Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

Opinie Sieta van Keimpema

Overheid bombardeert boer tot staatsvijand nummer 1

29 Oktober 2019 - Redactie Boerenbusiness - 34 reacties

Inmiddels zijn we bijna 2 weken verder na de meest indrukwekkende boerendemonstratie die Nederland ooit heeft gekend. Met duizenden trekkers die allereerst optrokken naar De Bilt, en nog meer die op en rond het Malieveld stonden en in de Haagse straten.

Het Kabinet verschanste zich 16 en 17 oktober achter groot machtsvertoon (of was het toch blinde paniek en angst?) door het Nederlandse leger in te zetten: tientallen grote legervrachtwagens met containers waren opgeroepen om de omgeving rond de Tweede Kamer en het Binnenhof, af te zetten. Een provocatie waarmee de indruk gewekt moest worden dat “de sfeer grimmig was”. Niets was minder waar: opnieuw en in nog grotere getale stonden duizenden burgers de boeren aan te moedigen: op viaducten, langs wegen en tussen de boeren op de Koekamp in Den Haag waar de boeren actie voerden. Wij stonden schouder aan schouder!

Een verbolgen (en verscholen) Haagse burgemeester Remkes klaagde er over dat “de boeren zich niet aan de afspraken hielden” toen zij hun trekker op het Malieveld parkeerden. Dat met de gemeente (dus de burgemeester) afspraken waren vastgelegd dat twee straten – Benoorden- en Bezuidenhout - afgezet zouden worden voor de trekkers op 16 oktober “vergat” burgemeester Remkes gemakshalve even te vermelden aan de verzamelde pers. Zoals hij ook “vergat” deze straten daadwerkelijk te reserveren voor de trekkers. Waarna de boeren hun trekker opnieuw op en rondom het Malieveld parkeerden. 

Boerendiscriminatie
De burgemeester weerde vervolgens zonder noodverordening, de boeren uit de Haagse binnenstad. Iedereen ’die eruit zag als een boer’, werd teruggestuurd als hij naar de binnenstad wilde. Agenten selecteerden op uiterlijke kenmerken die bij een boer(in) zouden kunnen horen zoals werk- of wandelschoenen. Mensen die de hoorzitting op 16 oktober wilden bijwonen, werd dit onmogelijk gemaakt. Als je boer bent (of er zo volgens agenten zo uit ziet) mag je blijkbaar gediscrimineerd worden zonder dat daar enige rechtsgrond aan ten grondslag ligt. Dan mag je geweigerd worden uit de binnenstad, verwijderd worden van terrasjes of geweerd worden uit cafés.

Een kritische beoordeling welke partijen continue de boeren schofferen en laten vallen, levert een pijnlijke conclusie op: het was Ferdinand Grapperhaus (CDA) die het gezin in Boxtel compleet liet zitten. Meer dan 10 uur konden extremisten daar hun gang gaan. En denkt u nu niet dat dit Kabinet wat geleerd heeft van de maatschappelijke verontwaardiging door dit lamme optreden van destijds: de extremisten die twee weken geleden op heterdaad betrapt werden toen zij inbraken bij een konijnenfokker, komen er mee weg met een boete van 200 euro; te betalen aan de overheid - getuige de brief van het Openbaar Ministerie d.d. 23 oktober 2019.

Dan wordt je even stil van zo’n mislukt “rechtssysteem” dat opnieuw op geen enkele wijze recht doet aan het leed dat de boerenfamilie in kwestie is aangedaan! In Den Haag zette Grapperhaus op 16 en 17 oktober het leger tegen de boeren in. In Groningen waren het Commissaris van de Koning René Paas (CDA) en gedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie) die te arrogant waren om de boeren fatsoenlijk te behandelen waardoor de emoties hoog opliepen.

In Den Haag hield Johan Remkes (VVD) zich niet aan de afspraken én gaf de politie de opdracht om boeren, volledig op basis van willekeur, te discrimineren. Commissaris van de Koning, Wim van den Donk (CDA) deed er nog een tandje bij op 27 oktober met deze tweet: 75 jaar geleden kregen wij vrijheid, rechtsstaat en democratie terug. Vandaag herdenk ik mee in Bergen op Zoom en Tilburg. Nu wordt openlijk gedreigd met geweld. Dat wijs ik categorisch af. Daarvoor is geen ruimte in Brabant en Nederland. Vergelijkt Van de Donk boeren hier met de bezetters van 1940 – 1945? Terwijl het mensen gedwongen verjagen van hun erf/bedrijf en huis, het afnemen van eigendom en ontnemen van hun rechtspositie, juist fascistoïde elementen zijn. Uitgevoerd door deze overheid. Niet de bezetters, maar het gerechtvaardigde verzet stond vóór het Brabantse Provinciehuis.

Niet alles kan
Als de partijen waar boeren van oudsher op stemmen de boeren zo de rug toekeren, dan roept dat een reactie op. “Niet alles kan”, zei Helma Lodders (VVD) na het incident in Groningen. Inderdaad mevrouw Lodders: niet alles kan. Je kunt als politicus niet denken dat je ongestraft je achterban, je electoraat, zo kunt schofferen en elimineren zonder dat dit gevolgen heeft. Wat is een stem aan een partij waard, als deze partij het niet de moeite waard vindt om je als een volwaardig mens te behandelen? Je neer probeert te zetten als staatsvijand nummer 1?

Iedere dag heeft elke politicus de gelegenheid om zijn/haar waarde voor de plattelandsbevolking en de boeren te bewijzen: in de Tweede Kamer. Tot nu toe hebben we daar weinig van gemerkt. Ik hoop dat de “boerenpartijen” zich beseffen dat ze nú aan de bak moeten voor het platteland en de boeren. Nu. Vóór 1 december. Met concrete oplossingen. Lukt dat niet? Dan zullen de volgende verkiezingen voor velen van ons, een keerpunt zijn.

Ingezonden brief van Sieta van Keimpema, voorzitter van de Dutch Dairymen Board (DDB)

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
34 reacties
hans 29 Oktober 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10884486/overheid-bombardeert-boer-tot-staatsvijand-nummer-1]Overheid bombardeert boer tot staatsvijand nummer 1[/url]
Bravo Sieta!

Al 20+ jaren DE verdedigster van boeren Nederland.
Jammer dat zovelen dit niet eerder door hadden, Nederland boerenland was dan nog steeds gewoon.

Nu wordt gelijk hebben nog een hele klus om gelijk te krijgen. De grote bedrijven in Nederland worden altijd ontzien, dus de boeren zijn het logische slachtoffer.

De manifestaties zijn terrecht, de eisen billijk. Dus zal de regering er alles aan doen de mening van het volk zo te sturen dat de boeren hun enige wapen zullen verliezen.
En verlies je de steun van het volk, dan heb je verloren.
ps 29 Oktober 2019
Zij slaat precies de spijker op zn kop, en legd de vinger op de zere plek


Gr, PS
Kjol 29 Oktober 2019
Topvrouw! Artikel zou geplaatst moeten worden in grote landelijke krant, desnoods als pagina grote advertentie!
Karin 29 Oktober 2019
Psies zo is het. Net zoals dat de LTO geen stroom kreeg voor een geluidsinstallatie. Alles wordt dwars gezeten door de "pluchezitters". En dan nog verontwaardigd zijn over acties en confrontaties....nee pluchezitters jullie leven op het pluche is zo niet eeuwig...en dat is geen doodsbedreiging maar slechts een constatering van een verschuiving in het kiesgedrag (voordat het OM zich er ook weer mee gaat bemoeien in plaats van echte boeven zoeken en vast zetten!)
Bob 29 Oktober 2019
CDA en VVD net als LTO kun je rustig laten vallen!
Zij doen toch niets voor burger en boer.
Ik ben het toneel spelen spug zat
anoniem 29 Oktober 2019
advertentie ruimte inkopen landelijk dagblad !
en dit continu blijven doen.
Piet 29 Oktober 2019
Beste mevrouw Sieta en bewonderaars,
Je afzetten tegen de politiek kan en mag, maar het brengt geen oplossing. Ga aan tafel zitten en praat met democratisch verkozen bestuurders. Met een gezond verstand kom je verder dan met rebellen
Dianne Raamsteeboers 29 Oktober 2019
Flikker op Piet!
Piet v.L. 29 Oktober 2019
Mooi stuk Sieta. Maar volgens mij zijn het niet alleen de boeren die het zat zijn te worden geregeerd door een "randstadmaffia", dit gezien de zovele positieve reacties van ook andere buitenrandstedelingen die geen boer zijn, maar wel sympathiseren. Het wordt tijd dat de plattelanders een groot deel van ons landsbestuur gaan overnemen. De tsaren van vroeger zijn ook van een koude kermis thuisgekomen. Niet dat het moet zoals het in 1917 is gegaan, maar ze moeten in Den Haag maar eens weten dat Nederland groter is dan de randstad. Mijn sympathie gaat ook uit naar hen die woensdag in Den Haag aanwezig zullen zijn. Misschien moeten we als boeren maar eens op gaan trekken met ook de loonwerkers, de hoveniers de bouwbedrijven en allen die nu eindelijk eens een verandering willen van het randstedelijk politiek denken.
Abonnee
Ook een boerin 29 Oktober 2019
@Piet: ben jij een tijd uit Nederland geweest? Er is eindeloos geprobeerd met onze zogenaamde volksvertegenwoordigers te praten. Maar wat als zij niet voor rede vatbaar zijn en enkel Haagse taal spreken: oftewel, ik hoor alleen mezelf graag? Mensen worden hier compleet gek gemaakt door alle regels en wetten. Dit is de waarheid die Sieta schrijft. Prima verhaal.
Piet 29 Oktober 2019
Druk er op houden ambtenaren en politiek niet te vertrouwen
jpkievit 29 Oktober 2019
Er is nog een voordeel wij produceren deze prima producten minder leveren is ook een oplossing als den haag en brussel geen oplossing willen
ps 29 Oktober 2019
Piet
Ben jij Brabantse Piet van het Friese volkslied?.
Cock Ouwehand 29 Oktober 2019
Bravo Sieta,

Daar is geen woord Frans bij! Heel Nederland staat achter jullie en zal pal achter jullie blijven staan......
Boerin Dieuwke 29 Oktober 2019
Je bent boos Sieta, prima toch, dat geeft lucht. Maar je komt wel met een oud verhaal, wat ik al 100 keer gelezen heb. Zo lossen we niet de door ons gegenereerde problemen op. Mensen naar de mond praten geneest geen stinkende wonden. We zijn teveel verwend door subsidies en naar de mond pratende instanties en politici. We moeten ons instellen dat de maatschappij dat niet meer pikt. Boerinnen kunnen anticiperen beter op de nieuwe periode. Veel beter dan chagrijnig mokken en opgefokt zijn dan de boeren.
drent 29 Oktober 2019
nou dat ben ik niet met je eens als je zag hoeveel mensen er midden in de nacht in de stromende regen onze stoet trekkers toe juichte denk ik dat er heel verl burgers achter ons staan en ons gelijk geven dat we het niet meer pikken
Anja 29 Oktober 2019
LAAT JULLIE NIET OP DE KOP PISSEN .ZET M OP KNOKKERS
Jan Jansen 29 Oktober 2019
Prachtig stuk zo is het precies
Bolle boer 30 Oktober 2019
De kop van dit waardeloze artikel geeft precies weer waar het mis gaat: de boer vind dat hij wordt aangevallen. Alsof heel Nederland ineens tegen de boer is. De reden achter de voorgestelde maatregelen ontgaat hem blijkbaar volledig. Dus bij deze....
Lieve boeren, Nederland waardeert jullie enorm. Ja, zelfs mevrouw Schouten is blij dat jullie er zijn.
Jullie horen er bij, samen vormen we de nederlandse bevolking.
Nou hebben we met ons allen, ja, ons allen, de verantwoordelijkheid gekregen om de CO2 uitstoot te verlagen. En niet een beetje, maar flinke stappen zijn nodig. En toevallig is in jullie sector het snelst veel winst te halen. Kan je vervelend vinden en zelfs niet mee eens zijn, maar wat zo is, is zo. Daarom zijn jullie als 1 van de eersten de klos met maatregelen. Dus niet omdat we jullie niet lief vinden (behalve als jullie je gedragen zoals de laatste weken, dat werkt nogal averechts).
De bouw is net zo de klos, en ook de 'gewone burger', die verplicht wordt om dure energie zuinige installaties in huis te halen om van het gas af te kunnen. En er zullen nog wel meer maatregelen komen, die anderen treffen.
Dus, lieve boeren, jullie zijn niet de staatsvijand, maar toevallig de eerste in de rij. We snappen jullie verdriet, huil maar even uit in de armen van mevrouw Schouten, en dan weer als een grote jongen jullie traantjes drogen en gewoon weer aan het werk gaan. Maar nu met wat minder fosfaat, nitraat , insectendodende verdelgingsmiddelen en wat al niet meer nodig zou zijn.
schoenmakers 1 30 Oktober 2019
bolle boer is geen boer, hij zou wel willen, maar een ingehuurde activist
Abonnee
Carine 30 Oktober 2019
Beste Bolle Boer, wij, boeren, zijn ook gewone burgers met een kachel in huis, waarom denkt u dat wij door de andere door u genoemde maatregelen niet zullen worden getroffen? U ligt er kennelijk wel wakker van he. Waarom noemt u zich eigenlijk Bolle Boer?
drent 30 Oktober 2019
bolle boer, CO2 wordt door de gewassen opgenomen en omgezet in zuurstof, hoezo zijn wij het probleem?? er is geen andere sector die dat kan
schoenmakers 1 30 Oktober 2019
fout drent, je moet bij de boeren alleen het negatieve vernoemen, zeker niet het positieve meenemen
Abonnee
markt 30 Oktober 2019
best bolle "boer"

De inhoud van jou waardeloze reactie geeft juist precies weer waar het mis gaat

"we" hebben geen probleem maar "jij" en je malle natuurvrienden vinden dat we een groot probleem met de natuur hebben
ik weet niet of je ooit in de natuur komt maar kun je mij even uitleggen wat het grote probleem is wat we met de natuur hebben

verder geeft jou neerbuigend geschreven reactie precies weer waar ik zo'n grote hekel aan heb

de kans dat je een hypocriete de gehele wereld rondvliegende GL/D66 hippie bent welke zo ontzettend overtuigd is van zijn eigen gelijk waardoor er compleet niet mee valt te discussieren lijkt mij dan ook groter dan dat je een boer bent die daadwerkelijk met zijn handen in de natuur werkt
hans 30 Oktober 2019
Zojuist, de bouwwereld op het Malie-veld.

De toezeggingen door de politici waren niet van de lucht, enige vraag was vandaag of morgen weer aan het werk.

En huizenbouwen in de knel, zoals die politici vertellen, dat kan niet volgens "de nederlander" , al die 1-persoons huishoudens met top-hypotheek in een vrijstaande woning.
Dan praat de politiek niet over de km2 leegstaande kantoorruimte die ook zonodig gebouwd moest worden.

Volksmennerij, de burger opzetten tegen de boer. De boer is de reden dat de huizen zo zeldzaam duur zijn.

Trieste vertoning!


Peter 30 Oktober 2019
Wat is eigenlijk de stikstof deposito in China ?
Cagri 31 Oktober 2019
Reactie uit China: hoe, wat, stikstof??? Produceren, produceren, laat de rest maar t milieu redden
Irgac 31 Oktober 2019
Als je zo dom bent als Cagri heb je echt pech.
tot hier en niet verder 31 Oktober 2019
stikstof is goed, daar groeien tenminste bruikbare planten zeer goed van
schoenmakers 1 31 Oktober 2019
Hoe zou het toch kunnen dat ik op gangbaar beboerde percelen veel meer natuur zie als op percelen van de natuurbeheerders, enkel de pitrus wil er nog groeien, hoezo biodiversiteit? Zelfs de beestjes voelen zich er niet meer thuis en moeten na enkele jaren wanbeleid vluchten naar het overgebleven gangbaar landbouwgebied, ook zij gaan kapot aan het wanbeleid
bblogic 31 Oktober 2019
Omdat het de natuurbeheerders niet gaat om goed groeiende bomen en planten maar om het instant houden van een schraal landschap wat ooit ontstaan is door roofbouw. Deze roofbouw was destijds, voor de uitvinding van kunstmest, nodig voor de bemesting ( oh ironie : vooral STIKSTOF ) van de velden. Dit kunstmatig verschraalde landschap trekt uiteraard planten aan die zich daar thuis voelen. Doe je niets dan worden deze gronden vanzelf rijker ( vogelmest, afstervend groen etc.. ) en krijg je gewoon weer eiken en beuken. Met natuur heeft dit beleid niets van doen. Het is meer parkbeheer.
bblogic 31 Oktober 2019
Een betere naam voor "natura 2000 gebied" zou dan ook "parka 2000 gebied" zijn.
Abonnee
pruikenmaker 1 November 2019
Dat LTO geen stroom krijgt is niks mis mee, Karin.
Arnaud 2 November 2019
Goed verwoord bblogic
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden