Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

Grootste bedrijven VS eigenen meeste steun toe

20 Augustus 2020 - Chanti Oussoren - 1 reactie

Het steunpakket dat de Amerikaanse president Donald Trump heeft opgesteld voor agrariërs die worstelen tijdens de coronacrisis, wordt naar verluidt niet evenredig verdeeld. Het merendeel van de beschikbare financiering gaat naar de grote bedrijven, veel kleine bedrijven komen niet in aanmerking voor subsidie.

De $16 miljard aan rechtstreekse betalingen uit het steunpakket (Coronavirus Food Assistance Program) wordt niet evenredig verdeeld, zo meldt NBC News. Het overgrote deel van de beschikbare financiering gaat naar de grotere bedrijven, terwijl de kleinere bedrijven slechts minimale steun ontvangen.

Wanneer er wordt gekeken naar bedrijfsgrootte dan ontvangen de 10% grootste bedrijven zo'n 60% van de totale beschikbare financiering. Het is zelfs zo dat de top (1% van de steunontvangers) meer dan 20% van de financiering heeft geclaimd. De 10% grootste bedrijven kregen ieder gemiddeld een financiering van bijna $95.000.

De kleinste bedrijven, de onderste 10%, claimen slechts 0,26% van de beschikbare steun. Zij kregen ieder gemiddeld slechts een financiering van $300 toegekend. Het schijnt dat veel agrariërs die moeite hebben om hun bedrijven draaiende te houden nog steeds niet in aanmerking komen voor het fonds.

Maximum van $250.000
De betalingslimiet per bedrijf is aanvankelijk op $250.000 vastgesteld. Vanwege een maas in de wet zijn er echter bedrijven die hogere bedragen hebben ontvangen. Voor bedrijven die zijn gestructureerd als algemene partnerschappen is er eigenlijk geen betalingslimiet.

Zo konden bijvoorbeeld bedrijven met meer dan 1 aandeelhouder hogere bedragen ontvangen wanneer alle aandeelhouders meer dan 400 uur in het bedrijf zouden werken. Per aandeelhouder die meer dan 400 uur werkt, kon er een subsidie van $250.000 worden ontvangen. Zo hebben sommige bedrijven zelfs meer dan een $1.000.000 kunnen ontvangen.

Deadline
De deadline van inschrijving van het fonds wordt uitgesteld. Eerder werd al bekend dat de deadline voor steunaanvraag voor Britse melkveehouders werd verlengd in verband met het feit dat er weinig subsidieaanvragen waren. Het ministerie van Landbouw in de Verenigde Staten heeft de deadline ook verlengd tot 11 september. Zo wil het ministerie kleinere bedrijven meer gelegenheid geven om steunaanvragen te doen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
jan veltkamp 20 Augustus 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10888850/grootste-bedrijven-vs-eigenen-meeste-steun-toe]Grootste bedrijven VS eigenen meeste steun toe[/url]
Wat is hier nu zo bijzonder aan? Hoeveel heeft schiphol aan steun ontvangen en hoeveel arbeidsplekken heeft dat bespaard?
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Coronasteun

903 landbouwwerkgevers dreigen NOW mis te lopen

Analyse Varkens

Lage varkensprijs in China komt niet alleen door covid

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox