Agrifoto

Nieuws Droogte

Frankrijk vraagt 1 miljard voor droogtesteun

22 Juli 2019 - 1 reactie

De Franse landbouwminister Didier Guillaume heeft de Europese Commissie maandag 22 juli gevraagd om het vervroegd uitkeren van de subsidiegelden uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Het gaat om €1 miljard extra voorschot voor Franse boeren, die hun liquiditeitspositie moet verbeteren in het tweede extreem droge jaar op rij.

Normaal gesproken wordt half oktober het voorschot van de GLB-gelden uitgekeerd. Landbouwminister Guillaume vraagt aan de Commissie of dit percentage, dat voor 16 oktober moet worden uitgekeerd, niet verhoogd kan worden van 50% naar 70%. Deze verhoging is goed voor €1 miljard. In totaal keert het GLB €9 miljard uit aan Franse agrarische bedrijven.

Tweede slechte jaar op rij
Frankrijk wordt al maanden getroffen door hoge temperaturen met wederom extreme droogte tot gevolg. In 73 departementen gelden inmiddels restricties voor het watergebruik. Deze noodsituatie volgt na het toch al moeizame 2018, waardoor agrarische ondernemers financieel gezien niet sterk in hun schoenen staan.

Geen korte termijn verlichting
Volgens minister Guillaume kunnen veehouders het vervroegd vrijgekomen subsidiegeld gebruiken om extra voer voor hun veestapel aan te kopen. De grootste landbouworganisatie van het land; FNSEA, noemt het een welkom gebaar. Het vreest wel dat de maatregel te laat komt. "Veel bedrijven hebben nu financiële middelen nodig om hun veestapel van voer te voorzien. Bovendien moet daarvoor eerst voer gevonden worden", zegt voorzitter Christiane Lambert in een reactie.

Vorig jaar augustus kondigde landbouwcommissaris Phil Hogan aan om het voorschotbedrag binnen het GLB te verhogen. Daarbij werden aanvullende versoepelende maatregelen aangekondigd, zoals het inzetten van groenbemesters als veevoer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
schoenmakers 1 23 Juli 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10883334/frankrijk-vraagt-1-miljard-voor-droogtesteun]Frankrijk vraagt 1 miljard voor droogtesteun[/url]
kan Nederland ook doen, maar dan moeten ze zelf ook iets bijdragen, en dat is voor Rutten en co teveel gevraagd
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Voedselzekerheid

Frankrijk brengt 300.000 hectare braak in productie

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Leuker kunnen we het niet maken, wel moeilijker

Nieuws Suikerbieten

Nieuwe GLB zet de rem op handel in LLB's

Nieuws GLB

Nederland moet geld GLB eerlijker verdelen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox