Shutterstock

Analyse Stikstofcrisis

Extern salderen ondanks alles nu echt van start

8 September 2020 - Redactie Boerenbusiness

Het Internationaal Provinciaal Overleg (IPO) laat weten dat de provincies Zeeland en Noord-Brabant medio september het extern salderen van stikstof met veehouderijen mogelijk maken. Ook andere provincies overwegen de komende weken van start te gaan met de gewraakte methode voor stikstofreductie, waarbij 30% van de stikstofrechten in de veehouderij wordt afgeroomd voor natuurbescherming.

Het extern salderen maakt ook bedrijfsontwikkeling (weer) mogelijk. Het is echter de vraag of er sprake is van eerlijke concurrentie. Investeerders ten behoeve van woningbouw, industrie en infrastructuur zullen opbieden tegen veehouderijbedrijven. Ook provincies kunnen zich als koper op de markt van stikstofrechten begeven. Dit voorjaar was er ophef over de provincie Noord-Brabant, die ten behoeve van uitbreiding van het logistiekpark Moerdijk in Noord-Holland en Drenthe de opkoop van veehouderijstikstofrechten had voorgekookt.

Leegroof platteland?
De Producenten Organisatie Veehouderij (POV) vreest 'leegroof' van het platteland en vertrouwt het stikstofregistratiesysteem niet, waarmee overheid, politiek en agrarische sector de balans in de stikstofrechtenhandel tussen veehouderij en andere sectoren kunnen bewaken.

Volgens de POV is het niet helder wat de uitgangssituatie van veehouderijbedrijven is en laat de overheid de zogenaamde PAS-melders nog steeds in onzekerheid over de status van hun bedrijf wat betreft de stikstofrechten. Extern salderen met partijen buiten de veehouderij betekent dat de ontwikkelingsruimte voor de veehouderij nog kleiner wordt, los van de afroming van 30% ten behoeve van natuurbescherming.

Rammelende stikstofregistratie
Over de status van de zogenaamde PAS-melders maakt LTO zich ook nog steeds grote zorgen. Een toereikende vergunning voor boeren en tuinders die te goeder trouw hebben gehandeld is van het grootste belang, benadrukt de belangenorganisatie. Met de verkiezingen in zicht moet er zo snel mogelijk naar politieke oplossingen gezocht worden. LTO accepteert niet dat er pas in 2021 duidelijkheid kan worden gegeven.

Net als POV hamert ook LTO op de juridische houdbaarheid van het stikstofregistratiesysteem. Het moet helder zijn wie welke stikstofruimte heeft, welke transacties er plaatsvinden en hoeveel stikstof er wordt gereduceerd door ontwikkeling en verduurzaming. De belangenorganisatie suggereert dat dit cruciale dossier stikstofrechten 'her en der in spreadsheets' wordt bijgehouden. Extern salderen zonder een oplossing van de knelgevallen en een stikstofregistratie-en depositiesysteem wordt chaos, waarschuwt LTO in een persverklaring waarin de huidige werkwijze van IPO en LNV worden aangeduid als 'traineren'.

Tegengestelde belangen 
Andere belangenorganisaties dan LTO en POV, zoals Agractie en met name Farmers Defence Force, hebben zich tot nu toe altijd verzet tegen het uitwisselen van ammoniak uit de veehouderij met stikstofvervuiling door verkeer en industrie, waarbij het niet gaat om ammoniak maar om stikstofoxiden (NOx).

Tegenover het verzet tegen het extern salderen, een van de redenen van het aanhoudende massale boerenprotest, staat het belang van de stoppende veehouders, die in stikstofrechtenhandel met partijen buiten de veehouderij juist een kans zien om schuldenvrij bedrijfsbeëindiging mogelijk te maken. Dat blijkt uit reacties op Internetfora na het bekend worden van daadwerkelijke start van de externe saldering, medio september dus in de provincies Zeeland en Noord-Brabant. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Krijn J. Poppe

Melkveehouder somber, al komt het met sector goed

Achtergrond Stikstofstemming

'Minister Wiersma, schrijf dan liever niks'

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden