In de Zwarte Zeeregio, de Verenigde Staten (VS) en in Europa is het weer tot nu toe niet altijd even positief geweest. Na een jaar met veel records, begint het besef door te dringen dat dit jaar weleens minder positief kan uitpakken. Hoe zijn de weersomstandigheden wereldwijd begin mei, en hoe staan de gewassen erbij?
Iedereen weet dat de weersomstandigheden in Europa relatief lang nat en koud zijn geweest. Dat maakt dat het zaaien en poten vertraging heeft opgelopen; zo is de inzaai van granen en suikerbieten in Frankrijk behoorlijk vertraagd. Inmiddels is het weer beter en is de achterstand in maïs en gerst, maar ook in de suikerbieten, alweer bijna ingehaald. Er wordt nu echter melding gemaakt van veel schade aan de suikerbieten, deels door te hoge temperaturen.
In de EU-5 hebben we te maken met een verlaat pootseizoen voor aardappelen. Dat zorgt voor een verlate oogststart. In het Verenigd Koninkrijk (VK) zat begin mei nog maar 50% van de aardappelen in de grond. Ook de productie wordt daardoor lager ingeschat. In het VK was de seizoenstart sowieso lastig, mede door de grote hoeveelheid regen en lage temperaturen. Naar schatting is het seizoen 3 weken later gestart. Er is nu echter volop activiteit.
Zwarte Zeeregio
In het oosten van Europa (Polen, Zuid-Rusland, Roemenië en Oekraïne) zijn de gevolgen van het tekort aan neerslag voelbaar. Het leidt tot een dunne en ongelijke opkomst van gewassen, wat met name voor zomergraan geldt. Het late voorjaar heeft ook zijn invloed, want de gewassen zijn momenteel minder ver dan normaal. De droogte heeft een minder grote invloed op wintergraan, omdat die een ontwikkeld wortelsysteem hebben. In Polen zijn de meeste aardappelen inmiddels gepoot.
Ook in het zuiden van Europa is het seizoen later gestart. In Spanje en Portugal is van maart tot en met april enorm veel regen gevallen. In Spanje zijn ze echter wel blij met de regen, gezien er waterschaarste heerst in het land.
Verenigde Staten
In het noorden van de VS overheerst nog steeds koud weer. Er wordt verwacht dat de temperaturen de komende dagen verbeteren, maar daarbij wordt ook regen voorspelt. Dat zou de voortgang van de zaai verder kunnen belemmeren. In Canada is tevens later gestart met het poten van de aardappelen, met name de opbrengst van de vroege oogst zal daar naar verwachting lager uitvallen.
Ook de 'Corn Belt', in het middenwesten van de VS, heeft een flinke achterstand opgelopen. In de zuidelijke 'Great Plains' is het al ruim 6 maanden warm en droog. Dat heeft negatieve gevolgen voor de harde, rode wintertarwe. De Amerikaanse boeren hebben afgelopen week een oppervlakte ingezaaid dat vergelijkbaar is met de grootte van Griekenland. Het ging hierbij om maïs en suikerbieten. Daarmee is een flinke slag geslagen, waarmee ze de achterstand proberen in te halen.
Lagere opbrengsten?
Het betekent dat de inzaai van de diverse gewassen op het Noordelijk Halfrond wereldwijd vertraagd is. Langzaam begint het door te dringen dat de opbrengsten dit jaar waarschijnlijk niet worden wat ze afgelopen jaar waren. Zo zijn er afgelopen jaar recordopbrengsten gehaald in Rusland, maar daar zijn de verwachtingen alweer naar beneden toe bijgesteld. Ook voor de aardappelen wordt een korter groeiseizoen verwacht, wat mogelijk lagere opbrengsten tot gevolg heeft.