Nieuws Politiek

Kabinet wil meer marktmacht voor boeren

2 Juli 2018 - Kimberly Bakker - 3 reacties

Het kabinet neemt maatregelen om de marktpositie van boeren te versterken. Om dit te bewerkstelligen, introduceren minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) een verbod op een aantal oneerlijke handelspraktijken.

Het kabinet wil boeren meer ruimte geven om de krachten te bundelen. Daarnaast werd eerder al aangekondigd dat er een meldpunt komt waar boeren vermeende misstanden kunnen aangeven. Ook laat het kabinet weten dat de ACM periodiek onderzoek gaat doen naar de prijsvorming en eventuele problemen in de sector.

Dit werd bekend nadat de ministerraad ingestemd heeft met een totaalpakket aan maatregelen dat ertoe moet leiden dat boeren een sterkere positie krijgen in de keten. Ook stemde de ministerraad in met het feit dat boeren moeten worden beloond wannen zij extra inspanningen leveren op het gebied van natuur, milieu, biodiversiteit en dierenwelzijn.

Onderzoek van WUR
Uit onderzoek van Wageningen Economic Research (WUR) is gebleken dat 10% tot 20% van de boeren te maken heeft met handelspraktijken die zij als oneerlijk ervaren. Het gaat daarbij onder meer om het (kort van tevoren) annuleren van een bestelling met bederfelijke producten of het eenzijdig en met terugwerkende kracht wijzigen van contracten.

Het nieuwe verbod op oneerlijke handelspraktijken moet hen de gelegenheid bieden om naar de rechter te stappen. "Echter, de machtsverhoudingen in de keten en de afhankelijkheidsrelatie kunnen ervoor zorgen dat producenten terughoudend zijn in het gebruik van deze mogelijkheid. Daarom zal ook de ACM toezien op de naleving van de wet", zo laat het ministerie weten.

Supermarkt versus boer
Het kabinet wil daarnaast meer duidelijkheid bieden over bestaande en nieuwe wettelijke mogelijkheden tot samenwerking en het maken van onderlinge afspraken tussen de boer en de supermarkt. "Het bundelen van de krachten zal de positie van de agrarisch ondernemers in de keten verbeteren en het inkomen positief beïnvloeden", aldus het kabinet in een persbericht.

Ook gaat het kabinet ruimte geven aan gezamenlijke initiatieven van boeren op het gebied van natuur, milieu, biodiversiteit en dierenwelzijn. En om meer inzicht te krijgen in het functioneren van de markt zal de ACM een 'agro-nutriketenmonitor' ontwikkelen, waarbij onderzoek wordt gedaan naar prijsvorming en verhoudingen binnen de sector.

Lees hier de Kamerbrief van minister Schouten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
piet 2 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkvee/artikel/10879113/kabinet-wil-meer-marktmacht-voor-boeren][/url]
Nobel streven, maar vraag me af of het gaat lukken. En de schuld krijgt onze huidige economie. Concurrentie is de basis van onze economie, het houdt de prijs laag. Maar ook het beleid van de supermarkt is gehouden aan onze economie. Ze zijn over het algemeen beurs genoteerd die aandeelhouders bezitten. Juist deze aandeelhouders hebben veel macht door te eisen dat er zoveel mogelijk winst wordt gemaakt
Abonnee
Hannes 2 Juli 2018
Bij een supermarkt is 15 % van de omzet AGF maar dit is wel 50% van de winst heb ik weleens gelezen dus dat gaan ze echt niet aan de boeren geven
bookeskook 2 Juli 2018
Och Hannes, als ze het al deden maakt het weinig verschil! Boeren produceren met alles tegen de klippen op en zijn blij dals er maar iemand is die ze van hun producten verlost! In winstmarges en risicomarges hebben boeren nooit leren denken. Kijk nu maar hoe ze weggegeven worden op de termijnmarkt als ze net 20 kunnen krijgen! Ze lijken wel bang voor een spat regen die ondernemers!
Jpk 2 Juli 2018
Desupermarkten worden door greenpeace en de milieugrachtengordel maffia aangestuurd zolang lto nfo meebuigen met de residu vrije teelt zal er nooit een echte beloniing voor open teelten inzitten behoorlijk werkende gbm middelen is meer dan noodzakelijk om de gewassen te beschermen en planet proof is overbodig
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden