Shutterstock

Nieuws Rapport VN

Gaat kameel en geit de melkkoe vervangen?

12 September 2019 - Jeannet Pennings - 3 reacties

Als de boeren in ontwikkelingslanden hun melkkoeien inruilen voor kamelen en geiten, kan de broeikasgasuitstoot drastisch worden verminderd. De veestapel of het teeltplan aanpassen aan de klimaatverandering kan bovendien het inkomen van agrarisch ondernemers positief beïnvloeden.

Dit zijn een aantal conclusies in een recent rapport van de handel- en ontwikkelingsorganisatie van de Verenigde Naties (UNCTAD). Het rapport benoemt enkele kansen voor ontwikkelingslanden die van grondstoffen afhankelijk zijn, de zogenaamde 'CDDC's'. Het gaat hierbij om voorstellen waarmee zij kunnen bijdragen aan vermindering van klimaatverandering en tegelijkertijd de negatieve effecten van ervan op hun economieën kunnen minimaliseren.

Minder opbrengsten in ontwikkelingslanden
Een van de conclusies die UNCTAD trekt, is dat de gewasopbrengsten in landen dicht bij de evenaar dalen als gevolg van de klimaatverandering. Dit terwijl de opbrengsten in verder gelegen regio’s juist stijgen. Uiteraard is dit afhankelijk van de geteelde gewassen en mate waarin bedrijven zich aanpassen aan de klimaatomstandigheden.

Over de hele linie geldt wel dat de meeste CDDC’s te maken krijgen met lagere gewasopbrengsten. Lokale kansen liggen onder meer in Argentinië, Chili en Mongolië, waar delen van de grond zich bevinden in regio's met een hoge breedtegraad. Het teeltplan in deze landen moet dan beter worden afgestemd op de klimatologische omstandigheden. Dat betekent in Chili bijvoorbeeld meer suikerbietenteelt in het midden van het land en meer aardappel- en maïsteelt in de uitlopers van het land.

Kamelen produceren minder methaan
Verder stelt UNCTAD dat klimaatverandering veehouders kan stimuleren om alternatieven voor vlees en melk van koeien te produceren. Daarmee wordt gedoeld op alternatieven die de potentie hebben om de emissies in de sector aanzienlijk te verminderen. Volgens FAOStat is namelijk 65% van de broeikasgasemissies in de veehouderij afkomstig van rundvee. Varkens, pluimvee, buffels en kleine herkauwers daarentegen zijn goed voor 7% à 10% van de uitstoot van de sector.

Een studie heeft bovendien aangetoond dat kleine herkauwers (melkgeiten) beter bestand zijn tegen hittestress dan grote herkauwers (melkkoeien). Ook is gebleken dat herkauwers en kameelachtigen voor elke eenheid verteerd voedsel dezelfde hoeveelheid methaan (een belangrijke veroorzaker van de klimaatverandering) produceren. Kamelen hebben echter over het algemeen een lager metabolisme en dus minder voedsel nodig, waardoor ze ook minder methaan produceren.

Netto landbouwinkomsten
Wanneer telers zich aanpassen aan de klimaatverandering, bijvoorbeeld door andere gewassen te telen of over te schakelen naar andersoortige veeteelt, kan dat een positief hebben op hun netto inkomsten. Studies hebben dat al aangetoond, onder specifieke omstandigheden in landen als Ghana, Zambia en Zimbabwe.

Ook stipt UNCTAD het verband aan tussen de klimaatverandering en de technologische innovatie, die vooral zichtbaar is in de agrarische sector. Als gevolg van de opwarming van de aarde veranderen de groeiseizoenen en de bodemcondities, wat effect heeft op de groei van gewassen. Dit resulteert in de ontwikkeling van nieuwe technologieën en strategieën, waarmee boeren geholpen worden om eventuele gewasverliezen te beperken en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Klaas 12 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10883965/gaat-kameel-en-geit-de-melkkoe-vervangen]Gaat kameel en geit de melkkoe vervangen?[/url]
Hoeveel melk geeft een kameel ? Een koe zit op 8600 gemiddelde van Nederland als je dan 8 kamelen nodig hebt voor de zelfde productie dan is 1 koe vast efficiënter naar wij dachten!!!
Ruben 12 September 2019
De moslims vervangen eerder ons dan dat kamelen koeien vervangen.
Pizza 13 September 2019
Sorry, mens en zijn vernielzucht.
Wat doen we inmiddels als mens. Het past de natuur aan.
Het hoort inmiddels nodig zichzelf te corrigeren.
Bewijs van Mens destructief, dank U.

Het Dier verplaatst zich.
Mens als onbeheerste en obsessieve bok.
Toppunt van RD.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Kasper Walet

Aarde gaat niet ten onder aan klimaatverandering

Opinie Kasper Walet

Energietransitie loopt vast in eigen goede bedoelingen

Nieuws Melk

Nieuw-Zeeland stelt heffing landbouwemissie uit

Opinie Kasper Walet

Stoppen met zonnepanelen op landbouwgrond?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden