeft te maken met het prijsconcurrerend vermogen van het Nederlandse aanbod op de Britse markt en met de sterkere prijsreacties van de productie (en de export) in andere EU-lidstaten.

Daling van de exportwaarde
Per saldo zal de totale exportwaarde van de Nederlandse landbouwsector (na een harde brexit) dalen. Het betekent dat de agrarische productiewaarde met 2% zal dalen, wat neerkomt op een daling van €500 miljoen. Deze daling wordt vooral veroorzaakt door de lagere prijzen, als gevolg van de prijsdruk op de Europese markt. Die prijsdruk komt voort uit het feit dat de handel met het VK wordt verstoord door de brexit.  

Bekijk hier het volledige rapport.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Peter 34 9 April 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10877740/nederlandse-export-lijdt-onder-harde-brexit][/url]
2% of 500 mln p.j. lijkt me een schromelijke onderschatting.


Dat de NL landbouw van Brexit vervelende gevolgen gaat ondervinden is m.n. gevolg van het EU keurslijf dat we buiten Brussel om geen overleg met het VK mogen voeren. Tel uit je winst met zo'n dictatorial, aan niets en niemand verantwoording schuldig construct.
Wat betekent het nog om Nederland te zijn? Gemuilkorfd aan de EU lijn, terwijl we onze vermogens onder dwang aan het zuiden uitleveren en de moslims moeten binnen laten om hier de dienst te gaan uitmaken. Die hele EU gaat NL nog heel erg bezuren. Dat zien de Britten tijdig in. Ze laten zich niet langer koejeneren, er meer als economie en handel.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden