Shutterstock

Nieuws Onderzoek

Onderzoek voor meer stabiliteit op termijnmarkt

20 Februari 2020 - Jeannet Pennings

Er komt een onderzoek naar nieuwe methodes om grondstoffen- en financiële markten te beschermen tegen fraude. Wageningen University & Research (WUR), de Europese organisatie voor kernonderzoek (CERN) en het Commodity Risk Management Expertise Center (CORMEC) slaan hiervoor de handen ineen.

De drie partijen hebben een overeenkomst getekend om gezamenlijk onderzoek te gaan doen. Eén van de uitgangspunten is meer stabiliteit, en daarmee betere prijzen, op de landbouwtermijnmarkten. De partijen willen nieuwe methodes ontwikkelen die grondstoffen- en financiële markten beschermen tegen malversaties (fraude). Door onregelmatigheden te identificeren moet de integriteit van deze markten verbeterd worden.

Het project krijgt de naam ‘High Energy Physics Tools in Limit Order Book Analysis’ (HighLO) en gaat 3 jaar duren. In totaal wordt een bedrag van €2,9 miljoen geïnvesteerd. De eerste resultaten worden aan het eind van dit jaar verwacht.

Overeenkomsten deeltjesversneller
Initiatiefnemer van het project is Joost Pennings, hoogleraar marktkunde aan de WUR. Tijdens een bezoek aan het Europese onderzoeksinstituut CERN in Zwitserland realiseerde hij zich dat er overeenkomsten zijn tussen de miljarden botsingen in de deeltjesversneller en de flitshandel op de goederentermijnmarkten waarbij meerdere orders per nanoseconde geplaatst worden. Bij de meeste transacties (of deeltjesbotsingen) treden geen afwijkingen op. Gebeurt dat wel, dan kan dit leiden tot nieuwe inzichten.

Het onderzoek maakt gebruik van marktgegevens en -kennis van WUR en CORMEC. CERN brengt op haar beurt expertise in op het gebied van data-analyse en technieken. Gezamenlijk streven de partijen ernaar om marktmanipulatie te identificeren. Daarnaast kan het onderzoek kan leiden tot de ontwikkeling van hulpmiddelen waarmee financiële instabiliteit voorspeld kan worden. Marktpartijen zouden bovendien meer inzicht krijgen in risicomanagement, waardoor kapitaalkosten dalen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox