Shutterstock

Nieuws Droogte 2018

Poolse boer krijgt 230 euro compensatie

26 September 2018 - Niels van der Boom

Net als veel andere Europese landen heeft ook de Poolse landbouw flink te lijden gehad onder de droogte van dit jaar. De overheid compenseert de akkerbouwers daarom met een bedrag van maximaal €230 per hectare.

Het Poolse ministerie van Landbouw meldt dat er dit jaar circa 130.000 agrarische bedrijven getroffen zijn door de droogte. De schade bedraagt zo'n €820 miljoen (3,6 miljard zÅ‚oty). Dat betekent dat de opbrengst op 3,5 miljoen hectare lager is dan gemiddeld. In het graan ligt de opbrengst 14% lager, voor koolzaad is dat 16% en voor groentegewassen 8%. De hogere prijzen compenseren het gemis deels. De overheid verwacht dat de tarweprijs eind november met 12% is toegenomen.

Bij een gewas als aardappelen is de schade nog veel groter. De helft van het areaal heeft volgens het ministerie onder de droogte te lijden gehad. Zij schrijven over zo’n 10% tot 15% minder kilo’s, maar insiders ramen de schade groter in. Zij verwachten namelijk dat de opbrengst minimaal 25% lager is dan in 2017.

820

miljoen euro

droogteschade in Polen

€230 tot €57,50 per hectare
De overheid keert boeren een vergoeding uit voor de schade. Als de opbrengst minimaal 70% lager ligt, dan krijgt een teler het volledige compensatiebedrag. Dit komt neer op 1.000 zÅ‚oty (€230 per hectare). Wanneer de boer geen brede weersverzekering heeft, wordt 50% van het bedrag uitgekeerd. Bedraagt het verlies in opbrengst 30% tot 70%, dan wordt aan de verzekerde boeren €115 per hectare uitgekeerd. Zonder verzekering is dat de helft. De vergoeding geldt voor akkerbouwgewassen. Grasland kent geen financiële compensatie.

Naast de compensatie, zijn er ook verzachtende maatregelen in het leven geroepen. De bedrijven met minder dan 30% opbrengstverlies kunnen in aanmerking komen voor lagere pachtprijzen en een verlaging van de belastingen. Op 25 september hadden 38.000 bedrijven aangeklopt voor steun bij de overheid. Er zijn meer dan 20.000 meldingen van bedrijven die meer dan 70% verlies in opbrengst hebben.

Aanvullende maatregelen
De Europese Commissie neemt nog een besluit of het vervroegd overgaat tot uitbetaling van gelden uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Er is al een derogatie verleend voor het inzaaien van een groenbemester. Dit moet ervoor zorgen dat er meer ruwvoedergewassen worden ingezaaid; daar kunnen veehouders van profiteren. Tot slot kunnen akkerbouwers subsidie krijgen op investeringen (voor wat betreft irrigatie). In de praktijk wordt hier echter weinig gebruik van gemaakt.

Afgezien van de maatregelen om actuele problemen tegemoet te komen, moet op de lange termijn meer gebeuren. Veel Poolse landbouwgrond is zandgrond van slechte kwaliteit en met een hoge droogtegevoeligheid. De Nederlandse ambassade steunt Nederlandse bedrijven die kennis brengen over bodemkwaliteit en bemesting.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden