Zuid-Amerika

combine tarweoogst china

Analyse Granen & Grondstof

China verklaart agrarisch beleid topprioriteit

Het weer in Zuid-Amerika, dat is volgens analisten een van de belangrijkste factoren achter de stijging van de graanprijzen in de afgelopen dagen. Maïs en soja staan noteren inmiddels de hoogste koersen in een paar maanden en dat is ook de Chinese overheid niet ontgaan.
27 December 2021
rundvlees varkensvlees

Inside Melk

Australië ziet concurrentie vanuit Zuid-Amerika

De droogte in Australië is elk jaar opnieuw een uitdaging voor melkveehouders. Nu vorig jaar eindelijk voldoende neerslag viel, was de stemming optimistisch en kon de veestapel weer aangevuld worden. Maar, een nieuw gevaar ligt op de loer. Het land dreigt namelijk de positie als op 1 na grootste exporteur van rundvlees te verliezen. Vooral vanuit het goedkope Zuid-Amerika is veel concurrentie.
23 Maart 2021
brazilie soja - agri

Inside Granen

Treuzelende oogst sterkt maïs- en sojaprijs

De aanhoudende vraag naar sojabonen en korrelmaïs vanuit China zorgt ervoor de Amerikaanse noteringen (CBoT) verder stijgen. De oogst uit Zuid-Amerika laat op zich wachten, waar de VS zijn voordeel mee kan doen.
1 Maart 2021
soja - agri

Inside Granen & Grondstof

Prijs voor sojabonen zet koers naar boven door

De notering van sojabonen op de CBoT in Chicago zet de koers naar boven stevig door en bereikt daardoor het hoogste punt in 6,5 jaar. De reden? De ongebruikelijke droogte in heel Zuid-Amerika en een staking in Argentinië.
29 December 2020
boos vuist boerenprotest

Nieuws Handelsverdrag

Verdeeldheid over Mercosur blijft groeien

De discussie over het handelsverdrag Mercosur zwelt verder aan. Aanleiding is de ontbossing in de Amazone, terwijl Brazilië spreekt van onwil aan de EU-zijde. De groeiende weerstand is een duw in de rug voor Europese boeren die gezamenlijk oproepen tot afwijzing van de deal.
23 September 2020
brazilie

Nieuws Vrijhandelsverdrag

Handelsdeal Mercosur aan zijden draadje?

Na Frankrijk lijkt ook Duitsland zich tegen het vrijhandelsakkoord Mercosur te keren. Bondskanselier Merkel heeft zich kritisch uitgelaten. Zij twijfelt aan de huidige vorm van de overeenkomst tussen de Europese Unie (EU) en de Zuid-Amerikaanse landen.
27 Augustus 2020
brazilie Rio De Janeiro

Achtergrond Voedselproductie

Voedselissues uitgelicht: reuring in Zuid-Amerika

Exploderende prijzen voor varkensvlees in China. Recordhoge uienprijzen in India. Ontwrichtende bosbranden in Australië. Het zijn allemaal gebeurtenissen die resulteren in volatiele voedselprijzen. Boerenbusiness schetst (in de periode rondom Kerst en nieuwjaar) in een reeks artikelen de voedselissues op de verschillende continenten. In dit artikel komt het continent Zuid-Amerika aan bod.
7 Januari 2020
brazilie Amazone Boerenbusiness

Nieuws Mercosur

Bosbranden Amazone redding voor boer in EU?

GroenLinks roept Nederland en de andere landen in Europa op om Mercosur, het handelsverdrag met Zuid-Amerika, niet te tekenen. De directe aanleiding hiervoor zijn de bosbranden in de Amazone. Ook andere partijen hebben hun zorgen geuit.
28 Augustus 2019

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox