Weer levert vertraging op

Bieteninzaai Europa is bijna voltooid

2 Mei 2018 - Anne Jan Doorn

In Nederland zijn bijna alle suikerbieten gezaaid, net als in andere West-Europese landen. Veel bietenplanten staan al boven, maar de werkzaamheden hebben wel vertraging opgelopen door de weersomstandigheden.

In week 16 zijn in Nederland forse stappen gemaakt met het zaaien van de suikerbieten. Uit de Bietenstatistiek van Suiker Unie blijkt dat 98% gezaaid is. Alleen in het gebied 'Noordelijk zand' is minder dan 95% gezaaid. Met name beneden de rivieren is een flinke slag geslagen.

In Nederland is dit jaar iets langer gedaan over het zaaien van de bieten, deels door de natte weersomstandigheden. Er wordt gesproken over gemiddeld 6 tot 7 dagen voordat de eerste suikerbieten boven kwamen. De regen van de afgelopen dagen heeft er tevens toe geleid dat de grond behoorlijk dichtgeslagen is.

Duitsland en België
In Duitsland zaten eind april alle suikerbieten in de grond en dat terwijl er begin april nog geen biet was gezaaid. Ook in België zijn vrijwel alle suikerbieten gezaaid en daarnaast zijn veel gewassen inmiddels goed ontwikkeld. De regen van de afgelopen weken was op sommige plaatsen in België zelfs welkom.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Achterstand in Frankrijk
In Frankrijk liep men behoorlijk achter met de inzaai; begin april liep de vertraging op tot 20 dagen. Toch zijn inmiddels de meeste suikerbieten gezaaid en is een groot deel opgekomen. Sommige gebieden hebben veel hinder ondervonden van de regen. Net als in Nederland, is in die gebieden meer dan 60 millimeter gevallen. Er wordt voor komende week melding gemaakt van nachtvorst, maar voor de komende 2 weken worden ook temperaturen van 20 graden verwacht.

In Polen zijn de eerste suikerbieten nu ook boven gekomen; doorgaans zijn die begin april al boven. Het areaal in Polen zal vergelijkbaar zijn met 1 jaar geleden. Daarmee komt het areaal op ongeveer 230.000 hectare uit, ondanks de lage suikerbietenprijs vorig jaar.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden