Gevolgen desastreus

Neonics-verbod kost forse bietenopbrengst

26 April 2018 - Niels van der Boom

Na LTO Nederland en Nefyto, komt ook Suiker Unie 26 april met een statement over het verbod op neonicotinoïden. De bietenverwerker is van mening dat minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) verantwoordelijkheid moet nemen. Een verbod op zaadcoatings leidt tot een financieel verlies van 17%.

Diverse organisaties komen in beweging nadat Schouten eerder bekend maakte te stemmen voor een totaalverbod op 3 neonicotinoïden. de Commissie Scopaff vergadert vrijdag 27 april over het onderwerp. De verwachting is dat hierna een stemronde volgt.

Valse beloftes
Suiker Unie is van mening dat Schouten haar verantwoordelijkheid moet nemen voor dit besluit. Dit betekent op korte termijn duidelijkheid verschaffen. Het verbod op de middelen heeft volgens de producent een grote impact op de bietenteelt. Dit werd eveneens duidelijk uit conclusies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden.

Eerder liet staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) herhaaldelijk weten dat een totaalverbod niet op handen was, waardoor Cosun, Suiker Unie, Wageningen University & Research en het IRS nooit grote haast hebben gemaakt met onderzoek naar alternatieven.

17

procent

financieel verlies in de suikerbietenteelt

Slechte alternatieven
De neonicotinoïden worden gebruikt in de zaadcoating van suikerbieten. Mag deze niet meer worden toegepast, dan moet worden teruggegrepen op het volvelds spuiten van de insectenbestrijding. Het huidige pakket aan middelen is echter minder effectief en hebben een slechter resultaat op de bestrijding dan neonicotinoïden in het zaad.

Dit kost gemiddeld een wortelopbrengst van 7%, waardoor het financieel verlies 17% bedraagt, zo becijfert Suiker Unie. Daarbij merkt het op dat opbrengstderving in de praktijk enorm uiteenloopt, met uitschieters tot 50%. Naast minder opbrengst, is er een negatief effect op nuttige insecten en het milieu, zo stelt het.

Een rits aan insecten kan zonder coating moeilijker worden bestreden; hieronder vallen bijvoorbeeld bladluizen, bietenvliegen en kevers, ritnaalden, de zwarte bonenluis en tripsen. Voor sommige insecten zijn geen alternatieven beschikbaar. Bij andere werkt het huidige middelenpakket onvoldoende, of mogen ze slechts beperkt worden ingezet.

Toekomst
Volgens Suiker Unie moet op zeer korte termijn onderzoek plaatsvinden naar schadedrempels, monitoringssystemen en het stimuleren van natuurlijke vijanden. Ook moeten er meer resistente bietenrassen komen en nieuwe middelen die gespoten kunnen worden of als coating kunnen worden toegevoegd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Gewasbescherming

Uitstel verplicht gesloten vulsysteem op handen

Analyse Ondernemen

Beleggers niet overtuigd van chemievrije landbouw

Nieuws Aardappelen

'Coronatest' voor aardappel spoort phytophthora op

Nieuws Aardappelen

EU-landen luiden noodklok: phytophthora slaat toe

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden