Uireka

Aangeboden door Hazera

Biotoets Fusarium ziet ziekteverwekkende isolaten

29 April 2020 - Redactie Boerenbusiness

In de afgelopen weken is een biotoets uitgevoerd met Fusarium-isolaten, verzameld tijdens Uireka-1 (2017-2019). De toets is uitgevoerd op hele uien conform een test zoals eerder beschreven in Engels onderzoek (Tayler et al., 2016). De toets liet heel duidelijk zien welke van de verzamelde Fusarium oxysporum en Fusarium solani isolaten ziekteverwekkend (pathogeen) zijn.

De pathogene en niet-pathogene isolaten worden nu verder gebruikt voor whole genome sequencing (vrij vertaald: het in beeld brengen van de DNA structuur). Daarna kan op zoek worden gegaan naar de genetische informatie die maakt dat de stammen ziekteverwekkend zijn voor ui of niet. De vervolgstap is dan het ontwikkelen van detectiemethoden die onderscheid maken tussen ui-pathogenen en niet-pathogenen.

Nieuwe monsters verzamelen
Hoewel Wageningen University & Research dicht is voor bezoekers en studenten, kan er gelukkig nog wel worden gewerkt. De laboratoria zijn open en de regels vanuit het RIVM worden streng nageleefd. Inmiddels zijn op verschillende onderzoekslocaties de eerste bodemmonsters genomen. Dit is in verschillende ui-rotaties voorafgaand aan de teelt. Dit wordt tijdens de teelt en aan het einde van de teelt herhaald.

De recent genomen monsters zijn koud opgeslagen om later te kunnen gebruiken voor het testen van de detectiemethoden. Ook worden ze gebruikt om gegevens over toe- of afname van de pathogenen in de bodem te kunnen volgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden