Hoewel droogstaande koeien bij uitstek de belangrijkste groep dieren op uw bedrijf zijn, krijgt deze groep vaak niet voldoende aandacht. In de droogstandsperiode wordt echter de basis gelegd voor een ongestoorde en hoge melkproductie.
Een juiste voerstrategie helpt u op een eenvoudige manier de aandacht te richten op deze cruciale groep. Voor veel bedrijven is het een uitdaging om een goed, constant en smakelijk droogstandsrantsoen te maken voor een relatief kleine groep koeien. Na het afkalven kunnen er verschillende complicaties optreden. Enkele veel voorkomende problemen zijn een te lage biestproductie, melkziekte, lebmaagverdraaiing, ketose en aan de nageboorte blijven staan. Dit leidt niet alleen tot verlies van de melkproductie, maar het brengt ook ongemak en ongewenste kosten met zich mee.
Droge stof opname
In de droogstand is het belangrijk dat er een voeropname van minimaal 14 kg droge stof wordt bereikt. Naast de voeropname is het essentieel dat het aandeel ketonen na afkalven laag is en er voldoende glucose wordt aangemaakt. Glucose remt namelijk ontstekingen en stimuleert de aanmaak van melk. Dit zorgt voor een goede opstart van de nieuwe lactatie.
Water toevoegen
Vooral in strorijke rantsoenen zorgt het toevoegen van water voor een betere voeropname van het droogstandsrantsoen. Uit onderzoek is gebleken dat de koeien bij het natte droogstandsrantsoen 14,2 kg droge stof opnamen tegen 13,4 kg droge stof in de drogere rantsoenen. Ook hebben koeien in de week na het afkalven een minder snelle zuurgraad daling in de pens. Er is geen verschil in de herkauw activiteiten.
Kant-en-klaar droogstandsrantsoen
Berg Fourage heeft in samenwerking met Hoogland B.V. speciaal voor deze koeien een kant-en-klaar droogstandsrantsoen ontwikkeld. Na uitgebreid onderzoek door diverse specialisten is er gekozen voor Spaans gehamerd stro en een uitgekiende mix van grondstoffen, vitamines, mineralen en sporenelementen. Bovendien is er een pensbestendige choline toegevoegd die de lever reinigt en de aanmaak van glucose stimuleert. Hierdoor wordt het afweersysteem ondersteund en zorgt het voor een optimale start van de lactatie.
Spaans gehamerd stro
Er is in het rantsoen specifiek voor Spaans gehamerd stro gekozen vanwege het lage niveau mycotoxines ten opzichte van andere soorten stro. Onze klanten hebben al jaren positieve ervaringen met het gebruik van Spaans gehamerd stro in het droogstandsrantsoen. Het zorgt voor een goede pensvulling en een hoge droge stof opname. Het droogstandsrantsoen is een compleet droogstandsvoer en hierdoor is bijvoeren niet meer nodig.
Aanbod op maat
Wilt u de voerstrategie in de transitieperiode verbeteren? Wij denken graag met u mee. Naast het kant-en-klare droogstandsrantsoen is het Spaans gehamerd stro en de premix ook apart bij ons verkrijgbaar. Vraag vrijblijvend een offerte aan.