Shutterstock

Nieuws Mercosur

Bosbranden Amazone redding voor boer in EU?

28 Augustus 2019 - Jeannet Pennings - 15 reacties

GroenLinks roept Nederland en de andere landen in Europa op om Mercosur, het handelsverdrag met Zuid-Amerika, niet te tekenen. De directe aanleiding hiervoor zijn de bosbranden in de Amazone. Ook andere partijen hebben hun zorgen geuit.

GroenLinks wil eerst de garantie dat Mercosur effectief bijdraagt aan de strijd tegen klimaatverandering en ontbossing. Daarom is de partij een petitie gestart. Het stelt dat de Europese Unie veel Zuid-Amerikaanse landbouwproducten importeert, waarvoor ook kostbaar bosgebied wordt gekapt. Het akkoord maakt onder andere de import van vlees goedkoper. "Dat is slecht voor Nederlandse boeren, die terecht wel aan milieueisen moeten voldoen."

Afdwingbare afspraken
Niet alleen voor GroenLinks is het handelsverdrag onaanvaardbaar, want. ook D66 vindt dat Nederland geen handtekening moet zetten als deze landen (Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay) uit het Klimaatakkoord van Parijs stappen. Afspraken over duurzaamheid en ontbossing zouden volgens de partij onderdeel moeten zijn van het verdrag.

De partijen scharen zich daarmee achter de uitspraak van Emmanuel Macron, de Franse president. De Fransman is van mening dat wanneer Jair Bolsonaro, de Braziliaanse president, er niet alles aan doet om 'de longen van onze planeet' te beschermen, hij een streep kan trekken door het akkoord. Ook Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, meldt dat ratificatie van het handelsakkoord moeilijk wordt als de bosbranden aanhouden.

Duitsland terughoudend en Spanje tegen
Ierland en Luxemburg hebben inmiddels al aangegeven om Mercosur niet te steunen als Brazilië zijn verplichtingen niet nakomt. Duitsland vindt dat het blokkeren van het akkoord 'niet de gepaste reactie' is. Spanje is zelfs tegen stappen om het handelsverdrag in gevaar te brengen.

De deal voor het Mercosur-handelsverdrag werd eind juni gesloten. Het is nu aan het Europees Parlement en de verschillende lidstaten om de deal te bekrachtigen. Een proces dat naar verwachting nog jaren zal duren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
15 reacties
hans 28 Augustus 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10883803/bosbranden-amazone-redding-voor-boer-in-eu]Bosbranden Amazone redding voor boer in EU?[/url]
En wanneer wordt er actie ondernomen door Nl tegen Frankrijk?

Koning Macron heeft in Gyana, naast Suriname en ook onderdeel van het groot Amazone gebied, consessies verleend om er een heel groot mijnbouwcentum te openen, wat naast ontbossing ook nog voor onvoorstelbare grond en watervervuiling zal zorgen. Ook doet Frankrijk, van vanouds groot belanghebber en mede regulateur in talloze Afrikaanse landen niets om de Afrikaanse platbranding tbv landbouwprojekten te stoppen.

Koning Macron is gewoon bezig de groene golf een rad voor ogen te draaien, zal nooit de Mercosur weigeren te ondertekenen want is in Frankrijk gestationeerd door het grootkapitaal.
Narcos 28 Augustus 2019
Bosbranden in Brazilië blijken ook nog eens aangestoken te worden door NGO’s.
Er zijn al
meerdere groene brandstichters opgepakt die toegegeven hebben in opdracht te handelen.
Abonnee
Kjol 28 Augustus 2019
Het zoveelste bewijs van demonisering van een land waar de regering niet in het linkse kapitalistische bolwerk (EU) past.
tot hier en niet verder 28 Augustus 2019
wanneer wordt er in nederland actie ondernomen tegen de grootste corruptie van heel de wereld, ik heb een uitspraak ontvangen op basis van dat de rechter mijn uitspraken totaal verdraaid heeft, hoe corrupt kun je zijn, ik geloof niet dat het in het buitenland erger kan zijn
Kjol 29 Augustus 2019
Dan heb je geen (dure) goede advocaat je laten bijstaan. In dat geval kun je daarvan uitgaan.
Goede advocaten beginnen ongeveer bij €200,- per uur.
Cagri 29 Augustus 2019
Schijnheiligaards zijn het, stuk voor stuk. Mr macron gaat nu ( net als tusk en co) een beetje de groenen op zijn kant proberen te krijgen, terwijl een beetje weldenkend mens van mijlenver zag aankomen dat mercosur voor verdere ontbossing ging zorgen; maar deze gasten waren o zo fier op de mercosur deal ( en het waarschijnlijk bijhorend positieve saldo op hun privé rekeningetje)
Abonnee
Kjol 29 Augustus 2019
Mercosur gaat gewoon door, belang van de industrie is te groot om het te laten klappen. Even wat burgerlijk geblaas van de politiek correcte zichzelf benoemde klimaatridders en het is alweer vergeten wat er aan de hand was.
petatje 29 Augustus 2019
Ja de Duitse en Franse autobouwers in zwaar weer moeten toch hun productie kwijt. Anders stijgt de werkeloosheid te hard in een stilstaande economie. Daar mogen best wat principes en landbouwbedrijvigheid voor wijken. Visieloos regeren mondt uit in kortzichtig reageren!
Jp kievit 30 Augustus 2019
De brexit gaat ervoor dat het vk een van de bestel landen wordt van het europeese werelddeel op het gebied van economie en welzijn geen knellende regels meer van de eu27
Kjol 30 Augustus 2019
i.p.v. de Britten dwars te zitten kan de EU beter zijn eigen chaos oplossen
hans 30 Augustus 2019
Juist door de Britten dwars te zitten, zal de chaos en achteruitgang in deze facistische dictatuur EU alleen maar erger worden.
Waarzegger 30 Augustus 2019
M.b.t. de Britten komt er een nieuw referendum en als de volgende echte crisis nog niet is uit gebroken blijven ze in de EU anders gaan ze eruit ,daarom proberen ze de deadline ookzolang mogelijk uit te stellen, zodat zij als winnaar uit de bus komen!!! De Engelsen zijn met het ZWAARD over de hele wereld geweest dit is een heel ........ volk!!!!
Waarzegger 30 Augustus 2019
M.b.t. tot EU en denhaag wil ik alleen nog kwijt een nieuwe benaming "LEGALE MAFIA". ik zou het fijn vinden als deze term vaker gesproken en geschreven gaat worden!!!
hans 30 Augustus 2019
Wat is er legaal aan een regime dat zegt de uitkomst van een referendum te zullen respecteren, grondwet EU, Oekraine, maar dit vervolgens gewoon aan haar laars lapt ?
schoenmakers 1 1 September 2019
dus zo illegaal is het regime in Nederland Hans
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden