Shutterstock

Nieuws Beregenen

Elektrisch beregenen forse kostenbesparing

5 Februari 2020 - Thomas Doornbos - 7 reacties

De overstap naar elektrisch beregenen levert boeren veel voordelen op. Elektrisch beregenen zorgt voor een forse besparing op het energieverbruik én reduceert de uitstoot van CO2 en stikstof aanzienlijk, met name in combinatie met zonnepanelen. Dit blijkt uit het onderzoek van Wageningen University & Research.

In het onderzoek is gekeken naar de overstap van een traditioneel dieselaangedreven beregeningsinstallatie naar een elektrisch aangedreven installatie. Het onderzoek is uitgevoerd voor 2 regio’s: de Veenkoloniën/Oldambt in Groningen/Drenthe en het zuidoostelijk veehouderijgebied in Oost-Brabant/Noord-Limburg.

Economisch voordeel
Het economische voordeel van elektrisch beregenen zit tussen de €3.200 en de €3.600 per jaar in de Veenkoloniën/Oldambt. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van eigen zonnepanelen loopt het voordeel iets op naar €3.800 tot €4.200 per jaar.

Voor het zuidoostelijke veehouderijgebied ligt de besparing tussen de €1.300 en de €2.200 per jaar. Ook hier loopt het voordeel iets op bij de inzet van eigen zonnepanelen, namelijk naar €1.500 tot €2.400 per jaar.

Bedrijfsspecifiek
Voor het onderzoek is met een gemiddelde bedrijfsgrootte, bedrijfsopzet en beregeningsbehoefte in uren per jaar gerekend. Voor de desbetreffende regio’s is dit verschillend. Voor het gemiddelde aantal beregeningsuren is gebruik gemaakt van gegevens uit 2018. Hierdoor zijn de afgelopen twee jaar (2018, 2019) niet meegenomen in het gemiddelde. Door de droogte van deze jaren zou het gemiddeld aantal beregeningsuren flink stijgen. Waardoor het voordeel van elektrisch beregenen nog voordeliger uitpakt.  

In de Veenkoloniën/Oldambt gaat het om een gemiddeld bedrijf met 85 hectare met gemiddeld 270 beregeningsuren per jaar. Het dieselverbruik is gemiddeld 9,5 liter per uur en het verbruik van de elektrische installatie is 30 kWh per uur. Voor het zuidoostelijke veehouderijgebied is met een gemiddelde van 24 hectare akkerbouw gerekend en 107 beregeningsuren per jaar. Ook hier is uitgegaan van 9,5 liter diesel per uur en de elektrische installatie heeft een verbruik van 30 kWh per uur.

In de berekeningen zijn de kosten voor de aanleg van elektriciteitsaansluitingen rond het bedrijf niet meegenomen. Dit omdat dit zeer bedrijfsspecifiek is. Ook speelt het ruilen en huren van grond een belangrijke rol. Diesel aangedreven pompen zijn niet locatie gebonden en hebben geen vaste standplaats zoals bij elektrisch aangedreven pompen wel het geval is. Deze hebben een aansluiting nodig op een aangelegd elektriciteitsaansluiting. Wat een nadeel is van elektrisch beregenen.

Ecologische voordelen
Naast de economische voordelen heeft elektrisch beregenen ook ecologische voordelen. De CO2-uitstoot wordt namelijk met het gebruik van eigen opgewekte zonne-energie met 95% gereduceerd. Extra voordeel van elektrisch beregenen is dat er geen stikstof bij vrijkomt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Kjol 5 Februari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10885774/elektrisch-beregenen-forse-kostenbesparing]Elektrisch beregenen forse kostenbesparing[/url]
Gebeurt bij pivots al standaard.
Hans Bos 5 Februari 2020
Er kan nog veel meer bespaard worden. Er zijn namelijk gigantisch verschillen in de aanschaf van 6" en of 8" pompen.
Onze cliënten besparen afhankelijk van het type pomp tussen de € 1900 en € 5900
Bos Import (IBO poland/italy)
Abonnee
polderteler 5 Februari 2020
Doe dit al , scheelt een jaarsalaris per seizoen aan diesel
Leo 5 Februari 2020
De beste investering is n cursus nuchter nadenken. Dan leer je het probleem bij de oorzaak aan te pakken, in plaats van symptoombestrijding. Dan zul je zien dat goed met je grond omgaan het meest oplevert; je kunt dan zowel haspel als pomp bij de dealer laten!
hy 6 Februari 2020
lijkt mij voor percelen op afstand niet zo makkelijk.
Jan 12 Februari 2020
Zal men eerst maanpanelen uit moeten vinden zodat je ook ‘s nachts kunt beregenen. Dat bespaart nog het meest vgl met overdag.
Gerrit 12 Februari 2020
Nuchter nadenken:
Beregening: Boven Lelystad gratis kerosineregen over voedsel.
Na 100 km/h in de file weer een topper van onze regering.

https://www.vlieghinder.nl/nieuws/artikel/Lozingen-van-kerosine-vaak-boven-zee

https://schipholwatch.nl/2019/03/13/het-echte-verhaal-over-de-co2-uitstoot-van-de-luchtvaart/

U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden