Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Nieuws Droogte 2019

Hogan: subsidies eerder uitkeren om droogte

26 Juli 2019 - Anne Jan Doorn - 2 reacties

Europese boeren kunnen vervroegd een groter deel van subsidiegelden uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid opvragen. Ook worden de vergroeningseisen iets versoepeld zodat ecologische aandachtsgebieden gebruikt kunnen worden als voer voor de koeien.

Op deze manier probeert de Europese Commissie boeren te steunen die met de droogte te maken hebben. Concreet kunnen boeren tot 70% van hun directe betalingen al medio oktober krijgen. Dit in plaats van de 50% die in oktober uitgekeerd wordt. 85% van de platteland steun kan dan ook al uitgekeerd worden. Ook wordt overwogen flexibeler om te gaan met andere vergroeningseisen. Dat maakte Eurocommissaris Phil Hogan bekend. Vorig jaar werden de subsidies ook eerder uitgekeerd, toen hakte Hogan begin augustus de knoop door.

De hittegolf die Europa deze week trof verergerde de droogte nog, terwijl bijvoorbeeld in Frankrijk het in sommige gebieden al sinds begin juni niet meer heeft geregend. Daarom verzocht de Franse landbouwminister Didier Guillaume de Eurocommissaris om deze vorm van steun.

Situatie Frankrijk
In Frankrijk lijkt de situatie nog iets ernstiger dan in Nederland. Zo staat de langste rivier van Frankrijk, de Loire zo goed als droog. In bijna 150 jaar tijd heeft de rivier niet meer zo droog gestaan. Donderdag werden ook in Frankrijk temperaturen van 41 graden bereikt. Terwijl in 73 departementen restricties zijn op het watergebruik, zijn er in 22 departementen verboden op beregening.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Jp kievit 29 Juli 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10883404/hogan-subsidies-eerder-uitkeren-om-droogte]Hogan: subsidies eerder uitkeren om droogte[/url]
Schaarste is de enigste oplossing om meer inkomen op boerenerf te krijgen eindelik een boterham met kaas en de opvolger ziet weer meer kansen
bas 31 Juli 2019
De gemiddelde Nederlander geeft meer geld uit aan zijn auto en vakanties dan aan zijn eten.Dat hoort toch niet zo te zijn
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox