In de afgelopen 15 jaar is de arbeidsproductiviteit fiks toegenomen, vooral doordat werknemers beter opgeleid waren of meer ervaring kregen. Echter, ABN Amro laat weten dat de stijging in de afgelopen jaren wel is vertraagd. Zo laat de bank weten in een rapport.
De arbeidsproductiviteit groeide sinds de crisis van 2008 slechts met 0,5% per jaar. Daarentegen zijn er in de sectoren wel grote verschillen geconstateerd. Volgens het rapport van ABN Amro waren de grootste stijgingen voor de sectoren Transport en Logistiek (+33%), Industrie (+29%), Agri (+35%) en Handel (+27%).
Het beeld van een zwakkere productiviteitsgroei is volgens de bank zichtbaar in heel West-Europa. "Dat is opvallend, want door technologische doorbraken als blockchain, robotisering, kunstmatige intelligentie en big data zou een sterke groei juist voor de hand liggen", laat Kasper Buiting, Senior Sector Econoom van ABN AMRO, weten in het persbericht.
Landbouwsector groeit stevig door
Uit het rapport blijkt dat de arbeidsproductiviteit in de landbouwsector al jaren harder groeit dat de gehele economie. In de afgelopen 10 jaar nam de arbeidsproductiviteit met gemiddeld 3% per jaar toe, terwijl het Nederlandse gemiddelde op 1% uitkomt. Dit heeft volgens ABN Amro vooral te maken met de schaalvergrotiging en het gebruik van nieuwe technologieën in deze sector.
Echter, ook in deze sector zijn de verschilen per product groot. In de afgelopen 10 jaar is vooral de productie van plantaardige producten flink gestegen (+17%), terwijl de productiegroei van vlees lager uitkwam (+9%). Opvallend is echter dat ook hier weer verschillen bij te vinden zijn. Zo daalde de productie van handelsgewassen, zoals suikerbieten, enorm (-20%) en steeg de productie van verse groenten en fruit.
Daarbij kan volgens ABN Amro wel opgemerkt worden dat regelgeving van invloed is op de cijfers. De afname van de suikerbietenproductie is een keuze geweest van de boeren, mede beïnvloedt door het suikerbietenquotum en de lagere prijs van suiker. Hierdoor is er op minder hectare suikerbieten geteeld, maar daarbij nam de opbrengst per hectare wel toe. Dat houdt in dat de boeren efficiënter zijn gaan werken. Hetzelfde geldt voor de melkveehouderij: de melkveestapel krimpt, wat tot een lagere productie zorgt, maar de prijzen stijgen wel en dat heeft een gunstig effect op het inkomen.
Een bijkomend onderdeel is het groeiende gebruik van technologieën in de agrarische sector. Steeds vaker beginnen ook intelligente systemen een rol te spelen bij landbouwbedrijven; denk aan zelfrijdende oogstmachines, het gebruik van data om efficiënter te werken en precisielandbouw. Deze ontwikkelingen gaan voor een verdere stijging van de arbeidsproductiviteit zorgen, zo verwacht ABN Amro.
Nederland op internationaal gebied
De arbeidsproductiviteit in Nederland ligt 18% boven het gemiddelde van de Europese Unie. Daarmee behoort Nederland tot de meest competitieve landen ter wereld, wat volgens ABN Amro ook terug te zien is in de export. Onder meer de sectoren Industrie, Agri en Food hebben een bovengemiddelde productiviteit, ten opzichte van de omringende landen. Dat is niet opvallend, want deze sectoren acteren ook het meeste op de internationale markten.
Bekijk hier het volledige rapport.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.