Shutterstock

Nieuws Suikerbieten

Suiker Unie schrijft voor het eerst rode cijfers

17 Oktober 2018 - Niels van der Boom - 11 reacties

Voor het eerst in haar historie gaat Suiker Unie naar verwachting verlies draaien. In boekjaar 2018 vangen de zusterbedrijven van Royal Cosun dit verlies nog op. In 2019 is de pijn naar verwachting goed merkbaar, ook voor de bietentelers.

Gezien de uitzonderlijk lage suikerprijzen in Europa en op de wereldmarkt verwacht Cosun-voorzitter Dirk de Lugt dat Suiker Unie voor het eerst in haar bestaan verlies draait dit boekjaar. Dat schrijft hij in zijn voorwoord in het Cosun Magazine van oktober. "Een deel van dit verlies moet in het huidige boekjaar worden genomen."

We moeten ons instellen op fors lagere bietenprijzen

Dirk de Lugt

Groepsresultaat als schokdemper
Boekjaar 2018 wordt naar verwachting nog door zwarte cijfers gekleurd. Aviko, Sensus, Duynie en SVZ leveren een positieve bijdrage waardoor het groepsresultaat positief uitpakt, denkt De Lugt. Pas in 2019 zijn de gevolgen voor Nederland echt goed merkbaar. De Lugt staat achter de strategie waarbij de overige activiteiten de bietenprijs ondersteunen en zo 'kunstmatig hooghouden'. "In dit turbulente suikerjaar blijkt dit waardevol", schrijft hij. "Toch moeten we ons instellen op een fors lagere bietenprijs dan de afgelopen jaren. Lager dan wij graag zouden zien."

Cosun heeft reeds bekend gemaakt voor seizoen 2018-2019 een minimumprijs van €32,50 per ton te hanteren, ondanks de situatie op de suikermarkt. "Bij de huidige graanprijzen is graan een goed alternatief voor suikerbieten, waarvoor gemiddeld €20 per ton wordt betaald in Europa", schrijft secretaris Jan Willem van Roessel. "Wanneer het suikerbedrijf verlies lijdt komt er nauwelijks ledentoeslag op de €32,50 per ton." Over oogst 2017 betaalde de coöperatie een basisprijs van €47,25 per ton. In 2016 was dat €44 per ton.

Overschot verlaagd
"India en Thailand beïnvloeden op dit moment sterk de internationale suikermarkt", vervolgt Van Roessel. "India produceerde 12 miljoen ton meer suiker en in Thailand steeg de export met bijna 50%. In de EU steeg de product afgelopen jaar van 3,4 naar 4,3 miljoen ton suiker. De export verdubbelde, terwijl de import halveerde. Naar verwachting komt het overschot op de wereldmarkt dit jaar wel lager uit, omdat de consumptie stijgt."

De Europese contractprijzen voor 2019 liggen flink lager. Op dit moment wordt suiker onder kostprijs verkocht, voor gemiddeld 346 euro per ton. Die prijs ontvangt ook Suiker Unie. Door droogte ligt de Europese suikerproductie deze oogst lager, maar een productieoverschot blijft. Net als Cosun roepen suikerproducenten hun ledentelers op om in 2019 minder bieten te telen. De lagere Europese productie wordt wel als basis voor een prijsherstel genoemd, maar zicht op daadwerkelijk herstel is er vooralsnog niet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
11 reacties
Abonnee
J.Lod 17 Oktober 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10880247/suiker-unie-schrijft-voor-het-eerst-rode-cijfers]Suiker Unie schrijft voor het eerst rode cijfers[/url]
Eerst 20% uitbreiden en nu lopen piepen, volgend jaar fors minder suikerbieten uitzaaien in de EU.
Abonnee
Kjol 17 Oktober 2018
J.Lod schreef:
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10880247/suiker-unie-schrijft-voor-het-eerst-rode-cijfers]Suiker Unie schrijft voor het eerst rode cijfers[/url]
Eerst 20% uitbreiden en nu lopen piepen, volgend jaar fors minder suikerbieten uitzaaien in de EU.
Laat de Cosun eerst maar eens de minder flexibele bietentelers vragen om de tent te verlaten, de eerste kandidaat heeft zich al aangemeld volgens mij.
xx 17 Oktober 2018
Ik heb er geen moeite mee om flexibel te zijn, maar is dit wel de beste strategische methode om eerst heel veel uit te breiden om daarna drastisch te gaan krimpen.
Abonnee
De Boer 17 Oktober 2018
Nooit meer uitbetalen dan je uit de markt kunt halen. Dan wordt er vanzelf minder geteeld.
???!!! 17 Oktober 2018
ik ben teler, prima, maar ook aandeelhouder: laat de andere bedrijven maar meer bijdragen, draai daar maar meer aan de knoppen.
perspulp is veel te goedkoop gezien de huidige schaarstes en frites ook!
Daarom wil ik geen rode cijfers zien van het bedrijvenconglomeraat waarvan ik aandeelhouder ben!
Abonnee
Jantje 19 Oktober 2018
Heb jij nog aandelen Cosun dan? Misschien de post van de afgelopen jaren even open maken. Aandelen en quota zijn omgezet in LLB's.

Daarnaast kun je wel zeggen dat je geen rode cijfers wil zien, de realiteit is dat de wereldsuikermarkt is veranderd.
Flevo2.0 22 Oktober 2018
400 Llb te koop.
Bieden
Joost 22 Oktober 2018
Ruilen voor fosfaatrechten?
bas 25 Oktober 2018
Hopeloos Eerst genaaid door csm en nu dit verhaal, Cooperatie staat blijkbaar voor indutten en meer meer meer.
Abonnee
Kjol 25 Oktober 2018
Knijp je handjes maar dicht met Cosun, is de hele wereld jaloers op. Als ik hoor wat voor rotzooi de contractboeren er van hebben gemaakt in financieel opzicht.... cursus contract lezen/begrijpen zou op zijn plaats zijn voor menig teler.
Voor de rest is eenieder volledig vrij om zijn LLB's elk moment van de dag te verkopen.
BOerbiet 25 Oktober 2018
Bied 25 euro per llb
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Suiker

Cosun: opbrengst bietsuiker gaat dit jaar tegenvallen

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden