Shutterstock

Weerupdate Robotisering

Oogstrobot als redding van Britse groente-industrie?

30 Oktober 2018 - Niels van der Boom

Net als in Nederland draait de Britse groenteproductie voor een groot deel op vreemde arbeid uit Oost-Europa. In de komende jaren heeft deze sector met grote uitdagingen te maken, waarbij de kosten toenemen. Een eerste generatie robots moet veel op arbeid besparen.

KMS Project werkt al 10 jaar aan een robot die broccoli kan selecteren in het veld, snijden en verzamelen en in 2019 is het dan eindelijk zover. Een kleine serie met praktijkrijpe machines moet in het veld aan de slag. De 75.000 ton broccoli die nu in het Verenigd Koninkrijk wordt geproduceerd vereist handwerk om geoogst te worden.

Personeelskosten tegengaan
Bijna jaarrond oogsten in soms barre weersomstandigheden en met een kromme rug. Het is niet gek dat Britse groentelers moeilijker aan arbeid komen en er relatief veel gezondheidsproblemen zijn. Naar verwachting stijgen de arbeidskosten de komende 3 jaar met 35%, wat ervoor zorgt dat de productie zich verplaatst naar landen met lage arbeidskosten. En dan hebben we het nog niet over de hoofdbrekens die de brexit veroorzaakt.

Om dit tegen te gaan hebben de Britse broccolitelers, techneuten en agronomen zich verenigd in het KMS Project. Dat gebeurde reeds 10 jaar geleden. De Engelse robotfabrikant Fanuc levert een robot die broccoli kan snijden in het veld. De arm hangt op een normale landbouwtrekker. Het uiteindelijke model moet 3 armen hebben, om zodoende het werk van 7 man over te kunnen nemen. Iedere 3 seconden wordt een krop geoogst door 1 arm. Een doorgewinterde Pool doet daar 6 seconden over.

Meer toepassingen
De chauffeur stelt vooraf in hoe groot de kroppen moeten zijn. Ook wordt er gekeken naar de esthetische aspecten. De robot wordt niet moe, dus met behulp van goede verlichting kan de klok rond worden geoogst. Dit seizoen rijdt er 1 prototype rond in Engeland. In 2019 volgen er meer, en op een grotere schaal. Het project start dan ook pas met het uitbreiden van de toepassingen. Ook voor kool en sla ziet het mogelijkheden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden