Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

Amerikaanse agro-sector vindt 19 miljard te karig

21 April 2020 - Chanti Oussoren

Het aangekondigde steunpakket van de Amerikaanse overheid biedt de agrarische sector enigszins verlichting. Vanuit de  agrarische sector in het land wordt er echter geroepen dat de aangeboden steun niet genoeg zal zijn om de klappen van de coronacrisis op te vangen.

Op 17 april werd het steunpakket 'Coronavirus Food Assistance Program' aangekondigd. Het pakket biedt in totaal $19 miljard aan steun. Het grootste financiële deel van het pakket gaat naar de boeren zelf. Daarnaast wordt er ook een deel gespendeerd aan het opkopen van groente, zuivelproducten en vlees die naar donatieprogramma's gaan.

Grote waardering
Vanuit de Amerikaanse agrarische sector is er veel waardering voor het steunpakket. Farmfirst Dairy Cooperative geeft aan dankbaar te zijn voor het pakket en zegt dat het de broodnodige financiële steun biedt aan Amerikaanse melkveehouders.

John Rettler, voorzitter van FarmFirst Dairy Cooperative, zegt dat de steun van groot belang is voor de productie van zuivel. "De aankondiging van de USDA over rechtstreekse betalingen aan melkveehouders wordt enorm op prijs gesteld om ervoor te zorgen dat ze gezonde zuivelproducten kunnen blijven produceren", aldus Rettler. Hieraan voegde hij wel toe er wordt aangedrongen om deze broodnodige fondsen zo snel mogelijk uit te keren aan de melkveehouders. “Tijd is van essentieel belang als melkveehouders nadenken over hoe ze deze storm van COVID-19 moeten doorstaan. ”

De grootste Amerikaanse melkveehouderijorganisatie, The National Milk Producers Federation (NMPF), heeft haar waardering uitgesproken voor het opnemen van zuivelproducten in het steunpakket. Jim Mulhern, CEO van NMPF, laat weten: "We zijn enorm dankbaar voor de sterke druk van leden van het Congres in het hele land ter ondersteuning van een aanzienlijk hulppakket voor zuivelproducten.”

Ook Marty Smith, voorzitter van The National Cattlemen's Beef Association, is dankbaar voor het steunpakket. "We waarderen de aankondiging van landbouwsecretaris Sonny Perdue dat het bureau binnenkort financiering zal uitdelen aan de veehouders die tijdens deze nationale noodtoestand dringend hulp nodig hebben."

Steun voldoet niet aan behoeften
Ondanks dat er veel waardering is voor het pakket, zijn er vanuit verschillende sectoren geluiden te horen over behoeften aan nog meer steun. Zo meldt Marty Smith: "Hoewel de hulpfondsen die door het Congres aan USDA zijn toegewezen een start vormen om de industrie te stabiliseren, is er nog veel meer werk te doen om de veehouders te beschermen die een essentieel onderdeel zijn van de landbouwindustrie en het anker voor landelijk Amerika vormen."

De NMPF meld er meer steun nodig zal zijn om de grote verliezen in de zuivelsector te kunnen opvangen. "Na een 5 jaren-lange periode van lage prijzen kregen veel producenten al vóór de coronaviruscrisis met financiële moeilijkheden te maken. Zonder nog meer hulp zou deze crisis hun ondergang kunnen zijn. We hopen met USDA en leden van het Congres samen te werken bij de uitvoering van dit plan en bij de verdere hulp, die onvermijdelijk nodig zal zijn als gevolg van deze groeiende crisis.”

Varkenssector wil meer steun
Ook de varkenssector verwacht meer steun nodig te hebben. 'We zijn bang dat de levenslijn die zo hard nodig is, niet zal voldoen aan wat echt nodig is', zei Howard Roth, voorzitter van The National Pork Producers. Volgens Roth zullen veel generatieve familiebedrijven zullen zonder onmiddellijke financiële hulp failliet gaan. "Hoewel de rechtstreekse betalingen aan varkenshouders sommige verliezen voor een aantal boeren zullen compenseren, zijn ze niet voldoende om de gevarieerde ondernemers te ondersteunen, waaronder degenen die varkens bezitten en duizenden contracttelers die voor varkens zorgen.”

Ook de groente- en fruitindustrie geeft aan meer steun nodig te hebben. Zo vindt Tom Stenzel, CEO van United Fresh, de steun niet genoeg. "De inzet van secretaris Perdue van gisteravond is een belangrijke eerste stap, maar zeker niet voldoende om de ware verwoesting in onze branche het hoofd te bieden.” Hieraan voegde hij toe: "Dus, terwijl we dankbaar zijn, zetten we opnieuw het Congres in om meer middelen toe te wijzen aan een vierde COVID-19-financieringsprogramma om de algehele economie en de groente- en fruitindustrie in leven te houden."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox