Jaarcijfers over 2017

ForFarmers profiteert van rendement boer

13 Maart 2018 - Wouter Baan

Dankzij de verbeterde omstandigheden op het boerenerf heeft ForFarmers in 2017 een hogere brutowinst gerealiseerd. Daarnaast steeg ook het verkochte volume, met name door de overname van Vleuten-Steijn voeders. Ook de zogeheten prestatievoeders waren afgelopen jaar in trek.

Veehouders realiseerden in 2017 betere rendementen en daardoor werd vaker gekozen voor prestatievoeders. Uiteindelijk moet dat leiden tot betere technische resultaten. Diverse melkprijzen noteerden op het hoogtepunt boven de €40 per 100 kilo, terwijl ook de biggenprijzen wekenlang op recordniveaus stonden. Volgens CEO Yoram Knoop is het nieuw gelanceerde zeugenconcept ‘Nova’ ook een succes.

De operationele winst (EBITDA) noteert, na correctie van negatieve valuta-effecten, een plus 8,3% tot €101,4 miljoen. De brutowinst stijgt per saldo met 3% tot €419,8 miljoen, wat resulteert in een winst per aandeel van €0,56 (+12%). Het afgezette volume is met 5,8% toegenomen tot 6,7 miljoen ton. In tegenstelling tot 2016 steeg ook de omzet: met ruim 5% tot €2,2 miljard.

Rode cijfers in het VK
In het Verenigd Koninkrijk (VK) boekte ForFarmers minder goede resultaten dan in 2016. Vooral op logistiek gebied loopt het daar niet op rolletjes; een nieuwe COO moet dit ombuigen. Daartegenover staan echter wel groene cijfers in Nederland, Duitsland en België.

Blijven groeien is het credo van ForFarmers richting 2020. Zo werd recent bekend dat het Poolse mengvoerbedrijf Tasomix binnenkort wordt ingelijfd. Deze deal wordt definitief wanneer de Poolse autoriteiten hem goedkeuren.

Beurskoers omhoog
Het aandeel van ForFarmers, genoteerd op het Damrak in Amsterdam, reageert positief op de bekendmaking van de jaarcijfers. Omstreeks 9:30 uur noteerde de koers 3,51% hoger op €9,74. Dit is wel aanzienlijk onder de €11 per aandeel, het niveau dat de koers afgelopen oktober noteerde.

Foto: ForFarmers

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Benoeming

ForFarmers vindt nieuwe CFO bij FrieslandCampina

Interview Pieter Wolleswinkel

ForFarmers wil na moeilijk jaar nu doorpakken

Nieuws Jaarcijfers 2023

ForFarmers sluit 2023 met nipt verlies af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden