Drop of Light / Shutterstock.com

Nieuws Brexit

Uitstel of vernedering: wat wordt het?

10 December 2018

In afwachting van de stemming van de brexit is in het Verenigd Koninkrijk een totale politieke oorlog uitgebroken. Dat schrijft Business Insider. Na maanden van onderhandelingen brengen de Britse parlementariërs op 11 december hun stem uit over het plan van de Britse premier Theresa May.

De berichten spreken elkaar tegen, maar sommige bronnen melden dat de stemming niet doorgaat. Volgens The Sunday Times is May van plan om volgende week naar Brussel terug te keren om betere voorwaarden voor het Verenigd Koninkrijk (VK) uit het vuur te slepen.

Naar verwachting zal een meerderheid van het Britse Lagerhuis dinsdag 11 december tegen May’s plannen stemmen, wat de facto het einde van haar premierschap zal betekenen.

Geen uitstel
Stephen Barclay, de brexit-minister, verdedigde de huidige deal zondag 9 december en zei dat van uitstel geen sprake is. "De stemming gaat door, omdat het een goede deal is, de enige deal", zei hij tegen de BBC. "We stemmen er dinsdag over en we hebben dus 2 volle dagen om erover te debatteren."

Boris Johnson, de voormalig minister van Buitenlandse Zaken (die naar verluidt een oogje op May’s baan heeft) zei echter tegen de BBC dat de premier terug moet naar Brussel. Hij impliceerde dat de huidige deal onacceptabel is. "Als de premier naar Brussel kan en zegt: 'Ik vrees dat jullie Ierse oplossing niet alleen heel impopulair is in het land, maar ook in het Lagerhuis", dan denk ik dat ze wel zullen luisteren."

"Wat ze willen is de best mogelijke oplossing met het VK", aldus Johnson. Hij voegde daaraan toe dat de huidige backstop-overeenkomst, waarbij Noord-Ierland sommige Europese regels zal moeten accepteren, absurd is. "Een overeenkomst zonder die backstop is zeker mogelijk", zei hij.

Verliezen van de stemming
Ook Esther McVey, voormalig minister voor de Conservatieven, liet zondag van zich horen. Tegen Sky News zei ze dat het voor May erg moeilijk wordt om nog aan te blijven als premier wanneer ze de stemming van dinsdag zou verliezen. McVey sloot een strijd om het leiderschap niet uit.

May’s positie lijkt precair. Als ze de stemming op dinsdag laat doorgaan, dan kan haar positie op de helling komen te staan, en niet zo’n beetje ook. Ze kan een tweede referendum uitroepen of een landelijke verkiezing, hoewel beide gezien worden als noodsprongen van een kat in het nauw.

May loopt niet warm voor deze laatste optie. In een interview met Mail On Sunday waarschuwde ze opnieuw voor Jeremy Corbyn. “We hebben een oppositieleider die aan niets anders denkt dan aan het uitschrijven van verkiezingen, hoe schadelijk die ook zullen zijn voor het land. Ik geef om het land en mijn partij, en ben ervan overtuigd dat Corbyn aan de macht een risico is dat we ons niet kunnen permitteren.”

Lees meer op Business Insider:
Britse regering steunt het brexit-akkoord van May, maar niet van harte
Waarom de grens met Noord-Ierland zo’n probleem is
De rente loopt wereldwijd rap op, maar deze kansen liggen er

Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Joost Derks

Pondrally kan Brexitpijn niet verhullen

Nieuws Melk

Kaasproductie neemt af, export flink hoger in 2021

Nieuws Aardappelen

Ierse telers in de knel door verbod op Schots pootgoed

Opinie Jaap Majoor

Opent Engeland na de brexit onze ogen?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief