Shutterstock

Nieuws Stikstofdossier

Veehouderij de klos in stikstofadvies Remkes

21 September 2019 - 123 reacties

De commissie Remkes, die het kabinet een oplossing moet aandragen voor het stikstofprobleem in Nederland, stuurt aan op minder vee. Dit blijkt uit het advies dat woensdag 25 september wordt gepubliceerd, maar waaruit diverse media  zaterdag 21 september al citeren.

Uit het rapport blijkt dat het verkleinen van de veestapel direct leidt tot een lagere stikstofemissie. Ook stuurt de commissie, die onder leiding staat van oud-minister Johan Remkes, aan op het verlagen van de maximumsnelheid op snelwegen.

Woningbouw krijgt voorrang 
Volgens het AD worden alle sectoren geraakt, maar springen landbouw en verkeer er bovenuit. Dit omdat hier het snelst reductie kan worden geboekt. De bedoeling is om de projecten in de woning- en wegenbouw zo veel mogelijk doorgang te laten vinden.

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) liet eerder deze week aan Radio 1 weten het rapport van de commissie te willen afwachten, maar zei al wel dat waarschijnlijk alle betreffende sectoren worden geraakt. "Op geen enkele maatregel rust een taboe", zo zei ze. Dit zijn ook de woorden die premier Mark Rutte tijdens de Algemene Beschouwingen in de mond nam. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
123 reacties
Kjol 21 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10884085/commissie-remkes-stuurt-aan-op-minder-vee]Commissie Remkes stuurt aan op minder vee[/url]
De politiek heeft nu cart blanche gekregen om de landbouw te saneren dankzij stikstof onzin, vanaf nu draait het om de pegels, wie gaat wat betalen en hoeveel wordt er middels dwingende regelgeving gedwongen afgepakt zonder compensatie. Het worden roerige tijden voor de landbouw en het aantal stoppers omdat er geen opvolger meer te vinden is kan weleens behoorlijk groot kunnen worden. Dit gaat effect hebben op de grondprijzen.
Narcos 21 September 2019
Commissie Remkes mag even valideren wat de groene gasten graag willen.
EA Dijkema 21 September 2019
Remkes is ook al in de grachtengordel beland de schaalvergroting zal nog sneller gaan doordat het aantal stoppers zal toenemen,wil ook wel minder melk afleveren maar dan moet de melkprijs wel bij 0,50€ uitkomen
bep 21 September 2019
En leuker kunnen ze het niet maken!!!!
Joost 21 September 2019
Och och och wat zijn we allemaal weer verontwaardigd.
Al decennia lang komen er schepen vol voedergrondstoffen uit Zuid Amerika en meer. Hier maken we daar stront van en dat houden we inNederland en vlees, dat exporteren we. O ja, dat is waar ook: de ontbossing aldaar moet ik niet vergeten.
Wie denkt dat zo een systeem kan blijven heeft het niveau van een kleuter.
jp 21 September 2019
Joost, jou reactie heeft meer weg van het niveau van een kleuter. Verdiep je eens eerst in de materie waarover je spreekt. Het is zo gemakkelijk oordelen als je geen idee hebt hoe het werkelijk zit.
Nederlandse veehouderij is veruit de milieu vriendelijkste ter wereld, wij verwerken al enorm veel stikstof voor export, wij zijn hier al gebonden aan het aantal kg per ha. Maar ja krimp het hier gewoon in en het komt in die landen terug waar ze werkelijk niets met het milieu hebben (consumptie wijzigt voorlopig niet). En weet je wat nog het ergste is? Dat dit nu enkel op de agenda komt omdat de bouw dreigt stil te vallen... we moeten door kunnen bouwen, elke dag verdwijnen er ha's landbouwgrond (natuur die co2 omzet in zuurstof. En die mensen die in die huizen gaan wonen veroorzaken met hun hele maak-consumptie patroon veel meer co2, en de transport bewegingen naar de te bouwen logistieke hallen voor internetshops met hun gratis retourbeleid (hoeveel busjes dagelijks door de straten) sparen zeker ook co2???
Hoeveel boter kun je op je hoofd hebben????
jan veltkamp 21 September 2019
@Joost, Aller eerst is het zo dat het meeste graan voor de menselijke consumptie is en dat de bijproducten naar de dieren gaan. Bijv wordt voor het kunstvlees veel soja olie gebruikt en wat er overblijft stoppen we in veevoer. Maar dan heb ik nog een grotere verrassing voor je. Op de Maasvlakte willen ze de grootste alcohol fabriek van Europa bouwen om bij te mengen bij de E10 benzine. Deze fabriek moet alcohol maken uit mais geïmporteerd uit brazilie en de VS. Als de veestapel wordt gehalveerd dan moet het bijproduct (distillers grain) weer op de vrachtwagen naar ??????. Dan zijn we pas echt goed bezig met het heen en weer slepen van producten.
roel 21 September 2019
bizondere reactie joost . graag verneem ik of je zelf ook veehouder bent
dirk 21 September 2019
Joost, we zijn met teveel , wist je dat dit dan de consequenties zijn? Het wordt nog veel erger , zeker als veggies in aantal toenemen. Dan moet er nog meer woud plat voor nog meer soja. En de schroot , oh nee die geven we aan het vee. Och die hebben we met pek en veren weggejaagd, foutje!
Peter 34 21 September 2019
het 'gemakkelijkste' zou zijn max snelheid verlagen. Dat kan morgen al en kost geen cent integendeel. Helemaal eens met dat geode plan. Had al veel eerder gekund, maar de Vroemm partij lag dwars.
Verder veehouderij krimpen. of dat zo gemakkelijk gaat valt nog te bezien. en wie gaat dat betalen? de groene mensen uit eigen zak? Dat hebben ze er niet voor over, als ze het geld al hadden.

wat ook gemakkelijk kan: acuut stoppen van de aanleg/opening vliegveld Lelystad. Het is toch al een dead duck. Kost alleen speculerende investeerders geld.
Het zou me niet verbazen als de luchtvaart helemaal buiten schot blijft in Remkes' plannen. Evenals de industrie en aanleg van nog meer asfalt.
Waarmee de wetenschappelijke basis van deze plannen en politiek/lobby voorkeuren duidelijk is.
We (ook groenen) zullen vliegen, hoe dan ook.
Voedselzekerheid in eigen land is voor groenen nog nooit een thema geweest.
grondworm 21 September 2019
commissie Remkes was natuurlijk al van te voren in gefluisterd wat het advies moest worden zo werkt dat in de politiek .
Andre VW 21 September 2019
Zal komende week de stikstof bom ontploffen?
jan 21 September 2019
in Engeland heeft een onderzoek uitgewezen dat in 2038 het aantal vliegbewegingen op de wereld zal zijn verdubbelt.
als we nou op heel de wereld de landbouw halveren zal dit probleem snel opgelost zijn
Maxwell 21 September 2019
Ongelooflijk hoe veel jullie boeren kunnen afgeven en asociaal zeiken over iets wat jullie over jezelf hebt afgeroepen????
Steeds meer willen produceren en veel uitstoot van stikstof, ammoniak, fosfaat enz. veroorzaken. Een echte boer heeft geen 500 koeien of 10.000 varkens op een kleine perceel. Dat is géén boerderij meer maar een fabriek. Een vieze fabriek dat mens en milieu verpest!
Dan maar afgeven op mensen die weer een gezonde landbouw willen hebben of opkomen voor de natuur of dierenwelzijn.
Ga inderdaad jullie vieze praktijken in het buitenland voortzetten. Daar zullen jullie ook op termijn tegen milieu eisen aanlopen.
Mijn advies stap over op de biologische landbouw en produceer alleen voor de lokale Nederlandse markt. Dat levert boeren een mooie, veilige inkomen en maakt het platteland leefbaarder voor mens en natuur.
Weg met de alle s vernietigend, uitputtende vervuilende landbouw systeem van nu en op naar echt DUURZAME LANDBOUW!!!!
Maxwell 21 September 2019
Goed gezegd Joost. Ik zie hier veel reacties van bange boeren die de waarheid niet onder ogen willen zien. De huidige vorm van landbouw in Nederland is nu niet meer houdbaar. Als je niet grondgebonden boert dan ben je in mijn ogen ook geen echte boer. De boer van vroeger had veel minder dieren en gebruikte potstal mest om zijn eigen grond op natuurlijke wijze te verbeteren. Hij of zij kon ook een fatsoenlijke boterham verdienen.
Door jezelf zo diep in de schulden te laten zakken (melkrobots en megastallen en tractoren van 100.000 euro) kom je in de knel om vervolgens mega productie te moeten leveren tegen bodemprijzen. Je vernagelt zelf door eigen toedoen de hele landbouw in Nederland.
Peter 34 21 September 2019
@Maxwell. mogen boeren een voldoende inkomen verwachten? Als dat met bio landbouw wordt verdiend zullen de prijzen aanmerkelijk stijgen. Dus gaat de consument aanmerkelijk (duidelijk meer als 100% extra) meer betalen. Maar binnen de EU gaat de supermarket de voeding dan buitenlands kopen. Of wilde je de grenzen sluiten? Ik wens je daar succes mee.
Als ik je tirade zo lees denk ik dat de media en politiek je belangrijkste informatiebronnen zijn. Het zou me niet verwonderen dat je stedelijk gebied de vertrouwde biotoop is en je het platteland hoogstens van achter een autoruit of vanaf de fiets waarneemt.

Kun je, met al je wijsheid ook even op de luchtvaart schieten? Of komt dat niet zo goed uit?
Connie 21 September 2019
Iedere gewenste verandering begint bij jezelf. Koop alleen Nederlandse producten, geproduceerd door Nederlandse boeren. Blijf in Nederland, wanneer je vakantie viert. Geen vliegreizen meer. Geen veggieburgers van geïmporteerde soja. De oorzaak van de schaalvergroting bij de boeren, ligt aan het vroegere beleid van de toenmalige regeringen. Manshold was een groot voorstander van grote agrarische bedrijven, daarmee is de hele boel op de kop gezet en zijn veel normale boerenbedrijven vermalen in de uitbreidingsdrang. Regeren is vooruitzien, zoek de schuld niet bij de boeren, maar bij onkundig bestuur. Een nieuwe omzetting naar kringloop landbouw zal ook weer veel bedrijven de das om doen. Bij een nieuwe crisis, of erger, een nieuwe oorlog, komt men er pas achter, hoe belangrijk het voedsel eigenlijk is, maar dan is het te laat voor bezinning.
Abonnee
T. B. 21 September 2019
SPORT . Zowel toeschouwers als actieve deelnemers gaan meestal niet op de fiets naar evenementen. Festivals , beurzen, willen massa's publiek MAAR is verkeer/transport dus SLECHT voor het milieu. Waarom hoeft daar niet in gesnoeid te worden ??? Waarom wel snoeien in de voedselproduktie ?
Hendriksen 21 September 2019
Joost en Maxwell willen terug naar vroeger, toen alles beter was.
Ze denken te kunnen leven van het tomatenplantje wat ze in hun keukenraampje hebben staan.

Joost, wist je trouwens dat de totale Nederlandse import
per jaar van soja voor de landbouw, 0,7% van de totale wereldwijde soja productie is.
En dat 95% van onze soja import uit Noord Amerika komt?
Dus niet van alles roepen maar je eerst ff in de cijfers verdiepen.
pater 21 September 2019
Joost en Maxwell De landbouw moet terug naar vroeger volgens jullie zijn jullie ook bereid om terug te gaan naar vroeger ???
Geen auto geen luxe in huis geen vlieg vakantie s
Je inkomen voor 70% uit geven aan voedsel een hout kachel geen tv en ga zo maar door
Wat jullie willen is de landbouw op offeren voor je eigen luxe leven te kunnen leiden .
Ik vergelijk deze situatie met de jaren 30
Kjol 21 September 2019
Totale nietsnutten zoals Joost en Maxwell zijn onze toekomst blijkbaar, gelukkig zitten de meeste van deze leeghoofden in Europa en stappen ze niet op het vliegtuig naar de US of Canada, daar kun je nog heerlijk boer zijn. En exporteren naar waar ook ter wereld.
jp 21 September 2019
@Maxwell
Wij zeiken vlgs jou.. de zogenoemde "megastallen" zij milieu onvriendelijker vlgs jou.... wij zijn de veroorzakers van alle ellende vlgs jou....
Sta je er wel eens bij stil dat wij brave burgers zelf de veroorzakers van dit alles zijn?? Lekker grote mond op zetten hoe het zou moeten en ondertussen vliegen we lekker de hele wereld over, kopen we lekker goedkoop voedsel, willen we nog maar 36 uurtjes werken maar hebben wel 2 auto's op de oprit...
Die ideale droomwereld waar jullie in geloven bestaat niet, we zijn gewoon met te veel om dat klaar te krijgen. 2038 dubbel aantal vliegbewegingen, scheepvaart plus 35%, verkeer.plus... noem maar op. Ja ik zou ook de koeien en de varkens opruimen, dat lost alles op!
Bedank medeburger voor jou vertrouwen in een sector die als ENIGSTE wel zijn klimaatdoelen haalt!!
Abonnee
Martien 21 September 2019
Joost had een punt, Maxwell begrijpt er geen biet van. Biologische landbouw is de oplossing niet. Minder productie, meer diesel, meer uitspoeling stikstof en fosfaat, prijzen nemen rap af dus voor de boer minder opbrengst, arbeid niet beschikbaar, door vergroting areaal bio meer problemen met ziekten en plagen, meer import dus meer GMO RUR. Wereld wordt met Meer Bio alleen maar slechter.
En waar wil je in vredesnaam al die mineralen vandaan halen?
kluit 21 September 2019
Joost en Maxwell leven onder een grote steen letterlijk en figuurlijk in het stenen tijdperk.

Het grootste probleem op deze aarde begint de overbevolking te worden. De club van Rome heeft hier in de jaren 60 al voor gewaarschuwd wat is hier mee gedaan exact helemaal niks alleen China heeft een poging gewaagd.

Als we terug moeten naar het "Ot en Sien" tijdperk het mag van mij maar realiseer dan wel dat het voedsel vele malen duurder wordt en het is maar de vraag of er überhaupt nog wat te eten is!!

Schiphol is dan overbodig want verre vakanties zitten er niet meer in je mag blij zijn dat je nog een dak boven je hoofd heb immers het grootste gedeelte van het inkomen (als je nog inkomen hebt overigens) gaat op aan voedsel

Kjol 21 September 2019
De overheid zou er verstandig aan doen om een emigratieloket te openen waar alle papierwerk etc inclusief een riante vertrekpremie geregeld wordt.
gone 21 September 2019
gisteren de hele dag lopen hoesten omdat ze zonodig in de weeribben het riet moesten branden, hoezo geweldig die natuur.
Zeg t maar 21 September 2019
Het is te hopen dat extern salderen mogelijk wordt. Laat de andere sectoren de veehouderij maar warm saneren. Er zijn er genoeg die stoppen willen. Als er maar goed betaald wordt. € 500,- per kg om mee te beginnen...
Ton Westgeest 21 September 2019
Het is vijf voor twaalf zeggen ze, activisten, politici, linkse, groenen en hoe je ze allemaal wil noemen. Ik wil ze uit de droom helpen, het is allang over twaalf, ja ver over....

Iedereen loopt ergens over te zeiken en ik geef toe allemaal hebben ze ergens wel gelijk, maaaar... het gaat om totaal oplossingen. En die zijn er niet meer, omdat alles met elkaar verweven is.

Kijk naar ons economische stelsel, dat alleen nog maar kan bestaan doordat het door middel van manipulatie op de been gehouden wordt. Negatieve rente, en schulden opkopen, wie had dat gedacht dat het zo ver zou kunnen komen. Als de aandelen beurs zakt dan gaan we de rente gewoon nog negatiever maken.....

Zo is het ook in de landbouw, de landbouw voorlichtings- dienst onderdeel van de overheid, dwong in de jaren 50 de boeren, ook met subsidies om groter te worden en meer kunstmest te strooien 1000 kg. per hectare. De landbouw is zo groot, zo complex geworden dat het zonder manipulatie ook niet meer gaat.

Ook met de consumptie is het zo, dat er geen weg terug meer is, zeggen dat de supers geen plastic zakje meer mee mogen geven is echt geen oplossing.... Het totale afval wat de mensen produceren gaat ons ook de kop kosten. Ook hier wordt mee gemanipuleerd, door het naar een ander land te sturen of het gewoon(India o.a.) in zee te storten.

Dan ook nog de internet bedrijven, de internationals en de supermarkten die goederen over de hele wereld, met boten vervoeren, met zeer schadelijke, vervuilde olie. Waarom moet je in Nieuw-Zeeland, Italiaanse kiwi's en omgekeerd in de supers verkopen?

Ook met het klimaat is het zo dat het gemanipuleerd wordt. Er wordt ingespeeld op de angst van de mensen. Dan pikken ze alles, kijk naar 9/11. Vrijheid wordt beperkt, investeringen doorgedrukt. Zo ook met de windmolen industrie en zonne- energie parken in Nederland.

Er is bij de politiek totaal geen visie voor de lange termijn. Alles is nog steeds gebaseerd op groei. Nu het stikstofverhaal er ook weer bijkomt, hebben ze ff gauw een korte termijn oplossing nodig.... Ja en dan kom je al gauw weer bij een totaal verdeelde sector uit die het makkelijkst te pakken is......

Er zijn geen totale oplossingen meer in onze democratie, we hebben er een verkeerde betekenis aan gegeven: we worden bestuurd door minderheden en activisten.. en we zijn met z'n allen bijzonder politiek correct geworden.
We laten weer een advocaat afschieten doen huilie-huilie en volgende week zijn we het weer vergeten, net als bij Pim.
Wilders terwijl iedereen hem gelijk moet geven, laten we hem al 5 jaar door een proces achtervolgen, met beveiligers, anders wordt hij ook nog afgeknald.
Vroeger, die goeie oude tijd, toen alles nog zo mooi was......

Waar moet dit heen????
Abonnee
Dirk 21 September 2019
Precies Kluit, ik zou Joost ook nog willen vragen of de overbevolking, vooral veroorzaakt door massa immigratie met alle daaruit voorvloeiende problemen nog wel houdbaar is. Problemen met huisvesting, mobiliteit, integratie en nog veel meer ellende (criminaliteit)is dat nog langer houdbaar?
Immigratieproblemen als gevolg van enorme toestroom van kansloze vreemdelingen mede als gevolg regeringen van de afgelopen decennia die geen beleid hadden op dit gebied (zoals b.v Australie) en dit nog niet hebben om dit probleem afdoende te reguleren. Met name de druk op de woningmarkt die mede hierdoor is ontstaan.
En het stikstofprobleem?...… nou dat wentel je gewoon af op de zwaksten, zeg maar een weinig weerbare sector die het gemakkelijkst te pakken is. Een sector die gedreven wordt door mensen die hard werken voor weinig.
Ik zou zeggen Joost, lees het verslag van de door Minister Wopke Hoekstra onlangs gehouden 11e HJ Schoo-lezing er eens op na. Is heel verhelderend en stel vast dat niet alles zwart-wit is
dirk 21 September 2019
Ton Westgeest: dat heb je echt goed verwoord , ik deel je mening. Jij doorziet het spel , dat zijn er nog maar weinig. De mensen met het meeste verstand en mensen die van alle markten thuis zijn zijn de boeren. Helaas blijven er daar geen van over in ons land.
Jos 21 September 2019
Als alle subsidie die nu naar de boeren gaat eens zou gaan naar de biologische landbouw om hun producten goedkoper in de winkel te krijgen dan de traditionele producten zouden de boeren vanzelf omschakelen. Behalve natuurlijk de echte domme boeren.
jp 21 September 2019
Jos,
Mss eerst alle bovenstaande berichten lezen, dan had je nu geweten dat biologisch echt niet de oplossing is voor het probleem. Maar ja het "bekt" zo lekker he. Ik gun ieder zijn ding en als je graag biologisch eet vind ik dat geen probleem maar ga hier niet vertellen dat bio de oplossing is want dat is dus echt onzin.
jp 21 September 2019
O ja, en de gangbare landbouwers dan maar gelijk domme boeren noemen getuigt van disrespect en totale onkunde. Wij staan 24/7 klaar voor het voedselveiligste en milieuvriendelijkste voedsel van de wereld.... toch bedankt voor je compliment!
kluit 21 September 2019
Jos schreef:
Als alle subsidie die nu naar de boeren gaat eens zou gaan naar de biologische landbouw om hun producten goedkoper in de winkel te krijgen dan de traditionele producten zouden de boeren vanzelf omschakelen. Behalve natuurlijk de echte domme boeren.
Mag ik vragen onder welke steen jij vandaan komt?

Als er 1 sector wordt gesubsidieerd is het wel de biologische met allerlei fiscale en rente voordelen!!

Wat mij betreft stoppen ze morgen net het verstrekken van subsidies en dat de totale landbouw sector zijn eigen broek moet op houden maar dan wel over alle landbouw in de wereld . Ik durf de strijdbijl wel op te pakken.

Wat men vergeet in het verhaal is dat wij al indirect al veel diverse belastingen betalen te denken valt aan accijns op brandstof assurantiebelasting enz enz
En niet te vergeten talrijke controles door verschillende organisaties die veel kosten maar niets opleveren.

piet piloot 21 September 2019
het wordt tijd dat ze in den haag wakker worden
70 % van de boeren heeft geen opvolger
landbouw scholen zijn leeg
en die wel boer worden gaan naar het buitenland

nu is de consument 7 procent van zijn inkomen aan voedsel kwijt
dat gaat dan naar de 25%
dan hebben we een nieuwe crisis
stop met boeren pesten
je zou nu al moeten smeken dat ze hier boer blijven
maar in den haag spannen ze altijd het paard achter de kar

hollander 21 September 2019
We gaan 1 oktober actie voeren: dat gaat niks uithalen. Er is maar 1 optie: alle schappen leeg, er mag niks meer liggen wat zijn oorsprong in de landbouw vindt. Jazeker, het kost ons geld, maar zo doorgaan kost meer geld. Dus alles wat produceren naar de export en laat nederland links liggen. Ondankbaar verwaand volk
Kjol 21 September 2019
Die Jos weet niet eens wat biologische landbouw is, heeft zelfs nog nooit gewerkt in de landbouw laat staan op een boerderij gekeken, egoïstische prietpraat uitkramen wat vaak ontstaat door een zeer klein wereldbeeld kan hij zichzelf aanrekenen omdat meneer nooit in het buitenland heeft gekeken, dat de wereld groter is dan zijn dorp of stad. Er zijn veel mensen tegenwoordig die denken veel geleerd te hebben maar helaas niks van de wereld gezien hebben maar wel heel roepen dat hun wereldbeeld de enige juiste is.
mts jakobs 21 September 2019
hoi Jos,

In uw bericht pleit u voor dat de "landbouwsubsidies" enkel bij de biologische bedrijven terecht moet komen en daardoor meer (domme) boeren laat overschakelen naar bio.

Maar nu de vraag, als u uw verjaardag de taart aan snijdt voor 4 of voor 10 personen zijn de porties dan gelijk?

Als dus alle boeren om gaan schakelen naar bio voor de subsidie verandert er enkel dat de "domme boer" hogere kosten en lagere opbrengst krijgt maar nog steeds dezelfde te lage prijs.
Bob 21 September 2019
Na woensdag zijn de rechten het halve geld waard.
frits 21 September 2019
Wil de laatste boer in Nederland het licht uit doen...
Gerrit 21 September 2019
zo is het maar net!
Kjol 21 September 2019
Helaas waar, ook gaat de actie op 1 okt niets meer aan de uitkomst veranderen, deze was jaren geleden al door de politiek ingezet en komt nu tot zijn volle uitwerking.
Marie 22 September 2019
wat een mentaliteit hebben vele boeren. Eerst schaalvergroting toepassen, meer productie en dus meer vervuiling en daarvoor ook nog subsidies opstrijken en nu willen willen zij saneren en ook daarvoor weer subsidies genereren. Daar berust het verdienmodel op. Je moet boeren waar ruimte is. Dat is niet in Nederland, veel te klein en dichtbevolkt land. Kom bij ons in Polen. Wij hebben veel land, nooit subsidies ontvangen (heb je ruggengraad of niet), en gebruiken relatief weinig kunstmest en veevoeder; waarom moet alles zo snel groeien? Ik mis bij Kjol c.s. ballen, neem je verantwoordelijk lui. In het Duits spreken ze van angsthazen.
Boerke 22 September 2019
Laten we terug gaan naar 1990 met onze emmissies
Daar voor Co2 , stikstof min 20 % voor alle sectoren incl schiphol want dat is de grootste boef nu volgens vollenbroek.
Dan is denk ik alles opgelost .
Dus landbouw plus 10 %
Schiphol min 20 %
Auto s ten westen van utrecht max 90 km uur
Geen vliegreizen minder dan 500 km.
En kerosine europees belasten net als diesel.
Dan zijn alle probleem opgelost.
Mensen stuk gezonder daarna in t westen.
Schiet maar op deze ideen.
Joost laat zijn bloeddruk niet oplopen 22 September 2019
Deze Joost laat zich niet gek maken.Deze Joost heeft geen verhalen over gesleept met veevoer uit buitenland en de gevolgen daarvan in de produktielanden (ontbossing)Milieu bewegingen redden hun daar wel mee.Maar hier een hele sector,de nek omdraaien, om stikstof vrij te maken voor andere sectoren??? Joost weet wel zeker,dat er geen bestuurder,in dit land is die dat zal toelaten.Achter deze prikacties van bepaalde mensen ,zal straks wel weer iets,voor bepaalde sektoren uit de hoge hoet komen,maar dat zien we tzt wel weer . Je nu beslist nog maar niet te druk maken ,lijkt Joost het verstandigst !!!
Abonnee
roy 22 September 2019
@maxwell
Er is nergens in de wereld zo'n vooruitstrevende landbouw als in Nederland. Jij wil terug naar de jaren 60. Al die bedrijven zijn gestopt de laatste jaren vanwege de vrije marktwerking. Nu wil je dus de sterke grootschalige bedrijven weg hebben en de kleine onrendabele bedrijven terug hebben? (Je verhaal is al net zo sterk als dat van Schouten)
Je hebt er geen benul van wat dat gaat kosten en bovendien zullen die kleinschalige bedrijven elk jaar fors ondersteund moeten worden gezien de concurrentie uit het buitenland. Goed verhaal hoor!
Bovendien levert de landbouw fors bij aan het begrotingsoverschot, waardoor de welvaart voor Nederland een knauw gaat krijgen mocht dit wegvallen.
Dankzij de linkse partijen zijn er nu verspreid over Nederland allemaal kleine natuurgebiedjes die eerst een vermogen gekost hebben om die boeren daarvoor uit te kopen en nu weer geld moeten kosten om de naburige boeren uit te kopen.
Ik zou zeggen weg met die gebieden, en de politici die dit PAS- drama veroorzaakt hebben!
Kjol 22 September 2019
@Marie, dat Polen nooit subsidie heeft gehad.... ik heb een uur dubbel gelegen van het lachen. De grootste subsidievreter van de EU is Polen beste Marie!
W Bemelmans 22 September 2019
Remkes heeft weer een aardig bedrag bij kunnen schrijven,maar de uitkomst stond al lang vast was vooraf al ingefluisterd,de boeren moeten kapot hier ik was gisteren net over de grens in Duitsland daar had een grote veeboer de paaltjes al in de grond voor een nieuwe jongvee stal,had nergens last van en lacht ons uit die domme hollanders denk hij.Hoe zo een EU.
helena boer 22 September 2019
in plaats van huilebalken over maatregelen zouden boeren zich beter druk maken over normale prijzen in de tussenhandel. Vaak weten de boeren niet eens voor welke prijs ze produceren! dat is toch belachelijk. Duurder voedsel in de super? geen probleem als alle subsidies worden afgeschaft. Dan kan je als burger tenminste mede bepalen wat er gebeurt. Als je alleen biologisch voedsel koopt en vlees van niet gemartelde dieren moet je als burger toch meebetalen aan productie van export vlees wat ons land vervuilt, dus je zit ook nog in de troep van die praktijken
vanplateringen 22 September 2019
Boeren halveren? Prima, maar dan ook het autopark en de vliegbewegingen. Vreemd, ik hoor opeens eens stemmetje dat dat nooit gaat gebeuren. Oh, ja ik vergeet ook dat er 2 miljoen buitenlanders uitmoeten. Waarom, ja dat dacht ik maar even zo, zoals die ambtenaren ook een enge droom hebben gehad. Wanneer worden wij gedeporteerd? Want dat zal de volgende stap wel zijn.
JP 22 September 2019
Onder welke steen heb jij gezeten Helena... dieren die als bio gefokt worden leven ook in deels stallen en worden ook geslacht. En in de gangbare veeteelt worden ze gemarteld vlgs jou...
Even goed nadenken nu, hier de helft weg in de meest moderne en dier vriendelijkste veehouderij (ken geen land waar een verbod is op diertransporten in bij bepaalde temperaruren) en dan in die landen waar ze daar geen boodschap aan hebben het zaakje weer opbouwen. En ik geef je op een briefje; dat vlees komt nu juist hier in de winkels te liggen want ja, wij blijven zuinige hollanders he.
Abonnee
laapc 22 September 2019
Nederland het drukst bevolkte plekje op de planeet,eest de helft van de 17 miljoen mensen eruit,de ambtenaren voorop,en dan nog een stel maar dat kun je zelf wel raden.
steun de boeren op agractie.nl 22 September 2019
als je niet kunt gaan staken steun ons financieel op agractie.nl
rien 22 September 2019
Waar ik niemand over hoor! we vliegen vrachten met groentes en fruit ons land binnen zodat we rond de kerst kunnen genieten van verse asperges uit peru boontjes uit rwanda ga zo maar door en AH roepttoetert dat de consument er om vraagt ! Onzin natuurlijk
En Max scheurt straks gewoon door zandvoort. En onze vakantie moet nog verder weg want het bekt pas als je op Balie hebt gezeten. Laten we de boeren wegjagen dan wordt in andere landen op nog schandaligere manieren dieren gehouden maar ja wat je niet ziet ........
Abonnee
Boer Jan 22 September 2019
Het is hier in ons land een hele grote hypocriete klerezooi aan het worden.
Iedereen doet maar, studeren tot in den dage, 4 dagen per week werken en toch zeker €3500,- in de maand nodig zijn.
We leven erop los, het schuldgevoel wordt afgekocht door zogenaamde duurzame groentes te kopen en andere aan te wijzen voor ons eigen consumptie probleem.
De hardwerkende agrarisch ondernemer is de Sjaak, vooral als deze iets met vee doet, want vee stinkt en een stal van 100 meter lang is zielig.
Sneu verhaal, maar onze samenleving wordt keihard uitgehold door linkse populisten en ngo's.
Hordes ambtenaren en mede ruifvreters achter zich aan hobbelend.

Het zal mij benieuwen of en hoeveel impact een demonstratie zoals gepland op 1 okt nog gaat hebben. De boerenstand lijkt murw, en verslagen als vaste armoede contractant van de grootgrutters.
JH 22 September 2019
Een gore linkse hypocriete rottroep is het zeker in Nederland.Sommigen de lucht in hun longen nauwelijks waard om maar te zwijgen van ons kostbare gezonde voedsel..
Akkerbouw2.0 22 September 2019
Marie schreef:
wat een mentaliteit hebben vele boeren. Eerst schaalvergroting toepassen, meer productie en dus meer vervuiling en daarvoor ook nog subsidies opstrijken en nu willen willen zij saneren en ook daarvoor weer subsidies genereren. Daar berust het verdienmodel op. Je moet boeren waar ruimte is. Dat is niet in Nederland, veel te klein en dichtbevolkt land. Kom bij ons in Polen. Wij hebben veel land, nooit subsidies ontvangen (heb je ruggengraad of niet), en gebruiken relatief weinig kunstmest en veevoeder; waarom moet alles zo snel groeien? Ik mis bij Kjol c.s. ballen, neem je verantwoordelijk lui. In het Duits spreken ze van angsthazen.
Weet niet wat uw beroep is, maar de oost Europese landbouw heeft dezelfde inkomenssteun als in NL.
Tevens waren er in het verleden vanuit de eu enorme subsidies op machines, tot wel 50 % van de aanschafwaarde. Zoals een goede pool dat zou doen, bruto prijs verdubbelen en de machine gratis op het bedrijf.
Marie 22 September 2019
Je bent vrij of je subsidies aanvraagt. Dat hebben we niet gedaan: uit principe. Subsidies zijn niet goed voor de mentaliteit, ondernemerschap en onafhankelijkheid. Wij boeren, moeten de eigen broek kunnen ophouden. Subsidies verstrekken aan boeren is net zo funest als ontwikkelingswerk; bureaucratie, kleefstok en 'kasplantje' mentaliteit. Boeronwaardig, stop er dan mee of ga naar het buitenland.
Abonnee
roy 23 September 2019
@maxwell
Er is nergens in de wereld zo'n vooruitstrevende landbouw als in Nederland. Jij wil terug naar de jaren 60. Al die bedrijven zijn gestopt de laatste jaren vanwege de vrije marktwerking. Nu wil je dus de sterke grootschalige bedrijven weg hebben en de kleine onrendabele bedrijven terug hebben? (Je verhaal is al net zo sterk als dat van Schouten)
Je hebt er geen benul van wat dat gaat kosten en bovendien zullen die kleinschalige bedrijven elk jaar fors ondersteund moeten worden gezien de concurrentie uit het buitenland. Goed verhaal hoor!
Bovendien levert de landbouw fors bij aan het begrotingsoverschot, waardoor de welvaart voor Nederland een knauw gaat krijgen mocht dit wegvallen.
Dankzij de linkse partijen zijn er nu verspreid over Nederland allemaal kleine natuurgebiedjes die eerst een vermogen gekost hebben om die boeren daarvoor uit te kopen en nu weer geld moeten kosten om de naburige boeren uit te kopen.
Ik zou zeggen weg met die gebieden, en de politici die dit PAS- drama veroorzaakt hebben!
vlaamse voorspeller 23 September 2019
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/drafts/jan-ouvry/75-jaar-geleden-market-garden-mislukt-het-begin-van-de-hongerw/
Kjol 23 September 2019
Je bent een wereldvreemd persoon Marie, alle takken van de economie wordt gesubsidieerd op de 1 of andere manier, dat doet de overheid bewust om te kunnen sturen, ook al vraag je geen subsidie aan je bent onderdeel van het systeem ook al weet je dat zelf misschien niet.
jobke 23 September 2019
precies, commissie Remkes en wie zit daar in? Hester Maij. En waar gaat mevr Maij werken? Juist bij fc!!!
Bob 23 September 2019
Ik zie veel voordelen:
Boeren die willen (moeten)stoppen worden warm gesaneerd door de overheid , omdat zij stikstof nodig zijn van boeren en de rest krijgt daardoor meer ruimte,minder mest (transport) dus lagere kosten en hogere opbrengsten voor de produkten( meer verdienen)
De veevoerindustrie krijgt wel problemen
peter 23 September 2019
En waar is de Rabo bank gebleven? tijdens de fosfaatrechten waren ze volop aanwezig om hun eigen financien te redden. En nu laten ze hun trouwe klanten (boeren) zoals gewoonlijk in de steek!!!!!!
Kjol 23 September 2019
De Rabo krijgt nieuw gedrukt geld gratis van de ECB, ze weten niet waar ze het moeten laten.
Geld is er momenteel veel teveel op de verkeerde plekken.
agria 2 23 September 2019
Joost je slaat de spijker op de kop, het gat van Rotterdam zoals we het 25 jaar geleden noemde is de oorzaak van het mest probleem waar wij akkerbouwers de gevolgen van ondervinden. Het enige voordeel voor ons is goedkope mest. Verder onnodige regels en te goedkope tarwe.
marie 23 September 2019
In wat voor wereld leven jullie: je bent wereldvreemd als je geen subsidie aanvraagt. Dat is de omgekeerde wereld. Jullie verdienmodel heeft geen toekomst.
schoenmakers 1 23 September 2019
Het verdien model zou moeten uitgaan dat de producten een fatsoenlijke prijs opleverde, maar doordat onze overheid zoveel onzinnige eisen stelt aan het product, kan het nooit uit de markt komen, dus enkel als de regelgever er een potje voor over heeft hebben we hier toekomst
Fries 23 September 2019
Ik heb het vaker gezegd, Nederland als heel klein landje is de 2e exporteur van landbouwproducten en dat is m.i. onhoudbaar.
Akkerbouw2.0 23 September 2019
Marie schreef:
Je bent vrij of je subsidies aanvraagt. Dat hebben we niet gedaan: uit principe. Subsidies zijn niet goed voor de mentaliteit, ondernemerschap en onafhankelijkheid. Wij boeren, moeten de eigen broek kunnen ophouden. Subsidies verstrekken aan boeren is net zo funest als ontwikkelingswerk; bureaucratie, kleefstok en 'kasplantje' mentaliteit. Boeronwaardig, stop er dan mee of ga naar het buitenland.
Vast en zeker hobby boerderijtje in Polen, of gratis akkerland waarop geen rechten gelegen hebben.

Maar geen toeslagrechten is in Polen vast geen probleem voor akkerpremies aanvragen.

Bovendien in het verleden zijn de premies toegekend om de daling van de tarweprijs te compenseren. Zodat de veehouderij en mens goedkoop en zeker was van voer
Maxwell 23 September 2019
Ja ja valt niet mee hè om te zien hoe de grootschalige fabrieks boerderijen (met slechte dierenwelzijn, stalbranden, enorme mestoverschotten, luchtvervuiling, bodem uitputting, bodemverontreiniging enz) UITEINDELIJK een halt worden toegeroepen.
Blijkbaar is een keiharde juridische uitsprak en verbod het enige middel dat werkt om het verziekte Nederlandse landbouw nog te redden.
Duidelijk is dat veel van jullie zogenaamde boeren helemaal geen respect hebben voor jullie eigen boerengrond en omringd natuur. Je vervuilt toch ook niet je eigen huis???
Al die gevaarlijke gifstoffen, hormonen en kunstmest verpesten uiteindelijk je eigen grond. Kijken jullie geen nieuws programma's (iemand hier nog Zembla gezien??! Landbouwgif zo goed s zeker oorzaak van veel ziektes zoals Parkinson enz. Boeren en burgers worden ziek van al dat gebruikte troep.
Wordt een echte boer en wees respectvol voor het land en de natuur.
Maxwell 23 September 2019
En nee ik pleit niet voor terug gaan naar het verleden (honger, armoede enz.) maar omschakelen naar een echt duurzaam landbouw want dit is het nu ABSOLUUT NIET!!
Jullie moeten eens de waarheid onder ogen zien. Lees maar méér wetenschappelijke rapporten over de huidige en biologische duurzame landbouw dan zul je echt begrijpen hoe het daadwerkelijk zit met de gangbare vervuilende landbouw.
Nee een biologische duurzame landbouw is niet geitenwollen sokken maar het ware boeren leven en zeker in staat vele miljarden te voeden. Ik zal straks wat weblinks naar wetenschappelijke rapporten plaatsen zodat ook jullie wakker kunnen worden en ophouden met al die onzin dat hier wordt uitgekraamd.
Maxwell 23 September 2019
Tot slot
Wat wordt er hier enorm afgegeven op alles wat links, groen of milieu bewust is? Als de echte waarheid je niet zint ga dan niet een zondebok zoeken.
Ongelooflijk...Hoe jullie iedereen de schuld geeft van jullie eigen ellendige situatie behalve aan jullie zelf. Steek de hand in eigen boezem.
Maxwell 23 September 2019
Oh en ik heb zelf een landbouwopleiding gevolgd, eet af en toe een lekkere biefstuk (biologisch natuurlijk) fiets en rijd af en toe in een kleine auto. Ik vlieg niet meer maar reis vooral door Europa met de trein ... heerlijk.
Ik ben ook geen rijke stinkerd maar maak bewuste consumenten keuzes
marie 23 September 2019
@akkerbouw 2.0 u suggereert veel; een boer onwaardig. Boeren die aan de subsidie-tiet liggen zijn subdidie-verslaafd en kunnen niet op eigen benen staan. Triest, maar zij hebben geen toekomst. Helaas. Er is echt een andere houdig nodig: 3.0
vanplateringen 23 September 2019
Maxwel: Het gaat erom dat de boeren altijd de schuld krijgen. Ik hoorde een pipo op tv zeggen dat wij ook schuldig zijn aan de eikeprocessierups. Iets met koolmezen of zo. Ja, dan zakt mijn broek wel af. Ik heb iedere zomer zeker 20 nesten met zwaluwen in de stal met ieder zeker 2 legsels. Schitterend, en ze zijn zeer gezond. Ik wil best inleveren maar dan ook het autopark en de vliegbewegingen reduceren. Alleen dit gaat nooit gebeuren. Overigens zijn indertijd door de roverheid veel meer natura gebieden aangewezen dan door Brussel was geëst. Een enorme blunder dus. Verder hebben onze buurlanden een veel minder strenge norm dan Nederland. Wij moeten weer roomser zijn dan de paus. In de overige landen worden wij uitgelachen om zoveel naaierij die wij onszelf aandoen. Dus gelijke monniken , gelijke kappen. Overigens wil ik best stoppen alleen tegen een uitzonderlijke goede vergoeding. Ik ga dan wel in Duitsland verder met boeren. Geld is er toch zat in Den Haag zegt de regering. Ze weten van gekkigheid niet hoe ze het op krijgen. Het is dus ook een welvaartsprobleem, het gaat te goed in Nederland.........
Hans 23 September 2019
Maxwell, bespaar je de moeite om wetenschappelijke rapporten te plaatsen.
Ik kan je zo 10 tegenstrijdige exemplaren toesturen.
Een rapport moet n.l. altijd de inhoud hebben wat de betaler ervan aanstaat, of heb jij je studie nooit afgerond?
Dat er in deze wereld iets moet gebeuren weet iedereen, er wordt in deze hele discussie alleen maar met de wijsvinger naar de ander gewezen, die moet het oplossen!
begrijp wel dat je dan met 4 vingers naar jezelf wijst!!
In een land waar alleen maar aan economische groei en welvaart wordt gedacht gaan we het milieuprobleem nooit oplossen.
Ik ben zelf geen boer maar vind het bijzonder vreemd dat de hele wereld de Nederlandse boer als grote voorbeeld ziet om zijn vakmanschap, hij in eigen land door de politiek afgemaakt wordt.
Vaak denk ik dat de mensen die echt iets kunnen in het bedrijfsleven zitten, misluk je daar, dan kun je altijd nog in de politiek.
Kan me toch niet voorstellen dat de landbouw moet krimpen om Schiphol te laten groeien.
Dan is in mijn ogen politiek alleen nog populisme, en niets anders.
tot hier en niet verder 24 September 2019
Het ergste is dat wel totaal in een fake wereld leven, de werkelijkheid doet er niet toe, maar wie het leukste bekt, daar om is er alleen oorlog nodig, ik ben er niet blij mee, maar zo als het nu is kan het niet meer, dus vooral op 1-10 je niet teveel inhouden, je hebt niks meer te verliezen
Ton Westgeest 24 September 2019
Zo is het Hans, er komen straks gewoon stikstof rechten. Als Max wil scheuren in de duinen, koop je gewoon van twee boeren de stikstofrechten en Max kan scheuren.
Huizen bouwen honderd boeren weg..... vliegveldje erbij nog een paar.

We lossen het probleem wel weer op. Zonder vooruit te kijken(regeren).
Kijk wat er om je heen gebeurd, 8000 mensen kunnen nu al geen medicijnen krijgen omdat we totaal afhankelijk zijn of India het wil/kan maken. Of China de grondstoffen wel kan/wil leveren.

Dat is met de energie zo, met geneesmiddelen etc. We hebben helemaal geen maakindustrie meer dankzij de politiek. Het domme kortzichtige volk, wat we als vertegenwoordiger in de kamer hebben zitten, zitten er hoofdzakelijk voor zichzelf.

Daardoor zitten we straks waarschijnlijk ook nog eens zonder vreten......
drent 24 September 2019
pffff jij steekt echt je kop in het zand, de winkels liggen vol met rotzooi uit het buitenland en wij moeten het anders gaan doen?
drent 24 September 2019
bedoel Maxwell
Akker zuid 25 September 2019
Hoe raar het ook klinkt, ben zelf boer, kan ik Joost en Maxwell wel begrijpen. Iets zal, met name de melkveehouderij moeten afremmen. Groeiers hebben 1 gedachte en dat is nog meer melk in de tank, dat geeft macht op termijn. Eenmaal daar zien ze in dat de werkelijkheid ze heeft ingehaald en moeten ze weer meer. Vroeger waren melkveebedrijven stelpjes met een mestplaat. Nu, wat over is gebleven stampvol gebouwde bouwblokken. Sorry dat ik het zeg, maar iets zal ze moeten afremmen. Of niet dan?
Joost 25 September 2019
Ik zie dat er weer een paar frustrato’s gereageerd hebben op mijn stelling dat de import van al dat veel te goedkope veevoer uit allerlei delen van de wereld de basis is van de problemen.
Van dat voer maken we hier stront en als bijproduct exporteren we het vlees voor een veel te lage dumpprijs naar landen waar we de eigen producenten van de markt gekegeld worden omdat hun kostprijs hoger is. Ze worden namelijk niet zwaar gesubsidieerd.
De stront smijten we hier op het land totdat de stikstof zo via de drains de sloot in loopt.
En maar klagen dat we zo zielig zijn.
1. Import soja, mais, tapioca en zo meer verbieden
2. Alleen nog bemesten naar behoefte van het gewas.
3. Al die verrekte subsidies stopzetten
Kom maar weer op jongens. Ik ben gek en geen boer en ik snap het niet. Gefeliciteerd, ik ben wel boer, snap het prima en ga zeker niet met een trekker naar Den Haag om daar in 1 of 2 dagen mijn frustraties van me af te schudden.
frustrato 25 September 2019
wie klinkt er gefrustreerd?
jp 25 September 2019
Met alles respect Joost, jij bent zelf boer en schrijft hier zinnen als "tot het door de drains er uit loopt"
Mss goedbom eerst na te denken voordat je iets schrijft. "totdat het stikstof via drains de sloot in loopt" nounou..
En bemesten wat het gewas vraagt ben ik met je eens, dat doen de meeste boeren al, kunstmest is echt niet voor niets, en dierlijk zitten we gebonden. En die subsidies mogen van mij ook weg hoor alleen klopt je verhaal niet helemaal, wij krijgen nog wel de minste subsidie t.o.v. de landen waar ons meeste vlees naar toe gaat.... t zit niet in de subsidie maar in het ondernemerschap en dat kun iemand echt niet verwijten!
tempo 25 September 2019
joost is geen boer
bblogic 25 September 2019
De beste boeren vindt je in de grachtengordel. Zij weten precies hoe het moet.
Akkerbouw2.0 26 September 2019
marie schreef:
@akkerbouw 2.0 u suggereert veel; een boer onwaardig. Boeren die aan de subsidie-tiet liggen zijn subdidie-verslaafd en kunnen niet op eigen benen staan. Triest, maar zij hebben geen toekomst. Helaas. Er is echt een andere houdig nodig: 3.0
1 ding ben ik met je eens. Alle subsidies direct afschaffen, maar dan in de hele wereld. Denk dan ook aan de transport subsidies op de railway un Canada. Ook voor Rusland geen gesubsidieerd transport meer naar de zeehavens.

Ben er van overtuigd dat de Nederlandse landbouw, de concurrentie met oost Europa gemakkelijk gaat winnen. Zeker als het klimaat steeds warmer gaat worden.

Ook zal oost Europa dan aan dezelfde regels qua voedselveiligheid moeten voldoen natuurlijk.

Meeste grote bedrijven zullen zonder de premies in het oosten direct omvallen of opgekocht worden door grote industrieel of de Chinezen.

Kijk maar eens naar KTG agrar, black earth farming, Enz enz . Hoe meer oppervlakte, des te kleiner de marges per hectare
Ton Westgeest 26 September 2019
Nog maar een keer voor Joost..
Het is vijf voor twaalf zeggen ze, activisten, politici, linkse, groenen en hoe je ze allemaal wil noemen. Ik wil ze uit de droom helpen, het is allang over twaalf, ja ver over....

Iedereen loopt ergens over te zeiken en ik geef toe allemaal hebben ze ergens wel gelijk, maaaar... het gaat om totaal oplossingen. En die zijn er niet meer, omdat alles met elkaar verweven is.

Kijk naar ons economische stelsel, dat alleen nog maar kan bestaan doordat het door middel van manipulatie op de been gehouden wordt. Negatieve rente, en schulden opkopen, wie had dat gedacht dat het zo ver zou kunnen komen. Als de aandelen beurs zakt dan gaan we de rente gewoon nog negatiever maken.....

Zo is het ook in de landbouw, de landbouw voorlichtings- dienst onderdeel van de overheid, dwong in de jaren 50 de boeren, ook met subsidies om groter te worden en meer kunstmest te strooien 1000 kg. per hectare. De landbouw is zo groot, zo complex geworden dat het zonder manipulatie ook niet meer gaat.

Ook met de consumptie is het zo, dat er geen weg terug meer is, zeggen dat de supers geen plastic zakje meer mee mogen geven is echt geen oplossing.... Het totale afval wat de mensen produceren gaat ons ook de kop kosten. Ook hier wordt mee gemanipuleerd, door het naar een ander land te sturen of het gewoon(India o.a.) in zee te storten.

Dan ook nog de internet bedrijven, de internationals en de supermarkten die goederen over de hele wereld, met boten vervoeren, met zeer schadelijke, vervuilde olie. Waarom moet je in Nieuw-Zeeland, Italiaanse kiwi's en omgekeerd in de supers verkopen?

Ook met het klimaat is het zo dat het gemanipuleerd wordt. Er wordt ingespeeld op de angst van de mensen. Dan pikken ze alles, kijk naar 9/11. Vrijheid wordt beperkt, investeringen doorgedrukt. Zo ook met de windmolen industrie en zonne- energie parken in Nederland.

Er is bij de politiek totaal geen visie voor de lange termijn. Alles is nog steeds gebaseerd op groei. Nu het stikstofverhaal er ook weer bijkomt, hebben ze ff gauw een korte termijn oplossing nodig.... Ja en dan kom je al gauw weer bij een totaal verdeelde sector uit die het makkelijkst te pakken is......

Er zijn geen totale oplossingen meer in onze democratie, we hebben er een verkeerde betekenis aan gegeven: we worden bestuurd door minderheden en activisten.. en we zijn met z'n allen bijzonder politiek correct geworden.
We laten weer een advocaat afschieten doen huilie-huilie en volgende week zijn we het weer vergeten, net als bij Pim.
Wilders terwijl iedereen hem gelijk moet geven, laten we hem al 5 jaar door een proces achtervolgen, met beveiligers, anders wordt hij ook nog afgeknald.
Vroeger, die goeie oude tijd, toen alles nog zo mooi was......
hans 26 September 2019
Ton, groei is een noodzakelijk kwaad omdat een zekere
bevolkingsgroep rente betalen op leningen heeft bedacht.

Wanneer er steeds meer terug moet komen dan dat er geleend is, en dat met dezelfde euro, dollar, .... tot 10x aan toe, dan weet je dat die samenleving die race naar de bottum verliest.

Mensen zijn bang voor de demonen in de hel, onnodig, want die demonen leven op Aarde.
Ton Westgeest 26 September 2019
Hans ik vraag het mijn hele leven al af, waarom is er geen denktank is om een andere economie te verzinnen dan de groei economie.
Een groei economie is alleen maar goed tot het toppunt van welvaart bereikt is. (wel oneerlijk verdeeld)

Volgens mij zijn we wel zowat bij dat punt ..... Je ziet dat de hele wereld spastisch reageert, In een kapitalistisch systeem(bankencrisis) worden nu met socialistische oplossingen gewerkt.(overnemen door staat)
De financiële wereld kan alleen nog maar draaien door manipulatie... en negatieve rente om het systeem te laten draaien.

Dus hoe nu verder?? Er is geen denktank...
hans 26 September 2019
Ton, 95% van de mensheid wil gewoon rustig, vreedzaam samenleven. Het laatste wat zij willen is een conflict met anderen.

4.9999% van de mensen zijn de strebers, de eerzuchtigen, mensen die alleen maar meer willen, ook over de rug van anderen. Zij zien alleen mensen die meer als zijzelf hebben, en willen dit ook bereiken.

0.0001 van de mensen hebben al ongelooflijk veel, en door hun geld, dus macht, dus invloed winnen zij altijd.

De laatsten gebruiken de middelsten om de eersten eronder te houden, alle werk te laten doen en kaal te plukken.

De eersten geven hun macht aan de middelsten, die echter alleen voor zichzelf zorgen om te proberen bij de laatste groep te komen.

Er zijn zeker voorbeelden van samenlevingen waar groei niet het doel was of is, maar daarover hoort de gemiddelde burger niets. Nu, met de mondialisering, zeg maar de militaire overheersing van de NAVO-landen in een groot deel van de wereld, met de daarbij behorende boycotten enembargo"s, met daarbij een IMF die de wereld-geldstromen dicteert, is een ander systeem dan het groei-stysteem bijna onmogelijk.

Zolang de grootste 95% groep niet zelf de touwtjes in handen neemt in "het vrije westen", wat eigenlijk tegen hun eigen ik ingaat, zal er niks veranderen, en zal heel de wereld uitgekleed worden.
Want denk niet dat jij voor die heersende elite meer waard bent dan die arme Afgaan, Irakees of Syrier, gedood of de gehele familie afgeslacht na een "legale" inval door "het westen" ivm met vermeende terroristen (maar waar de olie en gasbelangen wel toevallig de elites in een hoekje duwden).
HansO 26 September 2019
Gelukkig wordt hier na verloop van een paar dagen al wat meer doordacht naar elkaar gereageerd. De machteloosheid straalt er in z'n algemeenheid wel van af...
De oplossing die eruit rolt....zal meer in de richting van gelijk-krijgen gaan, dan in de richting van gelijk-hebben. Denk daar maar weer eens over na.

HansO.
q22 26 September 2019
22
Abonnee
Kjol 26 September 2019
Je kunt je beter gaan afvragen waar de eerste westerse burgeroorlog van deze eeuw gaat ontstaan, de EU is de grootste kanshebber, met het instorten van de euro 'wat zeer waarschijnlijk gaat gebeuren' zijn de rapen gaar.
Als je mensen berooft van hun geld zijn de rapen gaar, in principe is dat nu al het geval middels ongebreideld bijdrukken van euro's en negatieve rentes, historisch gezien weten we waar dit toe leidt.
Akker 26 September 2019
Laat de rente maar direct weer stijgen, is het eindelijk afgelopen met die idiote prijzen bieden voor grond.
Ton Westgeest 26 September 2019
Kjol, ik geloof dat we geen ouderwetse burgeroorlog meer krijgen, het kan gewoon niet meer.... Noord tegen zuid, oost tegen west. Alles is gemengd, bevolking en godsdienst net als de financiële belangen.

Het is en het zal nooit meer zoals vroeger zijn. Historisch gezien? negatieve rentes, ik weet wel van rentes van 24% nog maar kort geleden in Turkije. Maar negatieve rentes .... Ik denk dat we een financiële crisis krijgen met een recet van het hele systeem en dan anarchie. Ik zie het nu al de kop opsteken.

Met dank aan de politiek.
hans 26 September 2019
Een financiele melt-down, waar alle credits, pensioenen, weg zijn, maar de schulden blijven bestaan en doorverkocht worden.

Daarna zal er een militair conflict "ontstaan", waarbij meer dan 3/4 van de Europese bevolking het slachtoffer wordt, overbodige opstandige mensen.

Weet je historie, en je kent de toekomst.

De gele hesjes zien het, zaterdag weer +/- 50.000 mensen in Parijs op de been, alleen zo'n beweging kan het tij keren. Maar de Europese msm zwijgt, andere landen geven de pijp al aan Maarten, en wij, wij, wij zijn druk elkaar het leven zuur te maken. Verdeel en heers.
Patrick 27 September 2019
U bent op zoek naar een juridische lening. U hebt een lening nodig om uw schulden af ​​te lossen of te betalen voor uw huis of auto of rekeningen. Ik stelde u een aandelenkapitaal ter beschikking voor uw leningaanvragen. Ik bied leningen aan van 1.000 € tot 5.000.000 € met een jaarlijkse rentevoet van 3%. Ik ben gecertificeerd en betrouwbaar. Voor meer informatie.

e-mail: patricknicaise0@gmail.com
Maxwell 27 September 2019
Joost en Akker Zuid goed gezegd. Jullie pakken de koe bij de horens en zeggen precies hoe het zit. Ben totaal met jullie mening/uitsprak eens. Lang leve de ECHTE BOER (die zijn dieren, de natuur en zijn eigen bodem respectvol behandeld)
kees 27 September 2019
Wil maar heel kort zijn .. en dan ook nog zonder een enkele reactie.
Het oordeel mag de lezer zelf geven.
Heeft het rapport van Remkes nagelezen . De landbouw is verantwoordelijk voor 46% van de stikstof!! Dat is toch behoorlijk wat.
Maar voor hoeveel is het verkeer verantwoordelijk en de industrie { volgens het rapport] Schrik niet !! verkeer voor 6 % en de industrie voor 1 % Samengevat de landbouw vervuilt 7 keer zoveel als verkeer en industrie samen? Het oordeel mag u zelf geven.
De geloofwaardigheid van deze cijfers zeggen mij genoeg over het waarheidsgehalte er van
Abonnee
Akkerbouwer 21 27 September 2019
Idd de meeste N komt uit de landbouw.
Maar waar daalt de meeste N weer neer ?
Idd op landbouwgrond.
Oftewel we vangen ook grosso modo onze eigen N weer op
Wat krijg ik nog allemaal niet meer op mijn land?
jp 27 September 2019
Kees,

Hoeveel procent van deze stikstof gebruikt de landbouw weer direct om de gewassen te latengroeien? (kringloop) hoe groot is het aandeel dan nog? En hoeveel zetten deze gewassen ook nog eens om? (fotosynthese)
Dat mis ik in het hele verhaal, het is gewoon te simpel beredeneerd...
Maxwell 29 September 2019
Ik lees net met grote verbazing naar de eerste drie standpunten (eisen!) op de website van Agractie.nl mbt de geplande boeren demonstratie op 1 oktober.

1) Wij willen geen gedwongen verdere inkrimping van de veestapel.
2) Strikt onafhankelijke metingen van CO2 en stikstof door een onafhankelijke partij die door de gehele sector wordt ondersteund en geaccepteerd. Geen rekentools.
3) Wij willen dat het beleid rondom gewasbeschermingsmiddelen is gebaseerd op wetenschappelijke feiten. Niet op aannames en emotie. En dat hierover helderheid komt naar de burger.

Dit laat gewoon zien dat de boeren die nu moord en brand roepen gewoon niet de waarheid van concrete feiten willen accepteren. Ze ontkennen hiermee ook wat mis is met de Nederlandse landbouw. Pure struisvogel gedrag van boeren Mark van den Oever van Farmers Defence Force. Alle schuld neerleggen bij anderen...de burger, overheid en 'activisten' MAAR ABSOLUUT NIET NAAR JEZELF ALS BOER KIJKEN EN VRAGEN...DOE IK MISSCHIEN ZELF IETS FOUT??
Alle wetenschappelijke onderzoeken deugen niet en de arme boer wordt in een slechte daglicht geplaatst. Bewezen is dat op het platteland meer mensen de ziekte van Parkinson hebben (wetenschappelijke gelinkt aan bestrijdingsmiddelen) en toch maar blijven beweren dat gangbare boeren lekker milieu bewust bezig zijn!!!
Ongelooflijk.
De echte boeren zijn biologische boeren die ook ECHT duurzaam werken.
Andere boeren moeten lekker gaan demonstreren in Den Haag op 1 oktober en jezelf nog meer voor schut zetten. Laat gewoon met jullie demonstratie zien dat jullie weer alleen voor eigen belang opkomen...en niet voor mens of milieu of voor het ontwikkelen van een ECHT DUURZAME LEVENSVATBARE LANDBOUW!!
Succes met jullie eigen fanatieke afgang
Maxwell 29 September 2019
Oh en vergeet niet ...je oogst wat je zaait!
Maxwell 29 September 2019
Oh en ik heb zeker alle respect voor goede boeren die respect hebben voor een echt duurzaam landbouw maar niet voor degenen die het boerenland vernagelt
Maxwell 29 September 2019
Ik ben wel van mening dat ook de overheid veel blaam treft vanwege een kwakkelende landbouw beleid. Dat ze überhaupt de PAS maatregelen toepaste of melkquotum weer losliet is mij een raadsel. Laat niet los dat je ook zelf als boer en ondernemer je gezond verstand niet moet loslaten en zomaar slecht beleid opvolgt? Dat een stomme toelatingscommissie van bestrijdingsmiddelen giftige troep toelaat voor gebruik in de landbouw wil niet zeggen dat je als boer dat gevaarlijke troep ook op je eigen land moet gaan gebruiken. Waar blijft het vroegere gezonde boerenverstand?????
Buurke 29 September 2019
In bd landbouw volop koper in gezet onder t mom van bladvoeding!!!!!lekker gezond bezig die bij boertjes van je.
drent 29 September 2019
@maxwell, het gaat er meer om dat wat in de supermarkt ligt aan dezelfde eisen voldoen als waar we het hier voor moeten telen. Hier middelen verbieden terwijl in het buitenland gewoon gebruikt mag worden en ingevoerd kan worden dat steekt de meesten, en niet verbieden omdat een bepaalde groep die tegen de gangbare landbouw is en dat vindt, dus op basis van wat de toelatingscommisie er van vindt de middelen toelaten.
peter 29 September 2019
@maxwel als je het land wil verbeteren moet je bij de chemie concerns zijn, want hetgeen zij mogen produceren mag bij wet gebruikt worden!!
jp 29 September 2019
@maxwell
kijk ff in je keukenkastje, of in de badkamer en dan even alle etiketten bestuderen van alles wat er dagelijks down de drain gaat... en daar even alle medicijnen bij optellen...
Alles wat wij gebruiken is net zo "giftig" (als je dat zo noemen wilt) als wat je zelf allemaal veroorzaakt.
Hou het bij de feiten graag... dat doet iemand met boerenverstand namelijk.
jp 29 September 2019
O ja, DSM in Geleen vraagt een nieuwe vergunning (verlenging) om 650!! schadelijke stoffen te mogen lozen in de Maas, vlak voor drinkwaterinnamepunt... en ik kan jou vertellen dat die vergunning er komt....
Abonnee
Xandur 30 September 2019
Stikstofuitstoot, leuk maar dat is maar 1 kant van de medaille. Landbouw vangt ook de meeste stikstof weer op op haar grond, ook van anderen en zet dit om naar planten. Het bruto/netto verhaal (kringloop) word weer eens helemaal vergeten.
Ca 54% van de grond in Nederland is landbouwgrond, daar valt net zoveel stikstof op als op de natuur (14%) of in de stad (13%). Landbouw ruimt dus ook de meeste stikstof(verbindingen) zelf weer op.
Ton Westgeest 30 September 2019
Ja jp ik ben ook bang van wel, als je Zembla gezien hebt afgelopen keer en je kan daarna niets vinden dat er iets gebeurt bv. in de tweede kamer dan zie je dat we niet meer te redden zijn.

Het valt mij op dat je dan ook niets van de milieurakkers en de activisten hoort. Nee ze pakken de boeren, makkelijke groep.....
Maxwell 2 Oktober 2019
Oh beste mensen. Ik vraag me af waarom zo veel boeren steeds opkomen voor het kunnen blijven gebruiken van zéér gevaarlijke en giftige stoffen in de landbouw. Geloven jullie de feiten niet of zo? Is het volgens jullie (voorstanders van kunstmatige ingrepen als chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest) worden er helemaal geen gezondheids- en milieu problemen veroorzaakt door al dat troep wat op het land wordt gestrooid.
De vele zieken nabij gifboeren (Parkinson, kanker enz. zijn al wetenschappelijk gelinkt aan gifgebruik. De massale vogel en insecten sterfte ook. Bodemverontreiniging en -degradatie.
Ontkennen jullie dat steeds?? Zo lijkt het hier wel op. Erg jammer dat harde feiten niet worden geaccepteerd.
Let op mijn woorden...er komt een verbod op allerlei gevaarlijke giftige bestrijdingsmiddelen, de veestapel wordt minimaal gehalveerd en kunstmest raakt uit de gratie.
Daarin tegen zal de landbouw dat gebaseerd is op een ecologische basis echter gaan floreren ofwel de biologische (agroecologische)
landbouw.
Zie voor meer informatie hierover de website www.boerengroep.nl/themas/agroecologie/

Succes en ga nu eens echt de Nederlandse landbouw verduurzamen.
PS we moeten ook het gedachte loslaten dat Nederland de wereld moet voeden. Dat is onzin want we zijn maar een kleine kikkerlandje. Voed je eigen bevolking maar en doe dat volledig ecologisch en krijg daar ook een eerlijke prijs voor (dat zal de consument inderdaad gewoon moeten doen ....een betere prijs betalen voor gifvrije gezonde voeding lokaal geproduceerd!!!
Hoera!!
Ton Westgeest 2 Oktober 2019
Maxwell, kijk de beerput Nederland op you tube. Kijk de laatste Zembla uitzending eens na.
Dan weet je dat alles bij de overheid vandaan komt.....
Het opjutten naar schaalvergroting, de toelatings- eisen van bestrijdings- middelen, de drang om meer kunstmest te strooien.
Ga eens nadenken... en kijk eens na de uitzendingen van Zembla waarom het zo stil blijft in de politiek en de kamer.!

Abonnee
Xandur 2 Oktober 2019
@Maxwell: Het klinkt allemaal leuk agroecologie, maar daarbij word vergeten dat dit niet voldoende voedingsstoffen oplevert om alle monden te voeden. Wij in NL zijn rijk genoeg om dit te kunnen gaan doen en de rest bij te kopen (word alles wel een aantal factoren duurder van bij de kassa!), maar op wereldschaal lukt dit niet. Zonder Haber-Bosch process (kunstmest maken) kan de wereld slechts zo’n 3 miljard mensen onderhouden. Droom lekker verder.
Verder zijn al die giftige stoffen, allemaal te uit en te na getest door meerdere onderzoekslaboratoria en worden de testen steeds beter. JA in het verleden is er veel mis gegaan (al die middelen zijn inmiddels verboden) en dat kan altijd nog wel eens gebeuren, maar met de huidige techniek is dat risico zeer klein. Vervolgens hangen we er ook nog eens een residue ondergrens op die vele malen veiliger is. Dit terwijl in de Biolandbouw ook gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt, welke in de gangbare landbouw verboden zijn ivm milieuschade. De wereld op zijn kop! Maar het is natuurlijk, de natuur heeft zelf de meest giftige stoffen voortgebracht gedurende de evolutie.
Gelukkig lozen we nog wel gewoon 1600 ton geneesmiddelen op het riool en dumpen we in limburg nog ff 650 chemicalien in de maas (https://www.1limburg.nl/chemelot-wil-honderden-chemicalien-lozen omdat we niet weten hoe we het moeten verwerken? Kerosine dumpingen in de lucht vlak voor landing verdund wel uit, misschien is dit de reden dat de westerlingen zo reageren, schade agv kerosine inademing? Ja de landbouw zal echt wel om moeten naar een ander systeem en moeten veranderen, maar dat is al tientallen jaren zo en met een goede vooruitblik kan iedereen in eigen tempo ernaar toe, niet zoals nu stapelen stapelen en stapelen en een kaartenhuis bouwen.
jpkievit 6 Oktober 2019
Schaalvergroting wordt noodzakelijk als je bedrijf geen toekomst voor een opvolger biedt .ook de opvolger moet een boterham kunnen verdienen
Maxwell 9 Oktober 2019
Ik merk dat een discussie op "jullie boeren forum" absoluut geen enkele nut heeft. Als iets wordt aangekaart dat jullie niet zint breek de plurus los. Of worden stukken tekst verwijderd??
Ik geef het op met jullie gangbare intensieve gifboeren. Zo keihard overtuigd van jullie eigen gelijk.
Prima. Ga zo door..... En stik in je stikstof, zak weg in je stront(berg) en ga vooral door met spuiten van jullie heilige giftige bestrijdingsmiddelen. Hoop alleen dat je daar niet al te veel kanker, Parkinson en overige gif gerelateerde ziektes van krijgen (of je familie)
Jammer hoor dat blinde vertrouwen in een totaal foute en zelf vernietigende landbouw systeem.
Let op mijn woorden dat volgen en door zetten is een doodlopende pad voor de boer...(letterlijk en figuurlijk)
Ik heb eigenlijk gemengde gevoelens wat jullie gangbare intensieve gifboeren betreft. Ik heb een hekel aan jullie stommiteit maar heb medelijden dat jullie je eigen levens en kansen kapotmaken.

Abonnee
Hannes 9 Oktober 2019
Ik ben zo nieuwsgierig geworden naar het bedrijf van maxwell , kan BB daar niet eens een bezoekje brengen en daar verslag van doen , dan kunnen we zien hoe het wel moet !!!
schoenmakers 1 9 Oktober 2019
Het lijkt er toch wel een beetje op dat Maxwell ook wel een bepaalde overtuiging heeft, maar ik steun het idee van Hannes helemaal
Piet s 9 Oktober 2019
Zijn onderneming zal uitsluitend bestaan uit het aanvragen en ontvangen van een uitkering
Vandaar dat hij vanuit deze bedrijfsvoering zoveel tijd heeft om zijn vuil te spuien
Akkerbouwer 9 Oktober 2019
@maxwell ga jij maar strijden tegen de import. Mocht het je lukken, dan is de oneerlijke concurrentie uitgeschakeld. In het buitenland mag immers veel meer gespoten worden.

Echter vrees ik wel dat er door bio teelt en door het oprukken van het asfalt en woningbouw er niet genoeg te consumeren zal zijn in NL.

Maar dat maakt jou vast niks uit, want alles komt uit de supermarkt
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond stikstof

Verwarrende nieuwe data RIVM en zuivelfront uiteen

Podcast De Stem van de Regio

'Geen wensnatuur, vega-onderwijs en Stroe City'

Achtergrond Stikstofstemming

Henk of Piet, ruimte krijgt de minister van LNV niet

Nieuws Stikstof

Adema betreurt niet delen van zorgen over derogatie

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox