Shutterstock

Nieuws Droogte 2019

Droogte-alarm voor geheel Vlaanderen ingesteld

19 Juli 2019 - Anne Jan Doorn - 5 reacties

Akkerbouwers en veehouders in Vlaanderen hebben te maken met code oranje vanwege de droogte. Deze alarmfase is ingesteld door de zogeheten Vlaamse Droogtecommissie. Gevolg is dat de agrarische ondernemers in grote delen van Vlaanderen niet meer mogen beregenen.

De commissie heeft aan de Vlaamse provincies het advies gegeven om een verbod op het onttrekken van oppervlaktewater in te stellen. Vier provincies hebben dit advies direct opgevolgd. Voor het eerst dit jaar hebben telers in Oost-Vlaanderen en Vlaams Brabant te maken met een beregeningsverbod. Ook zijn bestaande verboden uitgebreid in de regio’s Antwerpen en Limburg. Het verbod op onttrekken van water in het IJzerbekken (West-Vlaanderen) blijft van kracht.

Droogvallende waterlopen
Reden voor het alarm is volgens de droogtecommissie dat de grondwatervoorraden zich niet hebben kunnen herstellen. Daarbij speelt mee dat er de komende weken amper regen wordt voorspeld. Verschillende waterlopen vallen al bijna droog. De waterpeilen zijn op verschillende plaatsen lager dan ooit. Uitzonderingen op verboden komen voor, bijvoorbeeld op plaatsen waar het waterpeil nog niet problematisch is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
belge 19 Juli 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10883313/droogte-alarm-voor-geheel-vlaanderen-ingesteld]Droogte-alarm voor geheel Vlaanderen ingesteld[/url]

waarom kunnen boeren niet meer beregenen terwijl alle voedsel en groenten fabrieken water uit de grond blijven pompen dag en nacht ? Hoe lang worden wij voor de gek gehouden ?
piet 19 Juli 2019
ja, idd. ik stop met graanteelt. Ik zal eerder tanks in mijn velden graven en water opslaan, zodat niemand kan mij verbieden water te pompen.
Jan 19 Juli 2019
Piet piet piet wat schiet jij lekker uit je slof zeg. Beetje gefrustreerd over een of ander zeker. Pomp jij lekker water van de ene tank naar de andere en wees gelukkig man, prutser.
Jpkievit 20 Juli 2019
De ned peren telerskrijgen net als seizoen 2018 -2019 weer te maken heel veel te kleine peren is eigenlijk varkensvoer niet geschikt voor de consument zonder water gaat het niet belgie kan beter omschakelen op de druiventeelt.
piet 23 Juli 2019
Jan
Vrijdag 20:26 uur
Piet piet piet wat schiet jij lekker uit je slof zeg. Beetje gefrustreerd over een of ander zeker. Pomp jij lekker water van de ene tank naar de andere en wees gelukkig man, prutser.

jan, de grootste prutser ter wereld, vertel ons eens waarom jij ben zo dom
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox