Shutterstock

Nieuws Boerenprotest

CDA denkt richting D66: krimp landbouwsector

7 November 2019 - Redactie Boerenbusiness - 83 reacties

Het CDA denkt na over een koerswijziging voor de Nederlandse land- en tuinbouw. Volgens het wetenschappelijk instituut van de politieke partij moet de boer af van de bulkproductie, meer geld kunnen verdienen aan kwaliteitsproducten en dichter bij de burger komen te staan.

'De waarden duurzaamheid en dierenwelzijn en het inkomen van de boeren moeten belangrijker zijn dan de ambitie om de tweede voedselexporteur van de wereld te willen blijven', zo staat in het rapport 'Zij aan zij', een toekomstperspectief voor Nederland in 2030. Dit rapport dient als discussiestuk op het CDA-partijcongres komende zaterdag. 

De CDA-commissie die het rapport heeft samengesteld oordeelt dat 'we boeren meer als deel van onze leefomgeving moeten zien.' De commissie ziet de Nederlandse boer in de toekomst kwaliteitsproducten produceren voor de vrije wereldmarkt en de lokale Nederlandse markt. Lokaal ziet de partij veel heil in een nieuwe coöperatievorm die is gericht op boer-burger samenwerking. 'Hierbij verkoopt de boer rechtreeks aan de burgers en wordt de boerderij een inspirerende leeromgeving voor jonge generaties.' Het CDA heeft hier waarschijnlijk gekeken naar het concept Herenboeren.

Boer en burger verbinden
Volgens de partij komen de burgers zo weer in contact met hun voedselbron: de boeren. 'De voordelen zijn legio: eerlijk voedsel uit de eigen regio, meer biodiversiteit, minder ongewenste schaalvergroting en minder voedselverspilling in een lange voedselketen.' Het CDA verwacht dat deze aanpak boeren en burgers met elkaar verbindt is de aanpak van volgens haar urgente vraagstukken: klimaat, voedsel en landbouw.

Het plan van het CDA in de praktijk invoeren, betekent dat heel de Nederlandse voedselketen moet worden opgeschud. Dat erkent Leonard Geluk, de voorzitter van de CDA-commissie, ook in het AD. "De focus in de landbouw heeft heel lang gelegen bij de export, schaalvergroting en winstmaximalisatie voor tussenschakels zoals supermarkten. Maar als dat ten koste gaat van het inkomen van boeren en de ecologie, dan moet er wat veranderen.”

Geen agrarische invloed
Het uitvoeren van het plan betekent ook ontegenzeggelijk een krimp van de Nederlandse veestapel en de landbouw. De CDA-commissie, waar overigens geen enkele agrarische vertegenwoordiger in zit, brandt zich niet aan zulke uitspraken. Maar de argumentatie van: kiezen voor kwaliteit, produceren voor de lokale markt, niet meer de tweede wereldexporteur willen zijn, ongewenste schaalvergroting tegengaan en natuur en landbouw in balans brengen, klinken D66-Kamerlid Tjeerd de Groot ongetwijfeld als muziek in de oren.

Achter het D66-standpunt om de veestapel te halveren, schuilt ook een dergelijke visie op de Nederlandse landbouw. 'Meer verdienen met minder', noemt De Groot het regelmatig. De onderbouwing hiervan, hoe de Nederlandse boer werkelijk een hoger inkomen kan verdienen in Nederland als onderdeel van een wereldmarkt, ontbreekt vooralsnog bij zowel het CDA als D66.

Huidige landbouw niet houdbaar
De huidige structuur van de Nederlandse agrarische keten is volgens het CDA niet langer houdbaar, zo schrijft de commissie in het rapport. 'Dierenwelzijn, leefmilieu, diergezondheid en natuur moeten in balans worden gebracht met de economische verdienmotieven. Om die balans te bereiken, is een complex regelgeving-systeem opgetuigd, dat nauwelijks uitvoerbaar is voor de boeren en zeker niet meer te handhaven is. Veel boeren ervaren deze regeldruk als bron van rechtsonzekerheid en voelen zich daardoor steeds minder verantwoordelijk voor hun eigen handelen.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
83 reacties
Abonnee
betweter 7 November 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10884584/cda-denkt-richting-d66-krimp-landbouwsector]CDA denkt richting D66: krimp landbouwsector[/url]
einde partij
Ook belg 7 November 2019
Och ja laat maar plofkippen komen van Brazilië.... Wat gaat consument kiezen... Jep het goedkoopste... Brood zo goedkoop mogelijk en spelen zo duur mogelijk politiek heeft het zelf in de hand gewerkt... Mijn buurman gaat liever 5x met vliegtuig op reis dan een goed bordje kwaliteitsvol voedsel dat is te duur... Stelletje idioten die politiekers
Bob 7 November 2019
Volgende kabinet geen CDA
jonge boer 7 November 2019
Hoe kan je nou zeggen dat Nederland meer kwaliteitsproducten moet maken. Terwijl de Nederlandse landbouw een synoniem is voor kwaliteit.
Ik wil mijn stem kunnen wijzigen want hier heb ik niet voor gekozen.
markt 7 November 2019
oke dus schaalgrootte is volgens deze geleerden bepalend voor kwaliteit

ik weet niet wat voor virus er in den haag rondwaart maar het wordt echt steeds gekker
markt 7 November 2019
oke dus schaalgrootte is volgens deze geleerden bepalend voor kwaliteit

ik weet niet wat voor virus er in den haag rondwaart maar het wordt echt steeds gekker
boertje bartje 7 November 2019
einde cda
arie 7 November 2019
Wij exporteren geen goedkope bulkproducten,het is precies andersom, we importeren ze.
Wat ons boven het hoofd hangt,gaat om stemmen,niet meer om de waarheid! In onze sector zijn direct en indirect ongeveer 500.000 mensen werkzaam,maar dat zien we dan wel weer.Wie dan leeft wie dam zorgt.
boertje bartje 7 November 2019
Al de protesten hebben dus niks geholpen ze gaan gewoon hun eigen gang
kikker 7 November 2019
ik heb G.. op deze partij gestemd dan maar voor Geert volgende keer?
petatje 7 November 2019
CDA ook verworden tot partij van grijze muizen die graag regentje spelen en het vingertje opsteken!
Weinig gezond boerenverstand meer aanwezig in de partij. Nu wat de nieuwe partij nalullen over boer burger verbjnding! Nou de stemmen uit de sector, 1/2 miljoen, zijn ze vast kwijt. Succes regentjes kijk maar wie die ene zetel in de kamer mag invullen.
kikker 7 November 2019
mischien een leuk idee om alles te onteigenen en er allemaal staatsbedrijven van te maken, of net als in Oeganda terug geven/afpakken en aan de burgers geven! alles kan met het CDA, ps ik weet nu ook waar die C voor staat Communisme in plaats van Christelijk
boertje 7 November 2019
Heb vanmorgen mijn lidmaatschap al opgezegd
ps 7 November 2019
Verwachte Krimp CDA D66 !!!!!!!
Kjol 7 November 2019
CDA gaat over lijken om maar meer op het pluche te komen.
Boeren zetten ze bij het grof vuil voor hun eigen gewin.
Abonnee
Frank 7 November 2019
Einde CDA! Heel vlug verkiezingen en FVD gaat de grootste maken!
Iedereen kan zo maar roepen wat ze denken hier komen ze nog van terug!
Mart 7 November 2019
Ook mijn lidmaatschap van CDA opgezegd.
Begin sterk te twijfelen aan de kennis binnen het CDA; Jacco Geurt en Maurits von Martels is dit ook jullie mening?
Op deze manier redeneren kan alleen maar als een Nexit zou plaats vinden; is CDA voor een Nexit?
Door de diverse handelsverdragen tussen de EU en daarbuiten blijft de Nederlands markt gewoon open voor buitenlandse BULK-producten indien geen Nexit zal plaatsvinden. Hierdoor zal het moeilijk worden om voor onze KWALITEITS-produkten een eerlijke prijs te krijgen. Laat staan dat we nog een boterham kunnen verdienen als de veestapel moet krimpen.
m. hellema 7 November 2019
Twee vragen en een opmerking:
- Hoe denken de boeren hierover die zelf dit pad al hebben ingeslagen?
- Het is toch prima om de (m.i. kwalijke) rol van supermarktketens kritisch te bekijken?
- Ook zorg en onderwijs storen zich aan telkens weer nieuwe regels en koerswijzigingen vanuit de politiek. Maar nu bespeur ik de behoefte om eindelijk eens na te denken over de lange termijn: hoe we met minder milieuschade onze voedselvoorziening willen regelen.
Hermr 7 November 2019
In den Haag is het een clen die het op enkele rechtse partijen na allemaal met elkaar optrekken straks met verkiezingen beloven ze weer van alles een woord crimineel.
Abonnee
Hendrik 7 November 2019
Het zit hem in het systeem en de burger/consument perceptie wat het CDA ook vergeet. De burger wil groene boeren, maar koopt als consument goedkope kippenpootjes uit het buitenland vol water en medicijnen. Zolang je de grenzen openhoud voor goedkope buitenlandse rotzooi, gaan consumenten niet betalen voor Nederlands kwaliteitsproduct. En krijg je weer gezeik dat voedsel te duur wordt en dat mensen niet meer naar Australië op vakantie kunnen. Ik wens het CDA veel succes met marge bij supermarkten weghalen en deze naar de boer toe te schuiven.
Eddy 7 November 2019
Tijd voor een nieuwe politieke partij
henk 7 November 2019
Dit aat de superartbranch NOOIT gebeuren. Droom maar lekker verder
Harm Migchels 7 November 2019
Ben nog altijd boer. Heb 57 jaar CHU/ CDA gestemd. Dat houdt nu dus op!!!
Steven 7 November 2019
Kringloop landbouw en duurdere kwaliteitsproducten laten zich niet betalen wanneer we het enige land zijn. De retailers gaan altijd voor de hoogste marges en het goedkopre buitenland is dichtbij.... Kan alleen wanneer er compensatie komt vanuit de eigen overheid..... Tot nu toe moesten we alle kenmelijk nutteloze vernieuwende investeringen zelf dragen dus ik verwacht uit die hoek niets....
kikker 7 November 2019
straks verkopen ze hun ziel nog aan de duivel!
schoenmakers 1 7 November 2019
duidelijk, ook het cda wil het kind met het badwater weggooien, wat een stelletje sukkels
Ton Westgeest 7 November 2019
'De waarden duurzaamheid en dierenwelzijn en het inkomen van de boeren moeten belangrijker zegt het CDA.....

Daarom laten we liever 50000 ton kippenvlees extra de EU binnen komen uit de Oekraïne zonder verstikkende regels....
Daarom laten we liever hormonen/antibiotica vlees uit Zuid America komen, zonder verstikkende regels....
Daarom trappen we de nertsen-houders het land uit....

Goed bezig CDA... Ik was gisteren bij het staten debat in Den Haag, wat een onkunde, wat een diep trieste vertoning daar!!

Het was CDA, VVD, D66, CU, Groen links en de andere linkse kliek, tegen Forum voor Democratie en PVV die nog wel het lef hadden om een motie in te dienen voor de boeren.

Ik weet niet wat er achter zit, meer dan ik kan bevatten waarschijnlijk, maar ga zo door politiek!!!

antje 7 November 2019
Wat spijtig, m'n hele leven lang CDA gestemd, OVER. Schande een commissie zonder vertegenwoordiger uit landbouw, eerste fout, dan de uitkomst. We moeten gaan voor kwaliteit, beste mensen de kwaliteit is nergens zo hoog als hier in Nederland, het buitenland wil graag Nederlandse producten.
jos 7 November 2019
einde cda

jpkievit 7 November 2019
De consument koopt alleen maar de kiloknallers van supermarkt gevolg om de kostprijs terug te verdienen steeds grotere fruitteelt bedrijf de boeren demonstratie staan pas aan het begin zie denktank cda
Bert 7 November 2019
Ik geloof dat 1% van alle varkens in Nederland biologisch is,en als je nagaat dat daarvan nog een groot gedeelte wordt geëxporteerd naar Duitsland omdat daarvoor hier geen markt is! dan moet je snel ophouden met het verkondigen van zulke domme verhalen.
kikker 7 November 2019
CDA: Communistisch Duivels Addergebroed
Bart 7 November 2019
Waarom hoor ik D33 en nu dus ook CDA nooit uitleggen aan de achterban dat een gevolg van deze plannen is dat we weer terug gaan naar 20% van het besteedbaar inkomen spenderen aan voedsel i.p.v de huidige 10%? is dit besef er simpelweg niet of zou het zijn omdat dan de overige kiezers ook weg lopen...?

In plaats van reduceren van de veestapel zouden ze moeten pleiten voor hogere prijzen en geen import van producten die geproduceerd zijn met minder dan gelijkwaardige eisen. Als dit gerealiseerd is gaan we praten over reductie. Dit lijkt me de enige goede volgorde maar zal waarschijnlijk niet in de chronologie van de politieke agenda passen.
wim v/d molen 7 November 2019
Nou Fam Holtrop waar blijft jullie reactie van jullie cda
Henri 7 November 2019
zojuist lidmaatschap CDA opgezegd, wie volgt?
Ark 7 November 2019
Altijd CDA gestemd dit slaat alles eigen achterban naar de kloten helpen !!!!!!!!!!!!!!
Carine 7 November 2019
Heerlijk zo een commissie van een wetenschappelijk (!) instituut die met een open vizier en niet gehinderd door enige kennis naar een probleem kijkt! Schiet lekker op.

CDA wil van winst naar waarde, wij zouden liever van waarde naar winst gaan.

We telen nu al eerlijke kwaliteitsproducten, waar doet de commissie zijn boodschappen?

peter34 7 November 2019
VVD zal al die spijtoptanten wel toejuichen. Maar pas op met de VVD weet je waar het grote geld naar toe gaat.... de aandeelhouders, bijvoorbeeld van AH en andere bedrijven die zoet gehouden moeten worden. Kijk uit voor die linkmichels. Dat zie je bij de afgelopen kabinetten Rutte. Steeds meer regels, terwijl het tegengestelde beloofd werd. Maar waar dan heen? Want de PVV en FvD doen allerlei beloftes die niet waar gemaakt kunnen worden zonder a. absolute meerderheid en het NL lidmaatschap van de EU overeind blijft. Al die verdragen, die ons het leven moeilijk maken kunnen PVV of FvD niet even van tafel vegen.
Carine 7 November 2019
Hilarisch de reactie van Bart om 14.36 uur! D33, heb me ziek gelachen! Halvering van hun cijfers, geweldig, laten we die er vooral in houden!
kikker 7 November 2019
Maar waar dan heen? Wat denk je van Australië of Canada?
Aike Maarsingh 7 November 2019
Levenslang op chu- CDA gestemd. Erg geschrokken van het bericht.
CDA moet een partij zijn voor iedereen behalve voor extremisten ,
klimaatdrammers ,dierenactivisten , stikstofactivisten, pvas activisten
etc. EN gewoon doen en stelling nemen tegen deze groepen.
EN DE BOEREN NIET UIT DE PARTIJ STUREN!!!!!!!
OF IS HET CDA OOK HET PAADJE KWIJT???????
ZATERDAG ALLEMAAL NAAR HET CONGRES.............
hosternokke 7 November 2019
CDA stelletje huichelaars direct lidmaatschap opgezegd ook deze club moet onder curatele, tijd voor een psychiatrische inrichting !
Ton Westgeest 7 November 2019
peter34 Je wilt nu VVD stemmen.....

Ik zal het nog een keer vertellen .....

Het werkt zo!!! Eens in de vier jaar kun je aangeven dat de regerings- partijen het goed doen of niet!! Daarom vragen ze om te stemmen.

Als je niet stemt dat kan natuurlijk ook maar, dan geef je niet aan of ze het goed of niet goed gedaan hebben.....

Alleen als je gaat stemmen op de tegenpartij, het maakt niet uit wie, alleen dan worden ze op zijn minst zenuwachtig, en als iedereen dat gaat doen, alleen dan gaan ze hun koers wijzigen.

Dus doe je niets, heb je eraan meegewerkt dat dit arrogante zooitje zo door gaat!!!!

Ik weet voor mijzelf dat ik er niet aan meegewerkt heb, vanaf Pim stem ik al tegen, dat is voor mijzelf wel een goed gevoel. Maar veel haalt het niet uit als alle naievelingen gewoon coalities blijven steunen!!!
schoenmakers 1 7 November 2019
en dan zijn er ook nog van die imbecielen die stellen dat je alleen op de regeringspartijen moet stemmen, anders gaat je stem verloren
Bart 7 November 2019
@ Ton,

Ik vraag me sterk af of je zelf wel snapt hoe het werkt. Als iedereen tegen gaat stemmen gaan ze misschien de koers wel wijzigen maar heb je er niks aan omdat ze niet zullen regeren!

Daarnaast... Een Coalitie steun je niet, die wordt gevormd NADAT je je stem hebt uitgebracht. Om in jouw termen te blijven, het meerderdeel zal altijd "naief" zijn omdat bij het vormen van een coalitie nu eenmaal aangestuurd wordt op een meerderheid.

Hoe meer we tegen gaan stemmen hoe meer links hier van zal profiteren, verdeel en heers! Ik ben ervan overtuigd dat de linkse invloeden binnen het kabinet ervoor zorgen dat er nogal afwijkende standpunten en uitspraken worden gedaan. Wij moeten er dus voor zorgen dat dit bij een volgend kabinet niet meer kan gebeuren en aansturen op een coalitie van VVD, CDA (als ze weer normaal gaan doen) en FvD.
range 7 November 2019
In basis is dit een gedachte om nader uit te rollen . Echter in combinatie met stopzetten CETA MERCOSUR en OEKRAINE handelsverdragen of in wording ! Consument wordt ook verplicht 75 % product van Nederlandse bodem te kopen in de supermarkten .ook al is dit duurder.
Pieter 7 November 2019
We hebben als boeren al twee droge zomers voor de kiezen gehad ook financieel. Ben dan ook maar notenbomen gaan planten zodat als over 20 jaar de honger tochten over de EU komen mensen iets hebben te eten.

Moet even aan het verhaal van een koning van Israël denken die depri op bed ligt want zijn buurman die met veel aandacht blijkbaar een klein paradijs had met zijn groene vingers net als veel boeren met veel liefde koeien domesticeren.

Dan weet iedereen het einde van dit verhaal dat je niet ongestraft als makelaar Rutte een verwent kind als natuur organisatie met de van GroenLinks kan bemiddelen. Heeft CDA nog iets met zijn wortels.
Cor 7 November 2019
Rond 1934 crisis tijd premier colijn lid van een christelijke partij, zijn vrouw heeft toen op de radio uitgelegd hoe je van vis koppen nog een voortreffelijke soep kon maken wie zou die vis ruggetjes hebben genuttigd, de gulden moest hard blijven,
Zo werkt het ,het is de economie die ons de nek omdraaid,en eens loopt die vast, wij hier in Nederland meer gaan betalen voor ons stukje vlees ,maar wat geexporteerd dan
jan veltkamp 7 November 2019
In de auto industrie gaan opnieuw 2 toch wel redelijk grote bedrijven samen om meer mogelijkheden te scheppen het hoofd boven water te houden. Of moet ik vragen naar voorbeelden waar schaal verkleining voordeel heeft opgeleverd. Zeker niet bij alles wat met de overheid te maken heeft. Ziekhuizen fuseren. Universiteiten groeien en mbo scholen moeten fuseren. Energie sector doet aan fuseren. En als we het over klein hebben: vorige week is een handelsbedrijf in Bio voedsel failliet gegaan. Waar komt dat denkbeeld vandaan dat kleine boeren het wel redden? Iedereeen die het denkt te weten graag reageren wan tik heb zelfs geen flauw idee.
Joop 7 November 2019
Ze denken dat we rommel exporteren,
en dat we rommel op ons bord hebben.
Dat we slecht dierwelzijn hebben
en dat we slecht voor het milieu zijn.

Als je weet dat we bij al deze punten juist super goed scoren en een hele efficiënte agrarische sector hebben is dit niet te behappen.
nee, ze hebben geen idee dat wij als Nederlandse boeren super kwaliteit voor een heel zacht prijsje kunnen produceren.

Maar een hele logische stap is als we kringlooplandbouw gaan toepassen we ook per direct uit de eu moeten stappen. Want de eu was toch zo goed voor de Nederlandse handel? Als we niks meer hebben om te verhandelen kunnen we beter dat geldverslindende orgaan (eu genaamd) ook wel missen!

Met feiten zullen de boeren stand houden.
Met leugens ontstaat er opstand en door opstand kan een revolutie in gang worden gezet.
Zolang je je steentje maar bijdraagd aan de staatskas. En vooorall je mond houden, demonstreren mag maar met je rug tegen de muur.

Co2 = neutraal is de agrarische sector.
Stikstof = nh3 is zwaar en daalt vooral tot wel 90% op eigen grond, akkers binden zelfs ook stikstof die niet door de boer wordt geproduceerd. Nox is veel schadelijker!!!
Biodiversiteit = de boer is de laatste die wil dat dat verloren gaat. Maar overheden kunnen beginnen met het goede voorbeeld geven! Bijvoorbeeld het malieveld inrichten als bloementuin. Maar ook nutteloze wegbermen daarvoor gebruiken. Niet net voordat de klavers in bloei komen gaan maaien!
Waterverbruik = zolang we jaarlijks miljoenen liters zoet water de zee in moeten pompen denk ik dat we ons daar maar niet druk om moeten maken.
Ton Westgeest 7 November 2019
Ben het niet met je eens Bart. Ik heb veel kennissen die stemmen VVD en CDA, misschien niet zo gek hier in Wassenaar, maar als deze partijen weer aan de macht zijn hoor je ze het hele tijd steeds weer klagen.

Dan is mijn reactie moet je ze weg stemmen:, "ja maar mijn ouders stemden altijd al VVD of CDA". Ja dan moet je ook niet zeuren....

Met coalitie bedoel ik natuurlijk de zittende partijen, maar dat snapte je natuurlijk wel....maar ff zeiken is leuk.

En dan, dat links hiervan gaat profiteren.... als er maar genoeg mensen op rechts stemmen gaat dat vanzelf wel over. En als Forum of Wilders maar genoeg stemmen krijgt MOETEN ze wel meeregeren.

Het volk wat er nu zit is zo arrogant dat ze de democratie aan hun laars lappen.

Gisteren was ik de hele dag bij het staten debat in Den Haag over stikstof. Er waren wel tien insprekers, collega's overal vandaan, sommigen waren zeer emotioneel. Als je ziet hoe er dan mee omgesprongen wordt zakt echt je broek af....

Er waren maar twee partijen die voor ons opkwamen....Forum en PVV en alleen daarom krijgen ze zeker mijn stem!!

Doe vooral wat je doen moet met stemmen maar, dan ook niet klagen. We weten nu dat als deze coalitie partijen door kunnen gaan, dat het dan voor de landbouw een gelopen race is......

Kijk alleen maar naar het pact, wat Rutte gesloten heeft met Jesse, dat Groen Links alles met de VVD mee stemt als de helft van de boeren maar opgeruimd wordt ......

En je bent toch niet zo naïef dat Rutte dat met een lachend gezicht niet uitvoert!!!!!!!!!!!!!
zomer 7 November 2019
Het is niet te geloven. Goedkope rommel komt ons land binnen en dat wordt al niet eens gecontroleerd op verboden stoffen, over dierwelzijn zullen we het maar niet hebben, en dan moeten wij inkrimpen!! BELACHELIJK. Ik hoop dat Caroline vd Plas klaar staat als er weer gestemd moet worden
tem 7 November 2019
ik hoop dat het kabinet ploft voor dat er n regels komen.
Big Willem 7 November 2019
CDA is al lange tijd niet houdbaar meer
Jan hak 7 November 2019
CDA nog verder weg van haar fundament.
Losgezongen van elke realiteits zin op naar een verdere dwaalreligie “klimaat” als offerblok.
Politici zijn REDELOOS, boeren & burgers RADELOOS en straks ons land REDDELOOS.
Wie zijn geschiedenis en bestaansgrond niet (meer) kent is gedoemd tot verdwijnen.
Waarvan Steenkamp-Acte.
Klaas 7 November 2019
Ik zou graag de opstellers van het rapport met naam en toenaam willen zien en dan hoop ik dat ze allemaal geroyeerd worden als lid van het CDA
DIt zou een voorstel kunnen zijn a.s zaterdag
jpkievit 8 November 2019
Als er ieder dag 5boeren geen opvolger vindt weet het cda precies waar hun slachtoffers zitten er maar een oplossing sgp christenunie en cda een christelijk klantenbestand gaan oprichten over 25jaar 1zetel
knuppelman 8 November 2019
Ik hoop dat er zeer binnenkort een diepere recessie komt dan in 1929/1939 een algemene reset van heel dit geschifte land. Laat de burgers maar met handkarren om voedsel komen bedelen en dan bepalen wij boeren wel aan de hand van hun politieke voorkeur of ze iets te vreten krijgen of niet.
Ton Westgeest 8 November 2019
jan veltkamp,
Waar komt dat denkbeeld vandaan dat kleine boeren het wel redden?

Een tegen vraag: Waar komt dat denkbeeld vandaan dat grote het wel redden?
Alles wat groot is wordt steeds minder flexibel, kijk naar grote gemeenten, kijk naar Europa met 28 en straks 35 staten, bij grote boeren werkt dat natuurlijk ook zo, nog meer afhankelijker van de markt, van personeel en van de bank.

Te groot werkt ook niet meer, dat is het gevaar met een groei economie. Logge lichamen, je ziet het overal vergt op de eerste plaats heel veel kennis en kunde. De leiding die het heeft laten groeien red het meest nog wel....maar dan komt er een tijd dat ze gaan cashen en dan begint meestal de ellende!

Daarom kun je wel groeien maar doelbewust en altijd met in je achterhoofd, wat wil ik? wil ik dat de bank de baas wordt? en wil ik het wel zo groot laten worden, zodat mijn opvolger er geen raad mee weet?
Niet voor niets het spreekwoord:
'De eerste generatie bouwt het bedrijf op, de tweede generatie verdient fortuinen en de derde geeft alles uit…' gaat dus niet meer ...
Frans 8 November 2019
Klein of groot maakt niet uit, maar een boer als fulltime ondernemer moet bij goede resultaten minimaal een ton winst per jaar draaien. Zo dit jaar de kleine varkenshouder een ton winst draait en de grote een miljoen euro, dat zou normaal moeten zijn. Ik ben wel voor verandering. Als akkerbouwer of melkveehouder sabbelen voor minimum uurloon is niet meer van deze tijd.
Schuddebeurs 8 November 2019
Eerst maar een tijdje de gehele landbouwproductie exporteren! Blijkbaar schatten onze exportmarkten de producten wel op waarde.
Theo 8 November 2019
Hoe spijtig is dit. Mijn hele leven CDA gestemd. Maat nu zijn ze wel heel ver van het padje. Hoe mooi het ook klinkt het gaat neer komen op kapot maken van de sector. Ipv zich te beraden of het huidig natuurbeleid stand kan houden wordt gekozen voor afbraak van de economie. Heel jammer dit. Zal een andere partij moeten kiezen.
Jan Jansen 8 November 2019
Zeg allen het lidmaatschap op van de CDA ik heb dit al gedaan, geen leden is geen geld, geen geld is geen macht, geen macht is weg partij
agripower 8 November 2019
ik heb de pzc krant ook al opgezegd ...en hem ff uitgelegd .dat hij maar eens in zijn krant moest schrijven .elke week waar en in welk land er constant honger is.... DIE BEGREEP IN 1 KEER WAAROM ER BOEREN NODIG ZIJN IN EEN LAND ......
vanplateringen 8 November 2019
Zo, dus na al die jaren zijn jullie eindelijk wakker! Erg laat. Dus ook jullie eigen schuld dat dit land zo naar de klote wordt geholpen. Ik stem al sinds Pim rechts en die gaan straks de tent runnen, slechter dan nu kan niet.
Anja 8 November 2019
@ Boertje Bartje. U schrijft de demonstraties hebben niets geholpen. Ze gaan gewoon hun gang. Vind ik erg om te lezen dit. Ik hoop van harte dat onze boeren toch voor zichzelf en het land opkomen.
Mercatus 9 November 2019
kikker schreef:
CDA: Communistisch Duivels Addergebroed
De land hervormingen gaan nu nog met compensatie. Deze collectivisatie gaat later als het geld op raakt ( met dit beleid gaat dat hard) zonder compensatie of zelfs met executies! Voorbeelden uit het verleden genoeg, Zuid Afrika, Zimbabwe, Oost Europa, Sovjet- unie, China. Nu Nederland?
Kees 9 November 2019
Als je dit het christelijke geluid van het nieuwe cda noemt zet ik daar zeer grote vraagtekens bij.
Joost 9 November 2019
In 1990 en 91 reden we al voorop in de trekkeracties in Den Haag met de leus Christelijke Doodsteek voor de Akkerbouw.
We wisten toen al dat de veehouderij decennia later pas tot het inzicht zou komen dat het CDA inderdaad duivelsgebroed is.
Ik prijs de dag dan ook dat dit eindelijk gebeurt, hallelujah.
Nu kan eindelijk de Grote Afbraak van onze samenleving beginnen.
Goedschiks zal niet meer gaan, dan maar kwaadschiks.
Eerst en vooral de politici op het offerblok, dan de ambtenarij. Eigenlijk de hele Randstad, op een enkele verlichte ziel na.
Opruimen dat zootje en opnieuw beginnen.
Ton Westgeest 9 November 2019
Ik waarschuw hier al jaren voor met deze politiek.......Anarchie!
In het begin werd ik weggelachen, nu wordt het lachen rap minder.

Kledingwinkels worden geplunderd, groeperingen vallen elkaar aan, kabeltjes worden doorgeknipt, alles protesteert, ambtenaren bepalen alles, in de politiek liegt iedereen alles aan elkaar, alleen al bij de VVD hebben er door corruptie en liegen al acht personen het veld moeten ruimen. En het gaat maar door....

WUR, WOCD, RIVM, etc. met gemanipuleerde onderzoeken wordt de bevolking op het verkeerde been gezet en opgezet tegen elkaar. Bij de agrarische sector wordt met behulp van de linkse media, en valse cijfers alles en iedereen tegen elkaar opgehitst.

Er worden twee hele verschillende stikstoffen met elkaar vergeleken en uitgeruild, die helemaal niets met elkaar te maken hebben. We vernietigen een hele sector......

En de politiek?? Die blijven geld over de balk smijten voor allemaal leuke en linkse hobby's!!! Wel geld voor extra vliegtuigen, geen geld voor onderwijs! Wel geld voor nieuwe natuurgebiedjes, geen geld voor gezondheid.....Hoelang gaat dit goed??

Minderheids-/ activistengroeperingen hebben de macht. Ze komen zomaar op jouw terrein, in jouw stal en op jouw eigendom. Gestraft wordt er nauwelijks.....

Dat er zoveel burgers achter de boeren staan, is niet omdat ze de boeren zo aardig vinden. Nee het gros van de Nederlanders voelt zich ook gepakt door de overheid en voorgelogen!!

Het lijkt door geen visie bij de overheid en totaal geen beleid, laat staan handhaven, het eind zoek is! Dus zorg maar dat je een honkbalknuppel naast je bed hebt staan......

Het wordt ieder voor zich en God voor ons allen!!!
tineke 9 November 2019
Weg met CDA op naar een boerenparty
Frosty 9 November 2019
CDA: "christielijk" ( hmm) dom en achterbaks.

wat ook kan

chaotische van denktank achterbaksen.

in vlaanderen hebben (hadden) we ook zo'n partij

CD en V: christelijke( hmm) domste vlamingen
Fries 9 November 2019
Voor de zoveelste keer: Nederland als klein landje, 2e exporteur van agrarische produkten is onhoudbaar.
Abonnee
Roy 9 November 2019
@Fries de grootste onzin die bestaat. Nederland verdient zijn geld met re-export en export. Mensen die zo als jou praten willen dat Nederland verarmt. We leveren kwaliteitsproducten en dierenwelzijn staat hier bovenaan. Wat wil je nog meer??
schoenmakers 1 9 November 2019
Fries denkt, als ik iets maar vaak genoeg herhaal, ga ik er zelf misschien in geloven, maar de meeste Friesen hebben meer verstand als jij
W Bemelmans 11 November 2019
Wat heeft al het rijden met de trekker tot nu toe opgeleverd ?
In Den Haag horen ze je aan knikken en geven je gelijk. als je
maar weer netjes naar huis gaat. je ziet wat ze allemaal uitvreten
VVD alleen al 8 van die zakken vullers weg gestuurd en zo zijn ze
allemaal alleen met verkiezingen beloven ze gouden bergen.
Rutte die spant de kroon dat is de grootste bedrieger daar moeten
we nog veel geld van krijgen ,maar hij vertrekt met de volgende
verkiezingen lachend naar Brussel ,en hier kunnen we stikken.
en maar heulen met die linkse gladjanissen.
zomer 12 November 2019
Kijk allemaal eens op de site van BoerBurgerBeweging.
Een goed alternatief voor het CDA!!!
Joep 14 November 2019
De toon van de bijdragen is weinig constructief en verraadt een behoorlijk gebrek aan realiteitszin. Het doet denken aan een wedstrijdje verplassen in onhebbelijkheid.
Tenzij een Nexit zit NL vast aan allerlei verdragen met de EU. Die kunnen niet zomaar overboord worden gezet.
Ik ben behoorlijk anti-EU, maar de meederheid van de bevolking blijkbaar niet, dus blijven al die regels gelden. De PAS normen en maatregelen hebben we zelf niet bedacht, dat waren de mensen in Brussel die over ons regeren. Het zijn anonieme ambtenaren zonder voeling met de situatie in NL/gewone mensen, die daar voor eigen carriere en gewin zitten. Zo werkt de realiteit.
Daarom bestaat er dus een Brexit en ik wens de Britten daar veel geluk en voorspoed mee.
(Pim) FvD en PVV maken niets klaar tenzij deze op zichzelf een meederheid krijgen. En daarvoor is het verfoeilijke linkse blok te groot.
schoenmakers 1 14 November 2019
Ik heb niks tegen op de eu, de eu vraagt niet om zoveel onzin als Nederland bedenkt, ik zou voorstander zijn om in Nederland de gemeentes, provincie, waterschap en overheid op te doeken, zou best veel geld schelen, en ze doen toch enkel allemaal een schepje erop wat van Brussel moet, dus opdoeken die handel, is goedkoper en makkelijker
Ton Westgeest 14 November 2019
De toon van de bijdragen is weinig constructief

Joep ik heb je bijdrage twee keer gelezen en, of het moet aan mij liggen, ik kan hier ook niets constructiefs in ontdekken. Alleen een opsomming van wat er boven staat.
Wat is dan je oplossing???? Zodat we verder kunnen.

RIVM: alle boeren weg, dan is er nog een stikstofprobleem!
Van 130 km naar 100 km per uur is 0,2 % van het probleem.
Dus hier lossen we het niet mee op.

1) Met andere cijfers werken en een ander rekenmodel.
2) Natuur een andere status geven. De status van park, wat het eigenlijk ook is.....

Ik zie maar twee opties, maar ben vreselijk nieuwsgierig naar wat anderen nog voor oplossingen zien....

Abonnee
Ivo 14 November 2019
Even dit: Toen Brussel de richtingen uitzette voor Natura 2000 gebieden was de Nederlandse overheid er als de kippen bij en heeft maar liefst 162 natura 2000 gebieden aangedragen. Hier alleen al blijkt natuurlijk hoe hersenloos en onkundig die lui zijn. Maar tot overmaat van ramp hebben ze dan ook de voorwaarden; die door Brussel gesteld waren op eigen houtje nog opgehoogd ( natuurlijk gestuurd door links groen). Dat het nu zo een enorme puinhoop geworden is in ons kleine landje is natuurlijk 200% de schuld van VVD en CDA . Dit waren uiteindelijk de partijen welke beter hadden moeten weten ; het zijn partijen welke geen kleur bekennen en volledig met links meegaan. Hopelijk krijgen ze niet meer de kans om nog meer kapot te maken. Volgens mij gaat het kabinet het einde van de rit niet halen (hoop ik ). Laat deze twee dan dus letterlijk links liggen bij de volgende verkiezingen
Jan 15 November 2019
Dit kabinet weg wensen, maar dan straks niet opnieuw zeiken wanneer de coalitie van GroenLinks, SP, PVDA en PVDD er komt te zitten.
Abonnee
Roy 16 November 2019
zo'n kabinet gaat er gelukkig nooit komen. die linkse ideeen maken het hele land nu al kapot. Geld verkwisten kunnen zij nog beter.
Geld dat ondernemers van hun niet mogen verdienen. Alleen geld uitgeven houd nooit lang stand. En als je PVDD stemt heb je weinig met de mens en de medemens op lijkt me.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden