Inside: Akkerbouw

Zaaiseizoen schuift steeds verder op

27 Maart 2018 - Niels van der Boom

Als gevolg van de lage temperaturen en de sneeuw is van een vroeg voorjaar in Europa geen sprake meer. Over heel het continent lopen de zaaiwerkzaamheden vertraging op. In het westen van Europa is het zaaien van suikerbieten nauwelijks op gang gekomen en in Oost-Europa moet er nog veel graan worden gezaaid.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De stijgende temparturen zorgen er in de meeste Europese landen ook voor dat er regen wordt verwacht. Hierdoor blijft het onmogelijk om veel werkzaamheden op het land uit te voeren. In Centraal- en Oost-Europa moet nog veel graan worden gezaaid en grote delen van Rusland en Oekraïne zijn bedekt met sneeuw. Als gevolg van regen slinkt het sneeuwdek naar verwachting wel de komende periode.

Zomertarwe en gerst
Van een vroeg voorjaar is in Europa momenteel geen sprake meer. De aanhoudend lage temperaturen zorgen er ook voor dat de wintergranen zich traag ontwikkelen. Aangezien in het noorden en noordoosten van Europa (na de natte herfst van 2017) lang niet overal wintergraan is ingezaaid, moet er nog relatief veel zomergraan worden gezaaid.

Volgens data van marketingbureau Agritel was op vrijdag 23 maart bijna 40% van het zomergraan in Frankrijk gezaaid, tegenover ongeveer 80% vorig jaar. In Engeland hebben de akkerbouwers wel kunnen profiteren van mooi weer en is juist veel gezaaid.

In Rusland is de achterstand nog groter, zo toont data van Agritel aan. Half maart zat circa 150.000 hectare zomergraan in de grond. Dat is 73% minder dan vorig jaar in dezelfde periode. Ook het zaaien van erwten, soja en andere voorjaarsgewassen loopt vertraging op. Wintergraan en koolzaad heeft op veel plekken zelfs nog geen eerste kunstmestgift gehad.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Gerstmarkt beweegt
Het late voorjaar heeft vooralsnog weinig invloed gehad op de prijzen van tarwe. Bovendien is het gewas ongeschonden de winter uitgekomen. Voor gerst ligt dit ietwat anders, mede omdat het totale gerstvolume voor meer dan de helft wordt gevormd door zomergerst.

In Frankrijk laten de prijzen voor voergerst een stijging zien. De meerprijs bovenop de voertarweprijs bedraagt zo’n €10 per ton, tegenover €5 aan de start van de maand maart. In Rusland ligt het prijsniveau rond de $216 per ton, geleverd in Zwarte Zeehavens en voor tarwe is dit $207,50 per ton.

Suikerbieten
Ook het zaaien van suikerbieten loopt vertraging op. In Duitsland is nauwelijks nog wat gezaaid. Vorig jaar zat in de grensregio met Nederland (rond deze tijd) zo'n 50% tot 75% van de bieten in de grond. Wanneer het weer na Pasen verbetert, hopen Duitse bietentelers zo snel mogelijk van start te kunnen.

De zeer lage bodemtemperaturen houden de boeren echter tegen om te starten met zaaien, ondanks dat de percelen zeer mooi de winter uit zijn gekomen. In Centraal- en Oost-Duitsland bedraagt de bodemtemperatuur zo’n 0 graden Celsius. In Frankrijk is slechts mondjesmaat gezaaid. Regen gooit roet in het eten.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Suiker Unie heeft nog geen cijfers gepubliceerd over de eerst gezaaide suikerbieten in Nederland. Vorig jaar werd in week 11 gestart met het zaaiwerk, toen zat eind maart 50% van de bieten in de grond. Lokaal is de afgelopen weken her en der wel wat gezaaid; vooral in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland zitten inmiddels aardig wat bieten in de grond. Ook op de kleigronden in Groningen zijn bieten gezaaid, maar in het zuiden is het veelal te nat geweest.

Het was voor het laatst in 2013 dat het zaaien van suikerbieten zo laat op gang kwam. In dat jaar was na week 13 ongeveer 9% van de bieten gezaaid. Begin april kon het zaaien toen vlot op gang komen. Het weerbericht voor de komende 7 dagen biedt echter weinig verbetering in de situatie. Volgens DCA Agroweer wordt het op de lange termijn wel warmer, maar neemt ook de neerslagkans verder toe.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden