Shutterstock

Nieuws Droogte

Beregeningsverbod en hitte plagen zuiderburen

11 Juli 2019 - Anne Jan Doorn - 1 reactie

Ondanks dat het koelere weer en plaatselijke regenbuien in Nederland is de situatie elders in Europa anders. Zo is het aanhoudend warm in Frankrijk. In Zuidwest-Vlaanderen is inmiddels een beregeningsverbod afgekondigd. 

Dit beregeningsverbod is voor onbepaalde tijd. Het gaat om het gebied IJzerbekken, waar 27 gemeentes onder vallen. Grofweg is dit het gebied ten zuidwesten van de steden Oostende en Ieper. 

Door droogte en hoge temperaturen is er de afgelopen tijd veel water onttrokken uit het gebied, meldt vilt.be. Dit brengt de waterkwaliteit nu in gevaar. Om de gevolgen voor akkerbouwers te beperken, worden er alternatieve bronnen opengesteld als waterbekkens.

Het gebied waar het beregeningsverbod is ingesteld.
(bron: West-Vlaanderen)

Frankrijk
Verder naar het zuiden, in Frankrijk, is het steeds warm en droog gebleven. Ook nu is het in grote delen van het land rond de 30 graden. De gemiddelde temperatuur lag in de periode 26 juni tot 8 juli op 37,9 graden. De verwachtingen voor de komende week laten wel koeler weer en meer neerslag zien voor Frankrijk.  

Ook bij onze oostelijke buren speelt droogte echter nog steeds een serieuze rol. Dat blijkt onder andere uit onderstaande tweet van weerman Robert de Vries, die ook hier op Boerenbusiness regelmatig een weerupdate presenteert.

Minder regenval verwacht
De verwachtingen voor de komende twee weken is dat Frankrijk, Zuid-Duitsland, en grote delen van Polen slechts 40-70% van de normale regenval ontvangen. In Noord Duitsland wordt wel wat meer regen verwacht. Behalve in Frankrijk wordt het gemiddeld wat koeler in deze gebieden. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jos 12 Juli 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10883222/beregeningsverbod-en-hitte-plagen-zuiderburen]Beregeningsverbod en hitte plagen zuiderburen[/url]
In grote gedeelten van Noord-Brabant zou ook een beregeningsvrrbod moeten gelden. Ten koste van de natuur wordt te veel vocht aan de grond onttrokken. Zeker 50% van alle ontwateringsslootjes, die overigens al meer dan 2 jaar droog staan zouden gedempt moeten worden. De Mark bijvoorbeeld zou voor meer dan de helft gedempt moeten worden. Al het water wat er valt wordt veel te snel afgevoerd en die kunstmatige houten sluisje die het en der geplaatst worden is voor het oog maar helpen geen zier. Maak de sloten 8x zo breed en veel ondieper, dan houdt je wllicht water vast.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden