Shutterstock

Nieuws Brexit

EU gaat akkoord met brexit-deal

26 November 2018

De regeringsleiders van de landen in de Europese Unie (EU) hebben hun zegen gegeven over het brexit-akkoord. Inmiddels heeft de Britse bevolking een brief van premier Theresa May gekregen, waarin ze steun vraagt voor de overeenkomst. Dat laat Business Insider weten.

May en de leiders van de landen in de EU waren zondag 25 november op een top in Brussel en stemden daar in met het scheidingsverdrag en een politieke verklaring over de relatie na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK). De scheidingsakte regelt de rechten van de burgers en de financiële afrekening. Er wordt ook verwacht dat ze €40 miljard betalen om hun lidmaatschapsverplichtingen na te komen. Het akkoord zorgt er tevens voor dat er geen harde grens komt tussen Ierland en het Britse Noord-Ierland.

De Britten verlaten de EU op zaterdag 30 maart 2019. Daarna kunnen de onderhandelingen over de toekomstige relatie beginnen. Die moet zo nauw mogelijk worden. Maar over bijvoorbeeld visserijrechten moeten nog harde noten worden gekraakt. Het akkoord voorziet in een overgangsperiode tot 31 december 2020, waarin de Europese wetgeving blijft gelden en zij financieel blijven bijdragen. Die transitieperiode kan tot 2 jaar worden verlengd.

Een brief aan de burger
De grootste hobbel moet echter nog genomen worden: het akkoord moet groen licht krijgen van het Europese Parlement en het Britse parlement. In haar eigen Conservatieve Partij zijn meerdere volksvertegenwoordigers fel gekant tegen het akkoord. Ook de Noord-Ierse DUP is zeer kritisch. Partijleider Arlene Foster zei zaterdag 24 november dat de partij niet achter de akte kan en wil staan.

Verder is ook de Labour-partij tegen het akkoord. Vooralsnog ontbreekt het dus aan een parlementaire meerderheid. Vandaar dat May een beroep heeft gedaan op de burger. In een brief aan de bevolking schrijft ze dat voor- en tegenstanders van de brexit hun strijd moeten staken en het vertrek uit de EU moeten gebruiken als een periode voor vernieuwing en verzoening.

Volgens May moet de brexit worden doorgezet, zodat ministers zich weer kunnen focussen op wat belangrijk is voor burgers. May die volgens The Guardian via de brief probeert om kritische politici onder druk te zetten, zegt de deal met hart en ziel te verdedigen. De premier: "29 maart is het punt waarop we de labels 'vertrekken' en 'blijven' voor altijd naast ons neerleggen en we weer als 1 volk tot elkaar komen", zo schrijft ze.

Zo ver is het nog niet: het akkoord wordt in december voorgelegd aan het Britse parlement. Als het daar wordt weggestemd, kan er een chaotische periode volgen. Daarbij is ook de no deal-brexit een mogelijkheid. In dat geval verlaten de Britten de EU zonder duidelijke afspraken en vallen beide partijen terug op basisregels van de Wereldhandelsorganisatie.

May zal het akkoord de komende weken met heel haar hart verdedigen, in het Britse parlement en daarbuiten. "Vandaag markeert het begin van dat cruciale nationale debat." Net als veel EU-leiders sprak zij in Brussel van de best mogelijke deal.

Voor Kerst
Het parlement zal nog voor Kerst stemmen over het scheidingsverdrag en de verklaring over de toekomstige relatie. "Het is een van de belangrijkste stemmingen ooit. Het is in het nationaal belang erachter te staan", sprak May. "Deze deal zet ons op koers voor de toekomst. Onze beste dagen liggen voor ons."

Of zij aftreedt wanneer het parlement tegen het akkoord stemt, wilde May niet zeggen. Een tweede referendum is volgens haar in ieder geval geen optie.

Lees meer op Business Insider:
Britse regering steunt het brexit-akkoord van May, maar niet van harte
Waarom de grens met Noord-Ierland zo’n probleem is
De rente loopt wereldwijd rap op, maar deze kansen liggen er

In tijden als deze houden we je graag op de hoogte van objectieve en transparante marktinformatie, aangevuld met heldere prijzen en noteringen. Daarom haal je deze maand meer uit jouw gratis Boerenbusiness Account. Je krijgt van ons in de maand juli 10 gratis premium-artikelen cadeau. Meld je aan
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Joost Derks

Pondrally kan Brexitpijn niet verhullen

Nieuws Melk

Kaasproductie neemt af, export flink hoger in 2021

Nieuws Aardappelen

Ierse telers in de knel door verbod op Schots pootgoed

Opinie Jaap Majoor

Opent Engeland na de brexit onze ogen?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief