Nederland stemt in

Diquat en thiram niet opnieuw goedgekeurd

18 Mei 2018 - Anne Jan Doorn - 6 reacties

Nederland gaat instemmen met de Commissievoorstellen om de stoffen thiram en diquat niet opnieuw goed te keuren. Op donderdag 24 mei zal de Europese Commissie hier een definitief besluit over nemen.

Het gaat om een periodieke herbeoordeling, die volgens het voorstel van de Europese Commissie, niet verlengd moet worden. Diquat is, volgens een rapport van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), beoordeeld als een stof die in aanmerking komt voor vervanging.

De reden voor het niet opnieuw goedkeuren is een ongunstig milieuprofiel en onacceptabele risico’s voor omwonenden en vogels. Het College voor toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) onderschrijft de door de EFSA gerapporteerde risico’s. Diquat wordt onder meer gebruikt bij de teelt van aardappelen en bloembollen.

Thiram 
Ook de werkzame stof Thiram moet, volgens de Ctgb en EFSA, niet opnieuw worden goedgekeurd. Deze stof wordt toegepast in gewasbeschermingsmiddelen voor zaadbehandeling.

Landbouwminister Carola Schouten onderkent de gevolgen van het wegvallen van de stoffen. Daarom werkt ze aan een uitbreiding van een maatregelenpakket gebaseerd op niet-chemische middelen, basisstoffen en laag-risicomiddelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
kim 28 Mei 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10878589/diquat-en-thiram-niet-opnieuw-goedgekeurd][/url]
Did the European commission decide what to do with Diquat? Have they ruled to extend the registration? or have they ruled out?
Abonnee
Redactie 28 Mei 2018
De Europese commissie heeft nog geen besluit kunnen nemen. Er was geen meerderheid voor verlenging, maar ook niet voor een hernieuwde toelating.
Kim 28 Mei 2018
when would they come up with the decision?
Abonnee
Schouten ??? 28 Mei 2018
Ook weer zon'n linkse leek dus! Hebben we helemaal niks aan! Beter boeren buiten EU ! Neonics weg, reglone weg, en geen of slechte (voor het milieu) alternatieven !!!!
Kim 29 Mei 2018
oh....
I am guessing EU commission have not set any dates on the faith of Diquat.
would you say there is more chance on ban? or extension of registration?
Jpk 29 Mei 2018
Alle in ned toegelalaten middelen zijn getest en goedgekeurd door het ctbgals de toepassers werken volgen het etiket en doserring zijn de gbm middelen 100% veilig
Kjol 29 Mei 2018
Diquat wordt al vele decennia gebruikt en heeft dus de meeste praktijkervaring, bijzonder dat nu opeens blijkt dat het middel niet meer veilig is. Laat uw verstand maar op het nachtkastje liggen, er is geen pijl meer op te trekken, dit is de nieuwe werkelijkheid.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Aardappelen

EU-landen luiden noodklok: phytophthora slaat toe

Nieuws Gewasbescherming

Digi-label volgende stap in middelenregistratie

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden