Nieuws Boerenprotest

Flevoland en boeren lijnrecht tegenover elkaar

14 Oktober 2019 - Anne Jan Doorn - 6 reacties

De provincie Flevoland wil het provinciale stikstofbeleid niet intrekken. Flevolandse boeren wilden daarom niet vertrekken uit het provinciehuis in Lelystad. Zij werden gesteund door Thierry Baudet, fractievoorzitter van Forum van Democratie. Uiteindelijk zijn de boeren op verzoek van LTO Noord zonder resultaat huiswaarts gekeerd.

Harold Hofstra, gedeputeerde van de Flevoland voor landbouwbeleid en natuurontwikkeling, wilde de beleidsregels, ondanks het pleidooi van het FAJK en LTO Noord, niet intrekken. De provincies Overijssel, Gelderland en Drenthe hebben het provinciale beleid wel ingetrokken. De Flevolandse boeren eisen hetzelfde, maar de gedeputeerde ging niet met hen mee.

Gedeputeerde geeft niet toe
Hofstra stelde dat de regels voor het provinciale stikstofbeleid, die op 8 oktober over het landelijke beleid heen kwamen, niet worden veranderd. Volgens hem is nieuw beleid geen optie, omdat daardoor alles stil komt te liggen. "Wij hebben daarbij niet de intentie zwaardere regels bovenop rijksbeleid te leggen."

Boeren uit de zaal waren het daar echter niet mee eens. "Er moet eerst goed onderzoek gedaan worden voordat er nieuw beleid komt. Anders is het beleid nergens op gebaseerd." Ook stelde een boer dat de provincie wel zegt dat er wordt gepraat met de boeren, maar dat de beleidsregels zonder overleg zijn geformuleerd.

Boeren dreigen te blijven
De boeren dreigden niet uit de zaal weg te gaan voordat het provinciale beleid zou worden ingetrokken. Toen de gedeputeerde Hofstra weigerde overstag te gaan, stroomde de zaal steeds voller. Jan Cees Vogelaar, de voorzitter van het Mesdagfonds, sprak de boeren toe. "Wat de provincie doet, is verwaarlozen van bedrijven die bij natuurgebieden staan. Wie gaat nu nog zo’n bedrijf kopen? De enige koper is de overheid. Dat is marktmanipulatie", aldus Vogelaar.

De spanning nam toe toen ook Baudet tevoorschijn kwam. Ondanks de pogingen van Arnold Michielsen, de voorzitter van LTO Noord Flevoland, om te boel te sussen, verliet gedeputeerde Hofstra de zaal. De leider van Forum voor Democratie gaf aan dat hij in Den Haag alles op alles te wil zetten om de regels voor de boer te versoepelen. "Het rekenmodel van het Rijksinstituur voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) lijkt zo lek als een mandje te zijn. We hebben een motie ingediend om per direct over te gaan op het Duitse model. De regels daar zijn gemiddeld 140 keer lichter dan in Nederland."
 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Narcos 14 Oktober 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10884333/flevoland-en-boeren-lijnrecht-tegenover-elkaar]Flevoland en boeren lijnrecht tegenover elkaar[/url]
Ongelooflijk dat die boeren zich opnieuw in het pak laten naaien door de ambtenarij, en de houding van de LTO is helemaal beschamend.
Als ik lid was van die club zou per direct opzeggen.
Abonnee
betweter 14 Oktober 2019
die voorzitter is een mietje

hebben ze niks beters , meer uitstraling?
Bart 14 Oktober 2019
Volledig terrecht dat een paar tracktoren het beleid niet veranderen, er kunnen best regels veranderd worden maar niet onder dreigingen vanuit een boeren lobby.
Abonnee
roy 14 Oktober 2019
nee alleen onder dreiging van de natuurlobby zeker Bart!?? Die figuren helpen alles om zeep in Nederland, allemaal met subsidie vanuit de Nederlandse regering!
???!!! 14 Oktober 2019
lto schiet opnieuw met scherp ..... op de boer!!!!!

wanneer stopt de laatste boer met die wanzooi van die pluche-boeren en nepambtenaren?
Bart 15 Oktober 2019
Volledig terrecht dat een paar tracktoren het beleid niet veranderen, er kunnen best regels veranderd worden maar niet onder dreigingen vanuit een boeren lobby.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden