Twence

Nieuws Energie

Mestvergister in Twente kan groen gas gaan leveren

29 Oktober 2020

Afvalwerker en energieproducent Twence heeft groen licht gekregen voor de bouw van een omstreden mestvergister. De installatie in het Twentse Zenderen moet straks jaarlijks 250.000 ton varkensmest verwerken. Daarmee kunnen 3.000 huishoudens worden voorzien van groen gas.

De plannen voor de mestverwaardingsinstallatie liggen al 6 jaar op tafel. Mede door fel verzet van omwonenden en vanuit het gemeentebestuur was het lange tijd onzeker of de installatie er ooit zou komen. Er werd door tegenstanders gevreesd voor overlast door transport, stank en geluid.

Tekort capaciteit
Toen de Raad van State in 2017 een streep zette door de plannen, leek het doek definitief gevallen. Op dat moment besloot de provincie Overijssel de helpende hand te bieden met het benodigde bestemmingsplan een omgevingsvergunning. Eén van de redenen: een tekort aan capaciteit voor mestverwerking in Twente. Bovendien zorgt de installatie voor een forse duurzame energieproductie.

De gemeente Borne spande daarop samen met verschillende stichtingen een nieuwe zaak aan. Echter, die procedure sneuvelde gisteren (woensdag 28 oktober) toen de Raad van State zich positief uitsprak over de kwestie. De verwachting is nu dat de bouw van de mestverwerkingsinstallatie begin 2021 zal starten.

Kringlooplandbouw
Als alles volgens plan verloopt, dan is de installatie in het voorjaar van 2022 operationeel. Deze kan dan een groot deel van het regionale mestoverschot verwerken. Met de jaarlijkse verwerking van 250.000 ton varkensmest moet ruim 3,5 miljoen kubieke meter groen gas geproduceerd kunnen worden. En dat past binnen de visie voor kringlooplandbouw.

boerenbusiness.nl

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Aardgas

Europese gasprijs op weg naar record

Analyse Olie

Olie doet een jas uit door onverwachte voorraad

Analyse Aardgas

Stevige concurrentie tussen Europa en Azië om LNG

Analyse Elektriciteit

Prijs van elektriciteit gaat schoksgewijs omhoog

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief