Ksenia Ragozina / Shutterstock.com

Inside Uien

Brengt Brazilië de uienmarkt in balans?

24 April 2020

Verwerkers en exporteurs van uien hebben het de afgelopen weken erg rustig gehad. Maar deze week slaan Braziliaanse exporteurs wat specifieker op de grote trom. Gaat deze vraag de Nederlandse uienmarkt weer meer in balans brengen?

Op de Nederlandse markt kreegt de hamsterperiode van begin maart geen gevolg, waardoor er weinig uien het magazijn verlieten. Vooral de vraag overzee was nauwelijks aanwezig. Binnen Europa waren wel afnemers actief, maar dit gaf onvoldoende werk voor de verpakkers. Daarvoor was duidelijk dat er een grote afzetmarkt bij moest komen.

Gelukkig meldde eind vorige week een graag geziene gast zich op de Nederlandse uienmarkt. Brazilië heeft een aantal containers met Nederlandse uien besteld. Brazilië bestelt doorgaans grove (60-80mm) uien en stelt hierbij strikte eisen aan de kwaliteit . De vraag vanuit Brazilië is nu nog beperkt. De vraag moet doorzetten om de algemene vraag op de Nederlandse uienmarkt weer in balans te krijgen.

Stemmingmakerij onder verwerkers en handelaren
Brazilië brengt echter wel stemming onder verwerkers en handelaren. Na een aantal zeer rustige weken worden er nu weer uien gekocht op de boer. De uien die voor Brazilië worden verpakt, moeten wel van goede kwaliteit zijn. de kwaliteit van de uien wekt bij een aantal partijen echter zorgen. Met name kaalvallende partijen leveren problemen op.

Omdat de vraag bij verwerkers de laatste weken ontbrak, zijn de baalprijzen de voorgaande weken gezakt. Nu Brazilië zich heeft gemeld, blijven de baalprijzen voor de grove sorteringen staan. Doordat de middelmaten nu minder in trek zijn, zijn de baalprijzen voor de middelsorteringen echter wel zakkend. Een overzicht van de DCA notering Baalprijs Uien.

Van alle noteringen die de drie regionale beurzen uitbrengen, is alleen de 60% opwaarts sortering in Emmeloord gestegen met €0,50 ten opzichte van vorige week. Alle overige noteringen kwamen deze week met een klein negatief verschil op het bord te staan. Wanneer we alle noteringen naast elkaar leggen, dan wordt er voor de 30-60% grof sortering €12 tot €15 betaald en voor de 60% opwaarts sortering €13 tot €16.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Marktupdate Uien

Het blijft kwakkelen op de uienmarkt

Analyse Uien

Opleving in uienexport slechts van korte duur

Analyse Uien

Het vertrouwen in de uienmarkt is verdampt

Analyse Uien

Exportuien herbergen verschillende verrassingen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden